ES Bringa - Kalandos az út Roubaix-ig - Érdekességek a verseny közelmúltjából
Kalandos az út Roubaix-ig - Érdekességek a verseny közelmúltjából
Fotó: twitter

Kalandos az út Roubaix-ig - Érdekességek a verseny közelmúltjából

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/04/13 10:24

Vasárnap Paris-Roubaix. Az év egyik legjobban várt klasszikusa. Ennek megfelelően az Eurosport most is egész napos közvetítéssel készül. Majdnem ötvenöt kilométer kockaköveken, szerencsére jó időben. A következő napokban elmerülünk a verseny történetében, írunk a főszereplőkről, és felidézünk néhány érdekes történetet. Ezúttal a 2017-es Roubaix-n eltévedő Guardiniről, és a litván Siskeviciusról lesz szó, akinek a komoly késése ellenére, tavaly még a bezárt velodrome kapuját is kinyitották. 


"Vágd le az utat, a célnál találkozunk"

Hogy mi történt Andrea Guardinivel a 2017-es Roubaix-n? Az olasz versenyző maga írta meg a történetét a Facebookon.

"A második frissítőállomás után teljesen leszakadtam a mezőnytől, ekkor mellém jött a csapatkocsi, és azt mondták: vágd le az utat, a célban találkozunk. Én szó szerint vettem a dolgot. Ha nem tévedek el, kb. 40 perccel a győztes előtt ott lettem volna a velodrome-nál...csak hát rámentem egy autóútra. Szerencsére a Gendarmerie (francia rendőrség) összeszedett, és bevittek az őrsre. Nagyon kedvesek voltak, innen is köszönöm a vendéglátást, meg azt, hogy megnézhettem a befutót. Nekik köszönhetően fel tudtam hívni a barátnőmet, aki értesítette a csapatomat, akik gyorsan eljöttek értem. Természetesen egyből betaláltak, szívták a vérem, ez egy ideig valószínűleg még így is lesz. De fontosnak tartom jelezni, hogy nem tartóztattak le. Az erkölcsi bizonyítványom tiszta maradt. :) Nagy röhögés lett vége, gazdagabb lettem egy óriási sztorival, amit életem végéig mesélhetek."

andrea_guardini-2995397.jpg Fotó: twitter


"Teljesen átszellemülten tekert. Nem akart megállni"

"Lenyomtam 230 kilométert. Akkor a maradék harminc nehogy már kifogjon rajtam. El akartam jutni a veldorome-ba." Folyamatosan ez a mondat járt Evaldas Siskevicius fejében. Pedig akkor már a seprűs autó sofőrje hosszú percek óta győzködte. "Szállj be! A szervezőknek meg kell nyitniuk az utakat. Szállj már be!" De Evaldas Siskevicius, a Delko Marseille 29 éves litván versenyzője csak ment tovább."

"Teljesen átszellemülten tekert. Nem akart megállni"
 - mesélte a Sporzának a seprűs autó sofőrje. "Engem folyamatosan hívogatott a versenyigazgató, Thierry Gouvenou, hogy meg kell nyitni az utakat, és szedjem össze a srácot. De nem hallgatott rám. Csak ment tovább. Egy idő után ott kellett hagynom, így rákérdeztem: Ismered az utat Roubaix-ig? Azt válaszolta, hogy természetesen." 

Siskeviciusnak szűk harminc kilométere volt hátra, amikor megtudta, hogy Sagan nyert.

Carrefour de l'Arbre elején defektet kapott. De ez sem állította meg. Az egyébként lerobbant kísérőkocsijából - amely már egy traileren várakozott - szerzett magának kereket, kicserélte a hátsóját, és folytatta az útját.


Este negyed hét után picivel érkezett meg a velodrome-hoz, amely már zárva volt. De az egyik biztonsági ember kinyitotta neki a kaput, így fél kört mehetett a pályán. Siskevicius természetesen limitidőn túl ért célba, de eljutott Roubaix-ba.

"Az élet egyéb területein sem szeretem feladni a harcot, a munkámban meg főleg nem. Hatalmas megtiszteltetés, hogy indulhatok ezen a versenyen, az a minimum, hogy befejezem. A nézők egész nap fantasztikusak voltak, óriási erőt adtak, főleg amikor már rég egyedül tekertem. A szervezők korrekt módon viselkedtek, hisz engedtek nekem egy fél kört a velodrome-ban. Szóval ha nehezen is, de elértem a célomat."

Siskevicius azóta valóságos hős lett Belgiumban. Minden újság megírta a történetét, egyesek már fanclub alapításán gondolkoznak ("hatalmas megtiszteltetés lenne, mert korábban laktam Desselgemben" ), a litván versenyző felesége pedig rengeteg  hívást kapott a Roubaix utáni héten.

De Siskevicius megcsinálta. Befejezte a 2018-as Paris-Roubaix-t.
Az már másodlagos, hogy limitidőn túl.

Hozzászólások