ES Bringa - Jumbo-Visma hullámvasút: a megállíthatatlan Van Aerttól az elpusztíthatatlan Roglicig
Jumbo-Visma hullámvasút: a megállíthatatlan Van Aerttól az elpusztíthatatlan Roglicig
Fotó: Europress/AFP

Jumbo-Visma hullámvasút: a megállíthatatlan Van Aerttól az elpusztíthatatlan Roglicig

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/11/11 08:05
2020 vitathatatlanul történelmi év volt a Jumbo-Visma számára. Az augusztusi újraindulás óta gyakorlatilag az összes versenyen harcban voltak a győzelemért, melyek közül jó néhányat meg is nyertek. Ott volt azonban ellenpontként a Dylan Groenewgen okozta baleset, valamint a drámai körülmények között elvesztett Tour de France. Merijn Zeeman, a csapat sportigazgatója értékelte a szezont.

A szenzációs Wout van Aert

Amikor Wout a tavalyi év elején csatlakozott hozzánk, egy nagyszerű cyclocross-versenyző volt, és egy ígéretes országúti kerékpáros. Az ő fejlődése hasonlít a csapat fejlődéséhez, mely 2013-ban kezdődött. Ha megnézzük Wout idei teljesítményét, csak felsőfokban tudunk róla beszélni, pláne, ha figyelembe vesszük, milyen komoly sérüléseket szenvedett a tavalyi touron történt bukása során.

Az újrakezdés után rögtön megnyerte a Strade Bianchét, aztán a Sanremót. Nyert szakaszt a Dauphinén, győzött a belga időfutam-bajnokságon, majd behúzott két Tour-szakaszt is. És ezek csak a győzelmek. Ne feledjük ugyanis, hogy nyert két ezüstérmet a világbajnokságon, az egyenkéntin, valamint a mezőnyversenyben is. És ott volt még egy második hely a Flandriáról is. És mindehhez még tegyük hozzá, milyen iszonyatos munkát végzett segítőként a Touron.

Wout van Aert fantasztikus, a Sanremót is megnyerte! | Eurosport

Egy héttel a hatalmas hőségben letekert Strade Bianche után, Wout van Aert a Milánó-Sanremót is megnyerte, nagyjából egy fél kerékkel Julian Alaphilippe előtt. Vagyis nem volt messze a címvédés. Háromszázöt kilométer, nagy meleg, szokatlan időpont és útvonal (bár a verseny vége nem változott), meg persze az aktuális forma, hisz a mezőny többsége pont egy hete indította újra a 2020-as szezont.

Dylan Groenewegen drámája

Furcsa időszak volt ez a számunkra. Hisz a Groenewegen-Fabio Jakobsen incidens egy szerdai napon, a Strade Bianche és a Sanremo között történt. Az eset nyilvánvalóan Fabio számára a legborzasztóbb. Mindannyian bízunk benne, hogy egyre jobban van. Ugyanakkor az eset Dylant is rendkívüli módon megviselte. Iszonyatosan sajnálja, ami történt, és talán mindenkinél jobban reméli, hogy Fabio teljesen felépül. Dylan tőlem is megkapott minden támogatást, de persze igénybe vett komoly szakmai segítséget is. Felfüggesztették, de mindenki tudja, hogy ő egy korrekt sprinter és megérdemel egy második esélyt. Mindketten nagyon fiatalok, és remélem hamarosan láthatjuk őket újra egymás ellen sprintelni.

Groenewegen: "Jelenleg csak az foglalkoztat, hogy Fabio teljesen felgyógyuljon" | Eurosport

Nem lehetett egyszerű, de Dylan Groenewegen megszólalt. Kamerák elé állt, és a könnyeivel küszködve elmondta, mit gondol a szerdai szörnyű balesetről. Melynek következtében honfitársa Fabio Jakobsen, az intenzív osztályra került. Dylan Groenewegen."Először is szeretnék bocsánatot kérni, mert az egész az én hibám volt" - kezdte a nyilatkozatát "Letértem a saját ívemről, és ez nem volt szabályos.

Csalódás egy nagyszerű Tour végén

Az eredeti terv szerint három kapitánnyal vágtunk volna neki a Tournak, a Primoz Roglic-Steven Kruijswijk-Tom Dumoulin hármassal. Miután Steven feladta a Dauphinét, ez az elképzelés máris borult, de Primoz indulása is kétséges volt a bukása miatt. Olyan fájdalmai voltak a csípőjében és a fenekében, hogy a hobbikerósok is lehagyták őt. Utána gyorsan javult, és a Tourra nagyjából már rendben volt minden. Attól kezdve, hogy Tom kiesett a sárga trikóért folyó versenyből, az volt a célunk, hogy Primoz minél nagyobb előnnyel érkezzen meg a mindent eldöntő időfutamra. 

Elrontottunk valamit? Nem hinném. Primoz végül 57 másodperces előnnyel vágott neki az egyenkéntinek, amiről azt gondoltuk, hogy elég lesz. Tévedtünk, mert Tadej Pogacar elképesztő időfutamot ment. Vesztettünk valahol időt, ahol nem kellett volna? Talán a Peyresourdén, ahol Pogacar visszahozott 40 másodpercet, de ne feledjük, hogy ekkor még Egan Bernal is versenyben volt. 

Nagy csalódás volt a számunkra, hogy az utolsó napon buktuk el a Tourt. Nem akartuk elhinni, ami történt, teljesen magunk alatt voltunk, persze mindez nem jelenti azt, hogy az egész munka hiábavaló lett volna. Nyertünk három szakaszt, tizenegy napot töltöttünk sárgában, plusz lett egy második helyünk, ami a valaha volt legjobb eredményünk. 

Roglic: "Egyszerűen nem volt bennem több" | Eurosport

Kevés fájdalmasabb dolog létezik annál, mintha egy nappal a verseny vége előtt veszíted el a sárga trikót. Főleg, ha korábban szinte egy rossz métered sem volt a három hét során, minden rendben ment a hegyeken, a csapatod irányította az eseményeket, és semmi jele nem volt annak, hogy valami rossz történheted veled.

Koronakrízis a Girón

Október 13. komoly ütést mért a csapatra, különösen Steven Kruijswijkre. Azok után, hogy nem lehetett ott a Touron, gőzerővel készült a Giróra. Biztosak voltunk benne, hogy harcban lesz majd a dobogóért. Amikor megjött az eredmény, hogy pozitív lett a koronatesztje, teljesen összezuhantunk. Az, hogy valaki így veszítse el az esélyét, mentálisan nagyon nagy pofon. Steven erős srác, de időbe telik majd, mire ezt teljesen feldolgozza. Azért léptettük vissza a teljes csapatot, hogy megakadályozzuk a járvány esetleges további terjedését.

Tom Dumoulin visszatérése

Tom maga és az egész csapat is úgy tekint erre a szezonra, hogy ez volt az az év, amikor újra kerékpáros lett belőle. 420 verseny nélkül eltöltött nap után állhatott rajthoz újra a Tour de I'Ain-en. Ezután több egymást követő versenyen is jól ment, nem extra jól, de jól. Különben nem tudott volna hetedik lenni a Touron. Most fontos, hogy pihenjen egy nagyot, feldolgozza mindazt, ami vele történt. Ha ez sikerül, akkor szerintem újra győzelemért szállhat majd harcba a háromheteseken. Mondta már nekem, hogy más most várja a 2021-es szezont.

Tom Dumoulin: "Végre újra profi kerékpárosnak érzem magam" | Eurosport

Az előző heti Tour de l'Ain előtt legutóbb a tavalyi Dauphinén tekert élesben. Azóta túl van egy térdsérülésen, egy csapatváltáson, és most arra készül, hogy a lehető legjobb formában érkezzen a Tourra. Azt viszont még Tom Dumoulin sem tudja, hogy kapitányként, vagy Roglic fő segítőjeként állhat oda a rajthoz.

Elpusztíthatatlan Roglic

Amit Primoz augusztustól novemberig művelt, az egészen elképesztő, amiért én iszonyatosan büszke vagyok rá. Rengeteg áldozatot hozott azért, hogy ezen a szinten tudjon versenyezni. Alig volt otthon, folyamatosan az új célokra koncentrált. Hihetetlen drive és mentális erő van benne. 

Majdnem megnyerte a Tourt, aztán ott volt a legjobbak közt a világbajnokságon, behúzta a Liége-t, majd négy szakaszgyőzelemmel megnyerte a Vueltát. Az ember nem talál jelzőt, ha mindezt végigpörgeti magában. Ez a győzelem egy nagyon fontos bónusz ennek az eseménydús szezonnak a végére.


Het Nieuwsblad

Hozzászólások