ES Bringa - Johan Bruyneel: "Lance és én hétszer megnyertük a Tourt"
Johan Bruyneel: "Lance és én hétszer megnyertük a Tourt"
Fotó: Europress/AFP

Johan Bruyneel: "Lance és én hétszer megnyertük a Tourt"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/16 11:59
"Eljutottunk arra a pontra, hogy az ASO többé ki sem akarja ejteni sem az én nevem, sem Armstrongét."

Ezt mondta a Het Nieuwsbladnak adott interjújában Johan Bruyneel, aki, bár versenyzőként is viselte a sárga trikót, igazán meghatározó emberré csak Lance Armstrong, majd később Alberto Contador csapatfőnökeként vált. Előbbivel ugyanis hét, utóbbival pedig kettő Tourt nyert. 

Decemberben a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) élete végéig eltiltotta őt bármiféle profi sportra vonatkozó szerepvállalástól azért, mert annak idején aktív részese volt a US Postal doppingügyeinek.

"Többé már nem kell mondanom semmit. Ez életfogytiglan, ennél nem lehet rosszabb" - mondta Bruyneel.

Úgy gondolod, hogy ezt a büntetést érdemelted?
Nézd, a dopping ott volt, ezt nem tagadtuk. De egy olyan kultúrában éltünk, először versenyzőként, aztán csapatfőnökként, ahol a dopping része volt a mindennapoknak. Nem csináltunk semmit másként, mint a többiek. Vegyük az 1999-es Tourt, Armstrong, Zülle, Escartin, sőt az egész top 10-et is mondhatnám. De nem akarok vádolni senkit. Versenyeztünk mi is, ahogy a többiek. 

A kezdetekkor, 1999 táján a Tour drukkerei szembesültek Armstrong átalakulásával. Nem sokkal korábban még rákos beteg volt, aztán meg megnyerte a versenyt. Nyilván változott a testsúlya, az izomrost-összetétele...
Ez így is van. Még egyszer hangsúlyozom: a dopping ott volt, de nem volt előnyünk a többiekkel szemben. Nézd, ott volt például Jonathan Vaughters, aki kerékpárosként nem volt akkora nagy, de második lett a Dauphinén. Nyilván voltak EPO-s kapcsolatai a csapaton kívül, de ő el tudta hitetni az UCI-val, hogy az ő hematokrit értéke természetes módon van 50 fölött.

lancebr1.jpg Fotó: Europress/AFP

Ami Lance-t illeti, jó versenyző volt, de hegyre nem ment jól. Az első hegyi edzőtáborban mögötte mentem kocsival, és bármikor kiszállt a nyeregből, én dudáltam. Egészen addig, amíg vissza nem ült. Végül a mesterévé vált annak, hogy pörgős áttéttel tekerjen felfelé. Ez lett a védjegye, pedig nem volt benne semmilyen nagy titok vagy ilyesmi. Az edzésútvonalak is újak voltak. Emlékszem, az Amstel után, Lance tekert a Pireneusokban az esőben, mögötte a kocsiban csak Julien De Vriese meg én. Akkor éreztem azt, hogy megnyerhetjük a Tourt.

A mai fejeddel nincs benned olyan, hogy bár sosem vágtál volna bele ebbe az egész US Postal-sztoriba?
Semmi ilyen nincs bennem. Ellenkezőleg. Rengeteget tanultam szakmailag és emberileg is. Mind a hét Tourt élveztem Armstronggal. Nem változtatnék semmin.

De folyton hazudni kellett...
De nem tehettünk mást. Amikor egy újságíró szembesíti a versenyzőt egy állítással, hogy 'Mi tudjuk ezt és ezt', ő nem mondhatja rá, hogy 'Hát, ja, igazad van.' Ilyen nincs. 

Korábban azt mondtad, hogy az amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) jelentése a személyes életedet is tönkretette. Hogy vagy most?
Olyan mélyen voltam, ahonnan már nincs lejjebb. Most szépen-lassan mászom fölfelé. Nem akarom az áldozat szerepét játszani, de durván kicsinált ez az egész. Egy életre megbélyegeztek. Ráment a házasságom, és nem kell mondani, hogy pénzügyi értelemben is egy katasztrófa ez az egész.

Mi a helyzet a fellebbezéssel?
Röviden annyi, hogy ha el akarnak kapni, akkor el is fognak. A mai eszemmel már nem fellebbeznék. Az egész CAS működése tisztességtelen. A sportszövetségek hozták tulajdonképpen létre. És, ha te szembemész az UCI-val, a WADA-val, az USADA-val, akkor egy olyan meccset vagy kénytelen játszani, ahol idegenben vagy a nemzetközi bíróság előtt is. A WADA ügyvédei megírták, amit meg kellett, aztán meg jól elmagyarázták a CAS bíráinak, hogy azt hogyan értelmezzék. Ez így működik.

lancebr2.jpg Fotó: Europress/AFP

Az USADA a saját szabályait is felrúgta, hogy elkapják Lance-t. Több kerékpárossal is alkut kötöttek ennek érdekében. A doppingellenes harc nem a tiszta sportról szól, minden csak politika.

Bárhogyan is, a tiszta sport jegyében az mégiscsak fontos, hogy Lance nem úszhatta meg, nem?
Még úgy is, hogy nem tartod tiszteletben a saját szabályaidat sem? Egyébként engem is megkerestek, amikor egy bizonyos versenyzőt el akartak kapni. Fölajánlották, hogy akkor csak egyéves eltiltást kapok. Mindezt az információimért cserébe. Csak azért, hogy megtudjam, meddig mennének el, részt vettem több találkozón. Mivel belga voltam, és így az USADA nem volt illetékes az én ügyemben,felajánlották, hogy csatlakozzam egy másik ország sportegyesületéhez. Egy olyan sportágban, amihez sosem volt semmi közöm. Szóval ilyen trükköktől sem riadtak volna vissza. Nem mondom meg, kiről volt szó. Majd megírom a könyvemben.

Korábban beismerted, hogy versenyzőként is használtál EPO-t. Akkor a sárga trikódat vehetjük akár amolyan megcsillagozott trikónak is?
Az EPO-t a '80-as végétől kezdték használni. Ekkoriban nem volt választásod. Talán a versenyzők 10 százaléka nem használta. Nagyon álszent ez a világ, de ez van.

Hol tartod a trikót?
Be volt keretezve, de aztán levettem egy fotóhoz. Nem hiszem, hogy visszateszem. A Tourral nincs bajom, csak az ASO-val. 

lancebr3.jpg Fotó: Europress/AFP

Eljutottunk oda, hogy már sem Lance nevét, sem az enyémet nem hajlandóak kimondani. Én viszont büszke vagyok magunkra. Az én kimutatásom szerint megnyertük a Tourt hétszer.

Nyomjátok a podcasteket Lance-szel. Elég komoly jós lett belőled a Girón. Te voltál ugyanis az első, aki azt mondta, hogy Carapaz komoly esélyes lehet a végső győzelemre.
Igen, kiszúrtam, hogy már a 12. szakaszon, a Montosón is milyen jól ment úgy szépen csendben. Meg a mezőnyből is megsúgták páran, hogy szerintük nagy formában van.

Vissza akarsz térni a kerékpársportba valamilyen formában?
Van egy tervem, igen. Valami olyasmi, amit nem vehetnek el tőlem, büntetés ide vagy oda. Ez még csak álom, de szeretném valóra váltani. 

Hozzászólások