ES Bringa - Az EF országúti kapitánya szerint a versenyzőket kiégés fenyegeti, ősszel visszaüthet a sok stressz
Az EF országúti kapitánya szerint a versenyzőket kiégés fenyegeti, ősszel visszaüthet a sok stressz
Fotó: Europress/AFP

Az EF országúti kapitánya szerint a versenyzőket kiégés fenyegeti, ősszel visszaüthet a sok stressz

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/12 11:02
Mitch Docker, az EF országúti kapitánya az újraindulás közeledtével a kiégés veszélyeire hívta föl a figyelmet. Az ausztrál szerint hiba volna alábecsülni azt a tényt, hogy szinte mindenki végigtekeri a januártól novemberig tartó időszakot, nem beszélve a járványhelyzet miatti stresszről.

Beléptünk a karantén utáni, de a versenyek előtti átmeneti időszakba, Docker pedig igyekszik mentálisan és fizikálisan is tartalékolni. Úgy gondolja ugyanis, hogy a szezon vége felé egyre fontosabb faktor lesz, hogy ki mennyire tud friss maradni.

Január 21-én, a Tour Down Underen kezdte a szezont, és könnyen lehet, hogy november 8-án, a Vuelta végén teszi majd csak le a kerékpárt. 

"Úgy érzem, meg sem álltam január óta" - mondta Docker. "Általában azért vannak kisebb szünetek, most azonban, noha nem tekertem olyan keményen, mintha versenyekre készültem volna, nem nagyon volt megállás. Napi három-négy órát görgőztem, vagy heti húsz-huszonöt órát kinn voltam az országúton. Ez azért nem olyan kevés."
"Ez nem olyan, mintha holtszezon lett volna, és most egyszer csak elkezdünk versenyezni. Szerintem sokaknak lesznek majd motivációs gondjaik, és nem értik majd, hogy mi a fene van. Ez igenis egy teljes szezon."

Az új versenynaptár bő egy hónapja ismert, azóta látnak a versenyzők valamiféle célt maguk előtt. A kerékpárosok eléggé különbözően töltötték az elmúlt hónapokat. Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Andorrában jobbára szigorú karanténban, míg Belgiumban, Hollandiában, Svájcban és az Egyesült Királyságban valamivel lazább körülmények között. Előbbiek sokáig csak görgőzhettek, míg utóbbiak tekerhettek országúton is.

Közös volt azonban a várakozás, az ismeretlennel való kényszerű szembenézés és az idegőrlő stressz. Plusz a dilemma, hogy most akkor edzeni vagy pihenni kellene inkább. Docker szerint a felhalmozódott feszültség megbosszulhatja magát.

Mitch DockerMitch Docker Fotó: Europress/AFP

"Most mindenki úgy gondolja, hogy majd felszántjuk az országutat. Nem versenyeztünk hónapok óta, így aztán majd mindenki baromi friss lesz. Ne feledjük azonban, hogy mindenki tekert minden nap. És nem becsülhetjük alá azt a stresszt sem, amit ez az egész helyzet okozott."
"Van, hogy a versenyzés a dolgok könnyebbik része. Csak odamész, minden el van intézve és nincs más dolgod, mint versenyezni. Fizikálisan persze jobban elfáradsz, de összességében tényleg könnyebb. Most rengeteg energia megy el az agyalásra, mert sok mindenre kell figyelni, nem akarsz semmit elrontani, és mindez sok stresszel jár."

Az EF sok fiatallal vág majd neki az újrainduló szezonnak. Docker szerint a tapasztaltabb versenyzők szerepe ebben a helyzetben különösen fontos lesz. 

"A fiatalok most még inkább ránk támaszkodnak majd, most még inkább vezetnünk kell őket, mint korábban bármikor. Fontos, hogy pihenten, frissen kezdjék az augusztust, és hogy készen álljanak bármire, ami jön."

Docker a felkészülés következő részében a rövid, intenzív edzésblokkokat variálja majd a teljes leállással. Így próbál hangolódni az éles versenyekre és a köztük lévő pihenő időszakokra. 

velonews

Hozzászólások