ES Bringa - Ki nyerheti meg az idei Vueltát?
Ki nyerheti meg az idei Vueltát?
Fotó: twitter

Ki nyerheti meg az idei Vueltát?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/08/24 10:02
Froome, Bernal, Thomas, Dumoulin, Nibali, Simon Yates, Landa, Pinot és Bardet. Ők mind kihagyják a ma este rajtoló Vueltát.

Ettől persze még nélkülük is izgalmas versenyünk lehet, hisz elég nehéz most megnevezni egy vagy két egyértelmű esélyest. Meg persze ott a meglepetésfaktor, hisz az év utolsó háromhetesén mindig van 1-2 kerékpáros, aki kifejezetten nagyot megy.

Ennek ellenére szerintünk akad hat olyan versenyző a rajtlistán, akinek a győzelmén - vagy dobogóján - nem lehetne annyira meglepődni.

 

Primoz Roglic

A Giro óta alig láttuk, csak a szlovén bajnokságon indult. A Tourt - ahogy tervezte - kihagyta, most viszont egy elég erős sor kapitányaként érkezik a versenyre. Ahol amúgy újonc lesz. A 10. szakaszt nyilván nagyon várja (az lesz az ITT), de akkor valószínűleg már látszani fog, hogy kell-e vele érdemben számolni. Vagy inkább Kruijswijk lesz az első számú ember. Saját elmondása szerint azért jött, hogy megnyerje a piros trikót.
GT-részvétel: 4, legjobb eredmény: 2019 Giro: 3.hely, a tavalyi Vueltán: nem indult

Miguel Angel Lopez

Kicsit vele is az a helyzet, mint Roglic-al, nem sokat ment a Giro óta, de őt legalább a lengyel körön láthattuk. Számára egyáltalán nem új terep a Vuelta, 2017-ben itt tűnt fel, mikor két hegyi befutós napot nyert, és 8. lett összetettben. Nem panaszkodhat az útvonalra, hisz ez a verseny tele van komoly emelkedőkkel. Csak hát ott az ITT, ahol nyilván a veszteség minimalizálásra törekszik. A Giro "hosszú" időfutamán majdnem 4 percet kapott Roglictól, ami mondani sem kell, hogy rengeteg. A sora viszont jó, Izagirre és Fuglsang is őt segíti.
GT-részvétel: 5, legjobb eredmény háromhetesen: 2018 Giro/Vuelta: 3.hely, a tavalyi Vueltán: 3.hely

000_1H40LK.jpg Fotó: Europress/AFP

Steven Kruijswijk

A Touron életében először lett GT-dobogós, ami számára egy komoly eredmény. Más kérdés, hogy ezt valaha képes lesz-e felülmúlni? Nagyon kiegyensúlyozottan teljesít, hisz az elmúlt négy körversenyén mindig megjött a Top 10-be. A csapata erős, ott van mellett Roglic, szóval még nem teljesen egyértelműek a szerepek. Apró érdekesség vele kapcsolatban, hogy a (!) 2011-es svájci kör óta nem tudott sehol szakaszt nyerni.
GT-részvétel: 16, legjobb eredmény: 2019 TdF: 3.hely, a tavalyi Vueltán: 4.hely

Nairo Quintana

Lehet, hogy sokaknál nem kerülne be az esélyesek közé, de csak egy korábbi győztesről beszélünk. Aki jövőre már nem lesz movistaros, így épp ezért lenne ütős búcsú tőle a Vuelta győzelem. Ő személy szerint dobogóban gondolkozik, és Rolgicot tartja a legnagyobb favoritnak, Azzal, hogy kiesett Carapaz, egyértelmű lett a helyzet a Movistarban. Csak nehogy Soler mindenkit meglepjen. 
GT-részvétel: 13, legjobb eredmény: 2014 Giro/ 2016 Vuelta: 1.hely, a tavalyi Vueltán: 8.hely 

000_1J38EV.jpg Fotó: Europress/AFP

Johan Esteban Chaves

Legutóbb a 2016-as Girót megelőzően írhattunk róla úgy, hogy ő kapitány, és az egész sor érte megy. Chaves most végre tényleg visszatérhet régi önmagához. Mondjuk ahhoz a Chavitóhoz, aki a 2015-ös kiírás első hetében két szakaszt is nyert, és némi megszakítással 6 napig viselte a piros trikót. Ami olyan nagy volt rá, hogy szabályosan lobogott rajta, így biztosítótűvel kellett összefogni. Azóta sok minden történt vele, túl van egy mononukleózison, a Girón szökésből nyert szakaszt, most viszont ennél komolyabbak az ambíciói. Nincs a két Yates a csapatban, szóval egyértelműen ő a Mitchelton-Scott kapitánya.
GT-részvétel: 9legjobb eredmény: 2016 Giro: 2.hely, a tavalyi Vueltán: nem indult

Rigoberto Uran

Az előző háromhetesén bár hetedik lett, igazából nem volt tényező. Ennek ellenére simán esélyes lehet a "meglepetésember" szerepre. A Tourról jön, de a márciusi sérülése miatt talán nem hajtotta szét magát. Ha az 5. és 9. szakaszon is kap, valószínűleg csak a "szokásos" Top 10-ben gondolkozhat. Az időfutamai sem kiszámíthatóak, valamikor átlagos, valamikor pedig (pl. Pau) kifejezetten jót megy.
GT-részvétel: 17, legjobb eredmény: 2017 TdF/2013 Giro/2015 Giro: 2.hely, a tavalyi Vueltán: 7. hely

000_1IC8VI.jpg Fotó: Europress/AFP

Akiket (még) nehéz hova tenni

A touros bukása után ugyan Jakob Fuglsang ott lesz a Vueltán, de egyből jelezte, hogy nem az összetettért érkezett. A Movistarnál Carapaz kiesésével talán egyértelmű Quintana helyzete, de fél szemmel azért Marc Solerre is figyeljünk. A 20 éves Tadej Pogacar bár még nagyon fiatal, GT-újonc, ugyanakkor vele kapcsolatban semmin nem szabad meglepődni. Ez igaz lehet a harmadik háromhetesére készülő Tao Geoghegan Hart-ra is (aki Wout Poels-al együtt) az Ineos kapitánya lesz. Ők ketten simán versenyben lehetnek a fehér trikóért, melyet idén a legjobb U26-os versenyző kap meg. 

Ott lesz még a mezőnyben a Girón 6.helyen záró Rafal Majka (pályafutása során eddig egyszer volt GT-dobogós, pont a Vueltán), és Wilco Kelderman, aki két éve volt itt negyedik. A spanyol kör 2015-ös győztese, Fabio Aru is ott lesz a rajtnál, de őt talán (még mindig) nem lehet a legnagyobb favoritok között emlegetni. Viszont végre egészséges, ami nagyon jó hír. Bár az EF-nél Uran az első számú ember, a utahi kört betegség miatt kihagyó Daniel Martínez könnyen a verseny nagy meglepetése lehet.

Hozzászólások