ES Bringa - A Lotto-Soudal főnöke szerint életképes a kerékpársport üzleti modellje a járvány ellenére is 
A Lotto Soudal főnöke szerint életképes a kerékpársport üzleti modellje a járvány ellenére is
Fotó: Europress/AFP

A Lotto-Soudal főnöke szerint életképes a kerékpársport üzleti modellje a járvány ellenére is 

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/05/02 13:30
John Lelangue, a Lotto-Soudal vezérigazgatója optimista a kerékpársport jövőjével kapcsolatban. Noha a koronavírus-járvány nyilvánvalóan érezteti majd a hatását, ő nem aggódik, szerinte a sportág egyértelműen életképes.

Ahogy több más csapatvezető, a Lotto főnöke is arra kényszerült, hogy az alkalmazottak egy részét április 1-i kezdettel ideiglenesen elbocsássa. 28 versenyző és a személyzet egy része pedig csökkentett fizetést vállat, hogy segítse a csapatot ebben az időszakban. Lelangue, aki korábban a Phonaknál, valamint a BMC-nél is dolgozott egyáltalán nem aggódik.

"Ez egy olyan sportág, amely jegybevételek, televíziós jogdíjak és átigazolási díjak nélkül is egyértelműen életképes. Kulcskérdés, hogy a szponzorok továbbra is láthatóak, beazonosíthatóak legyenek. Megfelelő nyilvánosságot biztosítunk a számukra, ez a lényeg. Profitot semmilyen módon nem termelünk, mindent, ami marad visszaforgatjuk a sportágba."
"Andy Rihs [a BMC 2018-ban elhunyt hajdani tulajdonosa] a következőt tanította nekem. Ha egy kerékpárcsapat nyereséges a szezon végére, az vagy azért van, mert túl sok pénzt kértek a szponzoroktól, vagy azért, mert nem toltak eleget a fejlesztésekbe. Mindkettő komoly hiba."

Lelangue nem győzi hangsúlyozni, hogy a legfontosabb dolog, hogy láthatóvá tegyék a szponzorokat, hogy minél több megjelenési lehetőséget biztosítsanak nekik. 

"Az a dolgunk, hogy publicitást adjunk nekik a lehető legjobb feltételek mellett. A kerékpársportnak nincsenek komoly vagyontárgyai. Arra gondolok, hogy amikor például egy katari befektető pénzt tol egy francia focicsapatba, a PSG-be, akkor ő cserébe kap egy stadiont, annak a létesítményeit, és egy csomó játékost, akiket komoly odafigyelés mellett adhat-vehet. A kerékpársport más logika mentén működik. Nekünk csak a kerékpárjaink és az autóink vannak."

John Lelangue, Lotto SoudalJohn Lelangue, Lotto Soudal Fotó: Europress/AFP

"A Lottónál nekünk megvan az az előnyünk, hogy jobbára állandó szponzorokkal dolgozunk. A meglévő szerződéseink eleve 2022-ig szólnak. A Lotto 35 éve támogat minket és a Soudal is velünk van már hat éve. Ráadásul időközben a többi kisebb támogatónkkal is hosszabbítottunk."

"A sportágunk így túlélt már több, mint 50 évet. Nincs kevesebb versenyző vagy kevesebb szponzor, mint mondjuk a '90-es években. Mégis miért kérdőjeleznénk meg egy modellt, amelyik tökéletesen működik? Semmi értelme olyan sportágakhoz hasonlítani magunkat, mint a foci és a tenisz."

Lelangue az átigazolási rendszerről is beszélt. Ő ezen sem változtatna, szerinte tudomásul kell venni, hogy a csapatok nem minden nagy tehetséget tudnak megtartani.

"Igen, néha elveszítünk olyan fiatal tehetségeket, mint mi most például Ilan Van Wildert, akit pedig mi neveltünk ki. Ezeket a dolgokat el kell fogadni. De ott van Tiesj Benoot is, őt is levesztettük, pedig jól kijöttünk egymással. Ugyanakkor meg tudtam szerezni Philippe Gilbert-t. Ilyen az élet."


Het Nieuwsblad

Hozzászólások