ES Bringa - Ki venné meg Chris Froome-ot?
Ki venné meg Chris Froome-ot?
Fotó: Europress/AFP

Ki venné meg Chris Froome-ot?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/01/07 18:35
  • A Sky a 2019-es év végén kivonul a kerékpársportból
  • Sir Dave Braislford szponzort keres, hisz szeretné egyben tartani a sort
  • Chris Froome az idei Giro előtt úgy nyilatkozott, hogy még minimum 5 szezont érez magában
  • Az évente több, mint 5 millió eurót kereső brit versenyző mostani szerződése 2020 végéig érvényes
  • A jelenleg négyszeres Tour de France-győztes Froome május végén ünnepli a 34. születésnapját


Mi lesz a Sky versenyzőivel a 2019-es szezon után? A főszponzor sokkhatásként érkező bejelentése óta, sokakat foglalkoztat ez a kérdés. 

Persze, azt sem lehet kizárni, hogy Sir Dave Brailsford talál majd egy tőkeerős vállalatot, amely hajlandó lesz nagyjából ennyit (bő 30 millió fontot) áldozni a csapatra. Bár azért ez nem lesz egyszerű feladat.

A nagy nevek nyilván gond nélkül elhelyezkednek, a segítő személyzet viszont már nehezebb helyzetben lesz.

De miben bízhat a mostani sor legnagyobb sztárja és legeredményesebb versenyzője, aki májusban már a 34. születésnapját ünnepli? Kinek fog kelleni Chris Froome, ha tényleg megszűnik a Sky?

Nézzük milyen forgatókönyvekkel lehet számolni, és mit szólnak a rivális csapatok sportigazgatói ehhez a kérdéshez. 


1. Brailsford talál egy erős szponzort

Nyilván ekkor a legegyszerűbb helyzet, hisz a sor - pénzügyi lehetőségektől függően - többé-kevésbé együtt maradna, így a pályafutása végéhez közeledve Froome-nak sem kellene váltania. Ő akár még egy komolyabb fizetéscsökkentésbe is belemehetne elnézve azt, mennyit keresett már az eddigi pályafutása során. A brit versenyző jelenleg bő 5 millió eurót kap évente, ebből azért valamennyit nyilván tudna engedni, ha a továbbiakban is erős csapatban szeretne tekerni. 

2. Braislford nem talál szponzort

Ekkor már érdekesebb a helyzet, hisz ha a Brailsford nem jár sikerrel, és mindenkinek új állomáshelyet kell találnia, Froome is nehezebb helyzetbe kerül. A brit versenyző május végén ünnepli majd a 34. születésnapját, és még egyáltalán nem tervezi a visszavonulást. Korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy további (!) öt-hat évet érez magában. A tervekbe persze a Sky megszűnése nem volt benne, de az biztosnak látszik, hogy nem 2019 végén fogja befejezni a pályafutását.

Szóval itt a nagy kérdés? Kinek kell majd a 34 éves Chris Froome? A 34 éves, de könnyen lehet, hogy ötszörös Tour-győztes Chris Froome. Ez az opciót se zárjuk ki. 

A reklámértéke nyilván megkérdőjelezhetetlen, az viszont már más kérdés, hogy egy ilyen idős versenyzőtől (nyilván magas fizetésért cserébe) sportszakmailag mi várható a jövőben?

Hisz most nem látni azt, hogy mondjuk Nibalihoz hasonlóan, Froome idővel rááll az egynaposokra. Egyszerűen ő nem ilyen versenyző.

Sok függ attól, milyen Tourt fut idén. Ugyanis ha megint simán nyeri a sárgát, akkor nyugodtan lehetne benne bízni 2019 után is. És simán mondhatja, hogy a 2018-as harmadik hely csak a Giro miatt volt.

000_17Q13Q.jpgFotó: Europress/AFP

Mit mondanak a sportigazgatók?

Nem utolsó szempont, mit gondolnak a rivális sorok sportigazgatói. Hisz az ugye egyértelmű, hogy nem sok csapat engedhetné meg magának Froome-ot. Vannak akik anyagi lehetőségek, vannak akik a jelenlegi keretük, és vannak akik az alapfilozófiájuk miatt mondanának nemet a brit versenyzőre.

"Már most sok erős csapat van a mezőnyben, de ha hozzájuk teszed Christ, meg pár minőségi segítőt, könnyen a legjobb World Tour csapattá válhatnál" - mondta a velonewsnak Matt White, a Mitchelton-Scott sportigazgatója. "Szerintem csak egy-két sor van, amely megengedhetné magának ezt a transzfert. De ha megveszed a komplett csapatot, az a legegyszerűbb. Akkor te maradsz a Sky, csak más néven. Mi már régen befektettünk a jövőbe, hisz nálunk tekernek a Yates-tesók, és Chaves. Szerintem két feltételnek kell megfelelni, ha szeretnéd Froome-ot: legyen sok pénzed, és rendelj mindent alá a háromhetes győzelmeknek."

"Ez nem csak arról szól, hogy megszerzel egy kiváló versenyzőt - mondja Brent Copeland, a Bahrain-Merida menedzsere."A komplett keretedet át kellene alakítani. Froome esetében nem csak az ő fizetése jelentene problémát, hanem az, hogy csomagban érkezne. Vagyis edzőket, bizalmi embereket, és nyilván segítőket is hozna magával. Na ez kerülne sokba."

"Mi már egy ideje más elképzelések alapján dolgozunk. Nem megvesszük, hanem megpróbáljuk kinevelni a jövő sztárjait. És azt veszem észre, pár csapat hasonló elvek alapján építkezik"
- mondta Richard Plugge, a holland Lotto menedzsere.

Copeland utolsó mondatára visszatérve, valóban nem csak Froome fizetését kellene kigazdálkodni. Hanem legalább öt-hat emberét. És ez az összeg lenne kifejezettben sok, akár 8-10 millió euró.

Ami nagyjából egy World Tour csapat éves költségvetésének a fele.

Hozzászólások