ES Bringa - Jöhet egy újabb Yates-csoda?
Jöhet egy újabb Yates-csoda?
Fotó: Europress/AFP

Jöhet egy újabb Yates-csoda?

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/07/02 20:57

Adam Yates ikertestvére, Simon két hétig hiba nélkül, és kirobbanó erőben tekert a Girón. És bár a végére megrogyott, azért összességében sikerként élhette meg a versenyt, hisz nyert három szakaszt, és közel két héten át viselhette a rózsaszín trikót. 

Adamre a Tour-on várnak majd kapitányi feladatok. Noha a két tesó személyisége különböző, rengeteg hasonlóság is van köztük. Ott van például a külsejük, versenyzői adottságaik és az agresszív versenyzési stílusuk. Mindketten jól bírják a hegyeket, szeretnek mozgolódni, akciózni a mezőnyben, és előszeretettel üldözik a nagy eredményeket. 

Ha Chris Froome nem nyeri meg a Tourt, abban a Yates családnak elévülhetetlen érdemei lesznek. Simon ugyanis jókora kihívás elé állította, és elég komoly erőkifejtésre késztette őt a Girón, és Adam is valami hasonlóra készül Franciaországban. 

Húsz éve senki nem tudta megcsinálni a Giro-Tour duplát, 1998-ban Marco Pantaninak sikerült utoljára. Sokan próbálkoztak, de senki nem tudta hozni mindkét versenyen azt a formát, ami kellett volna a győzelemhez. A kimerültség lehet majd Froome egyik legnagyobb problémája is a Tour-on.

Adam viszont saját bevallása szerint rendkívül friss és kitűnő állapotban van. Egész szezonban kiegyensúlyozott, és egyre javuló formát mutatott. A Dauphinén volt eddig a legjobb, második lett úgy, hogy ő nyerte az utolsó szakaszt a Mont Blanc-ra.

"Az edzéseken jól mentem, minden a helyére került. Remekül érzem magam, persze a verseny mindig más. Sosem tudhatod, mi történik. A Dauphinén napról-napra jobban éreztem magam. Fontos, hogy a Tour-on óvatos legyek, mert bár az első kilenc szakasz nagyjából sík, azért sok a hibázási lehetőség már a hegyek előtt is."

adam1.jpg Fotó: Europress/AFP

Adam már nem tapasztalatlan a Tour-on. Két évvel ezelőtt napokig állt az összetett második helyén, és végül úgy lett negyedik, hogy mindössze 21 másodpercet kapott a dobogós Nairo Quintanától. Tavaly inkább Girózott és Vueltázott, kevesebb sikerrel.

"Két éve még nem úgy mentünk neki a versenynek, hogy az összetett a cél, a dolgok egyszerűen csak jól alakultak. Most már tudjuk mit csinálunk, én is, meg a csapat is. Van tapasztalatunk, ez már nem az első nagy versenyünk."

Nemrégiben az is eldőlt, hogy az egész csapat őérte megy majd. Ezt nyomásként is megélhetné, ő azonban nem az a fajta, aki arra fecsérelné az energiáit, hogy aggodalmaskodna. 

"Ez a helyzet nem új nekem, ahogy a csapatnak sem. Évek óta ezt csináljuk, ráadásul nem is csak a nagy körökön, hanem a az egyhetes versenyeken is. Hol Simon a kapitány, hol én, hol Esteban, hol pedig Haigy (Jack Haig). A lényeg, hogy a csapat egyben legyen, és ne kövessünk el buta hibákat."

Testvérét, Simont sokan hibáztatták, hogy azért zuhant meg a Giro harmadik hetében, mert az első kettőn sokat ficánkolt a mezőnyben. A védelmében azért mondjuk el, hogy az akciózásra azért volt szükség, mert kellett az előny az egyenkénti előtt. Vajon Adam mit tanulhatott testvére Girójából? 

"Nyilván nagyon sokat beszélgetünk egymással. De tanácsot kérni, illetve kapni nem igazán lehet, mert minden verseny más. Mások a szakaszok, mások az ellenfelek, mások a körülmények. Az biztos, hogy az idei Tour első kilenc szakasza a veszteségek minimalizálásáról fog szólni. Nem lehet a versenyt megnyerni az első héten, csak elveszíteni."

adam2.jpg Fotó: Europress/AFP

Két kulcsszakasz van az elején. A harmadik, a csapatidőfutam, melyben a Mitchelton-Scottnak akár a győzelemre is lehet esélye, a másik pedig a kilencedik, a kockaköves nap. 

"Ez sem lesz új a számomra. Többször versenyeztem már pavés részeken, amatőrként is, U23-asként is. Ráadásul nemrég bejártam ezt a szakaszt Matty Haymannel, aki jó pár tippet adott nekem. Szerencsére azonban nem egyedül kell végigmennem, hanem lesz egy jó erős csapat körülöttem."

"Ha ezen túl vagyunk, jönnek az emelkedők. Lesz jó néhány rövid hegyi szakasz, melyek fekszenek nekem. Persze a Tour egy sokkal inkább kontrollált verseny, mint a többi. Itt nemigen van olyan, hogy kinézek magamnak egy szakaszt, ahol majd gyűjtök egy csomó előnyt. Sokkal inkább arról van szó, hogy itt két másodperc, ott három. Napról-napra kell haladni."

"Nagy felelősség és megtiszteltetés, hogy én leszek a kapitány. Remélem, meglesznek az esélyeink, és sikerül is azokat megragadni."(Forrás: cyclingtips)
Hozzászólások