ES Bringa - Jonathan Vaughters: Az ember aki lebuktatta Armstrongot, most újra a sport megváltoztatásáról álmodik - II. rész
Jonathan Vaughters: Az ember aki lebuktatta Armstrongot, most újra a sport megváltoztatásáról álmodik - II. rész
Fotó: Europress/AFP

Jonathan Vaughters: Az ember aki lebuktatta Armstrongot, most újra a sport megváltoztatásáról álmodik - II. rész

Szabó BenceSzabó Bence
2020/06/13 10:10
Az EF csapatvezetője több mint két évtizede része az országúti kerékpár világának. Megélte versenyzőként az EPO-korszakot, fontos szerepet játszott Armstrong lebuktatásában, az utóbbi időben pedig az UCI-val küzdve belülről próbál változtatni a szerinte hibás rendszeren. 


"Ezért amikor Lance célba vette Floydot, úgy éreztem, ideje visszalőni..." 

Vaughters tehát a történtek hatására ismét Armstrong ellen fordult. Amikor a kétségbeesett Landis elküldte a híressé vált e-maileket, amik végül Lance bukásához vezettek, sok más ex-Us Postal csapattaggal együtt bizonyítékokkal segítette az FBI, majd az USADA nyomozását. 

A kerékpársport világa nagyot változott az azóta eltelt időben. A dopping-kultúra ami egy teljes versenyzői generáció alatt hatással volt a sportágra, mára visszaszorult. Azzal azonban Vaughters is tisztában van, hogy a kétkedők máig nehezen hisznek a sport tisztaságában, ahogy doppingos múltja miatt vele kapcsolatban is időről-időre felmerülnek kétségek.

Pedig Vaughters mára csapatvezetőként az új rendszer szerves részévé vált. Az eredetileg Garmin-Slipstream néven induló, mára EF-ként futó csapatával az évek alatt számos nagy versenyt nyert és olyan remek versenyzők fordultak meg a kezei alatt, mint Thor Hushovd, Dan Martin, vagy Rigoberto Uran.

vaughters-ef-vanmarcke Fotó: Europress/AFP

Sok rajongóhoz hasonlóan azonban Vaughters is úgy érzi, hogy a sport alapvető problémákkal küzd és széles körű reformokra lenne szükség. Az Ineos gazdasági fölénye kapcsán például gyakran kampányol az amerikai sportokhoz hasonló fizetési sapka bevezetése mellett:

"Miért sokkal sikeresebb az NFL, mióta bevezették a fizetési sapkát? Minden csapat azonos költségvetésből gazdálkodhat, ami azt jelenti, hogy vannak nyerő és vesztes csapatok, de csak ritkán vannak dinasztiák, akik sorozatban nyernek."

"Minél kiszámíthatatlanabb egy meccs, vagy egy verseny, annál magasabb lesz a nézőszám. A kerékpársport viszont semmit nem tesz ennek elérésére."

Az anyagi különbségek a mai mezőnyben tényleg hatalmasak, az EF pedig még nem is a sor végén van a költségvetés tekintetében: 

"Mi és az NTT nagyjából 17-18 millió dollárból gazdálkodunk, az Ineos pedig 40-50-ből. Teljesen elégedett lennék egy 25 milliós költségvetéssel, de egy 50 milliós csapat? Egyszerűen megveszik a legjobb versenyzőket. Csak meg kell nézni, mi történt a briteknél, az Ineos az összes pénzt elnyeli az ottani kerékpáros közegből, mert nem a sport érdekli őket, csak saját maguk."

Az ilyen dominancia pedig a közönségre is hatással van, erre Vaughters még egy Armstrong érában történt eseménnyel hoz példát: 

"Egy amerikai versenyen történt, ahol a csapatkocsiban ültem, hogy elhaladtunk egy hölgy mellett, aki azt kérdezte: Miért van itt a többi versenyző? Én csak Lance-t szeretném látni! Ez a probléma. A hölgyet egyáltalán nem érdekelte a mezőny, csak Lance. Miután ő abbahagyta, nem ragadt meg a sportnál. Ezért lenne fontos, hogy amellett, hogy a versenyzés az első, a bringásaink segítsenek az alapokat is megteremteni."

ef-transcontinental.jpg Fotó: Twitter

Ennek az újszerű megközelítésnek lehetne az alapja az EF-et is szponzoráló Rapha által felkarolt európai transzkontinentális verseny. Vaughters szerint egyik nagyobb nevű bringása elindulhatna a viadalon, ahol a versenyzők szabad ég alatt alszanak és maguk javítják kerékpárjaikat. Az eseményeket egy stábbal követve dokumentum sorozat készülhetne a dologból, ami szerinte a hagyományos versenyeknél jóval több embert vonzana a képernyők elé.

Végső soron a csapatvezető azt szeretné, hogy az ehhez hasonló versenyek vegyék át tradicionális, de kevésbé jelentős események helyét a naptárban:

"Biztos érdekesebb tartalom lenne, mint a Romandia egy szakaszának élő közvetítése. Ez a verseny most olyan, mint a Tour volt 100 évvel ezelőtt. Ha a sport versenyképes akar maradni, vissza kell nyúlnia a gyökereihez."

Ez az elképzelés azért mai szemmel nézve elég meredeken hangzik. Vajon tényleg rávehetőek lennének profi sportolók, hogy a kapualjakban aludva egy tv-stáb szinte valóságshowt csináljon a versenyükből? 

"Nem tudom, de szerintem a nagyközönség itt tart világszinten. Amilyen ma a sport, a luxusbuszokban a nyilvánosság elől elzárkózó, a tudomány és teljesítményfüggő versenyzőkkel, az elriasztja a nézőket.

Vaughters szerint a profik dolga ma már nem csak az, hogy versenyeket nyerjenek, ennél sokkal többet kell tenniük a nézők bevonzásáért: 

"Mentoroknak és szóvivőknek kell lenniük, egyszerre képviselve a profi és az amatőr kerékpározást. Plusz még tartalomgyártók is a YouTube-on vagy az Instán. Mi az EF-el és a Raphával a bringás, szabadtéren mozgó, kalandvágyó emberek felé próbálunk nyitni, mert ez egy 500 milliós közösség az 500 ezres helyett."

ef-fans.jpg Fotó: Twitter

Ez a szempont a versenyzői kiválasztásánál is fontos Vaughtersnek: 

"Persze, hogy az. Sok remek versenyző van, aki nagyon nehezen eladható. A Quick-Step és az egész farkasfalka dolog nagyon jó példa erre: nagyon macsó, ami csak a keményvonalas belga szurkolókat szólítja meg."

"Nekem fontos, hogy a versenyző amellett hogy győztes típus, legyen intelligens, érjen el széles közönséget és értse meg, hogy ez miért fontos. Ott van például Gianni Moscon: kitűnő versenyző, de egy másodpercig sem lehetne a csapatomban. Nem szerződtethetek egy ilyen bringást, nem számít, milyen jó."

Vaughters persze tudja, mi szokott lenni erre az emberek tipikus reakciója:

"Persze tesó, de ti csak tizenkétszer nyertek egy évben... lehet, de nem mi nem teszünk rasszista megjegyzéseket senkire, vagy húzunk be neki egyet."

A csapatvezető tehát komoly változásokat szeretne elérni és reméli, hogy ebben a sport is követni fogja:

"Nem folytathatjuk úgy, hogy egy csapat dominálja a sportot, ez nem fog működni. Kell valaki egy vízióval, aki megváltoztatja a dolgokat, vagy a közönség lassan beleun majd kerékpározásba és más felé fordul."


Rouleur

Hozzászólások