ES Bringa - Jön a Strade Bianche, mindenki kedvence
Jön a Strade Bianche, mindenki kedvence
Fotó: Europress/AFP

Jön a Strade Bianche, mindenki kedvence

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/03/01 10:22

“Ez a verseny megérdemelné, hogy a hatodik nagy klasszikus legyen.” Így nyilatkozott Thibaut Pinot a tavalyi Strade Bianche befutója után. Arról a versenyről, melyet idén mindössze tizenkettedik alkalommal rendeznek meg, így hagyományait illetően össze sem hasonlítható a Sanremóval vagy a Roubaix-val.

"Ezért a versenyért mindenki irigyel minket" - mondta Matteo Trentin, és ebben is van valami. A fehér murvás útjairól elhíresült Strade Bianche, nagyon hamar megtalálta a helyét a versenynaptárban. Manapság már ott tartunk, hogy a mezőnyön belül igenis rangnak számít az, ha valakit megnyeri ezt az egynapost (és erről maguk a főszereplők meséltek).

"Annyit nyertem itt, hogy a végén még elneveznek rólam egy murvás szektort" - mondta poénból a korábbi háromszorors győztes Fabian Cancellara, aki egy nappal a tavalyi rajt előtt már ott mosolygott az út szélén, miután a Monte Sante Marie felvette a nevét. Mostantól ez a Cancellara-szektor.

2010 Giro d'Italia Stage 7 - Cadel vs. Vino epic duel!

@1:26:38, classic Vino

Fehér murvás utak idén is lesznek, összesen hatvanhárom kilométernyi. Az időjárás - főleg a keddi, mínuszban letekert Le Samyn után - duplán érdekes kérdés, hisz szombatra 5-6 fokot és esőt jósolnak Siena környékére. Toszkána több olasz régióhoz hasonlóan az előző hétvégén kapott a hóból, igaz nem vészesen sokat. Mondjuk ott pár centi is elég volt ahhoz, hogy valósággal megbénuljon a város :)

Szóval ha jön az eső, akkor bőven lehet esély arra, hogy olyan (sokáig emlékezetes) képeket lássunk, mint a 2010-es Giro 7. szakaszán. Amikor Evans és Vino küzdött hatalmasat a győzelemért.

"Ebbe az egynaposba nagyon könnyű beleszeretni. Olaszország közepén tekerünk, de mintha egy belga klasszikuson lennénk. A befutó pedig...a Piazza del Campo Siánában valami csodálatos. Méltó befejezése a napnak" - mondta Gianni Moscon, aki szombaton az olaszok egyik legkomolyabb reménye a jó eredményre.

Főleg azok után, hogy tavaly egyetlen versenyzőjük sem zárt a legjobb tízben.

Hozzászólások