ES Bringa - Jungels: "A Liége és a kockaköves klasszikusok? Mintha nem is ugyanaz a sport lenne"
Jungels: "A Liége és a kockaköves klasszikusok? Mintha nem is ugyanaz a sport lenne"
Fotó: Europress/AFP

Jungels: "A Liége és a kockaköves klasszikusok? Mintha nem is ugyanaz a sport lenne"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/02/26 18:30
Az ardenneki klasszikusok és a kockaköves versenyek két nagyon más műfaj, Bob Jungels az elmúlt években mégis megmutatta, hogy mindkettőben lehet sikeres egy versenyző. A luxemburgi bringás szerint viszont ez a sokoldalúság nem mindig előny, ezért tavalyi hibáiból tanulva idén jobban koncentrál majd a stílusához legjobban illő versenyekre. 


Megszokhattuk már, hogy a Quick-Steppnél egy-egy távozó sztár pótlása ritkán jelent problémát, de még így is meglepő volt, hogy a csapat milyen könnyedén lépett túl Niki Terpstra távozásán az előző szezonban. Nagyrészt annak a Bob Jungelsnek köszönhetően, aki tavaly gyakorlatilag újoncként szállt be a kockaköves csapatba, hiszen előtte utoljára u23-as szinten tekert ilyen versenyeken. 

A korábbi években tavasszal inkább az Ardennekben versenyzett, 2018-as Liége győzelmét követően viszont úgy érezte, nyugodtan kipróbálhatja magát más műfajban is:

"Sokkal könnyebb úgy kihagyni valamit, ha már megnyerted. Ettől még meghozni ezeket a döntéseket nem könnyű. Persze tudtam korábban is, hogy nem jövök zavarba a kockaköveken sem, de ott lenni, vagy a győzelemért harcolni ezeken a versenyeken nagyon más dolog."

000_1E60GL.jpg Fotó: Europress/AFP

Hamar kiderült, hogy Jungels jó döntést hozott, hiszen rögtön a klasszikusok nyitóhétvégéjén nyerni tudott, miután a Kuurnén egy remek szóló támadással lepte meg a mezőnyt. Ebből a sikerből önbizalmat nyerve a luxemburgi versenyző jó formája szinte egész tavasszal kitartott, a Harelbekén és a Dwars door Flandrenen is távolról indítva végzett az élmezőnyben. Az ardenneki versenyek nyugodtabb stílusa után remekül alkalmazkodott a kockakövek káoszához: 

"Az első győzelem persze nagy lökést adott az egész időszakra. Vicces, mert emlékszem, a verseny után kaptam egy üzenetet Quinziatotól, amiben azt írta: Liége és Kuurne, mintha nem is ugyanaz a sport lenne. Tényleg nagyon más a kettő. Mentálisan a kockaköves versenyek sokkal megterhelőbbek, a rajttól a célig folyamatosan koncentrálnod kell."

"A Liégen szinte az utolsó emelkedőig várhatsz, mielőtt az élre kéne állnod. Flandriában az utolsó 100 kilométeren már nyitott a verseny, ilyen sehol máshol nincsen. Nekem fekszik ez a stílus, általában minél keményebb egy verseny, annál jobb vagyok a végére."

000_1GD320.jpg Fotó: Europress/AFP

Alig ért véget a kockaköves szezon, Jungels máris a következő feladatra koncentrált és elkezdett készülni a májusi Girora. A dolgok azonban nem úgy alakultak ahogy tervezte, ami megmutatta, hogy még az ő sokoldalúságának is vannak határai: 

"Sokoldalúnak lenni nem mindig ajándék. Persze a klasszikusok után hatalmas önbizalommal vágtam neki a Girónak, de nem számoltam azzal, hogy a pihenőidőszakom messze túl rövid volt. Úgy érkeztem, hogy az összetettért fogok harcolni, a verseny végére viszont a szökéseket sem tudtam követni."

Ennek ellenére Jungels végigszenvedte a három hetet, de ma már belátja, hogy ez nem volt a legjobb ötlet:

"A többiek miatt nem akartam feladni, de már látom, hogy néha kicsit önzőbbnek kéne lennem. A verseny teljesen leépítette az önbizalmamat, utána két hétig nem is tekertem, egyszerűen fejben nem álltam készen újra szenvedni. A szezon végéig már helyre se jött a dolog, úgyhogy örültem, amikor vége lett az idénynek. Most viszont készen állok, hogy tanuljak ezekből a hibákból."

A tavaly történtekből tanulva Jungels idén kihagyja majd a Girot, az Ardennekbe se tér vissza, inkább még jobban ráfekszik a kockaköves versenyekre. Hiszen egy újabb kapitány, Gilbert távozásával a tavalyinál is komolyabb szerep juthat neki:

"Persze mindig 3-4 esélyesünk van a győzelemre, de a végén azért csak számít, hogy ki hogy érzi magát és hogy ment a korábbi versenyeken. Mindig kialakul egyfajta hierarchia. Ha van egy olyan versenyződ mint Gilbert, neki mindig szabad kezet adsz, akkor is, ha épp nincs tökéletes formában. Most hogy ő elment, talán még inkább sokoldalú lesz a csapat."

000_1H127N.jpg Fotó: Europress/AFP

Gilbert távozásával ráadásul a Roubaix-ra készülő csapatban is felszabadult egy hely, így Jungels, korábbi u23-as győztesként idén a francia kockaöves versenyen is kipróbálja magát. Utána a tavalyinál jóval hosszabb pihenő következik számára, majd a Tourt veszi célba. Igaz, a terv ezúttal nem egy jó összetett eredmény, hanem sokkal inkább a szakaszgyőzelmek lesznek:

"Ez egy hegyimenőknek kedvező útvonal, én pedig még a legjobb formámban is 10 kilóval nehezebb vagyok náluk. Persze közben alakulhat a dolog, de inkább küzdök egy-két szakaszért, mint mondjuk a 8. helyért összetettben."

Úgy tűnik, a szinte mindenre képes luxemburgi megtanulta megválasztani a számára leginkább kedvező versenyeket: 

"A tavalyi év megmutatta, hogy jó döntést hoztam a kockaköves versenyek kipróbálásával. Épp ezért idén ez lesz a fő célom."  


Cyclingnews.com

Hozzászólások