ES Bringa - Jasper Philipsen: az új Boonen, aki Pogacarral nyaral, a gyerekkori példaképével edz, és nem akar egy-két győzelem után gyorsan eltűnni
Jasper Philipsen: az új Boonen, aki Pogacarral nyaral, a gyerekkori példaképével edz, és nem akar egy-két győzelem után gyorsan eltűnni
Fotó: Europress/AFP

Jasper Philipsen: az új Boonen, aki Pogacarral nyaral, a gyerekkori példaképével edz, és nem akar egy-két győzelem után gyorsan eltűnni

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/11/06 10:55
Nem ő lenne az első belga kerékpáros, aki gyerekként valóságos hősnek tartotta Tom Boonent, a posztereivel volt tele a fala, majd megérkezve a profik közé, megkapta a párszor már "elhasznált" jelzőt: miszerint ő lesz a korábban 3 Flandriát, 4 Roubaix-t és világbajnoki címet is nyerő versenyző utóda. Egyszerűbben fogalmazva: az új Tom Boonen.

"Nem zavar az álladó összehasonlítgatás, egyszerűen nem foglalkozom vele. Nyilván a közelében sem vagyok, hisz a pályafutásom elején járok. Most úgy nagyjából a bokájáig érek fel. Korábban a belga sajtó már Guillaume Van Keirsbulck és Frederique Robert kapcsán is eljátszotta ezt, és biztos lesznek még rajtam kívül mások, akit az utódjának kiáltanak ki" - mondja a Boonenes összehasonlításról Jasper Philipsen, aki tegnap megnyerte pályafutása első GT-szakaszát a Vueltán. 

"Egy biztos, nekem Tom tényleg a gyerekkori hősöm volt. Nyolc éves lehettem, amikor a tesómmal együtt találkozni tudtunk vele. Azzal az emberrel, akit csodáltunk, és akinek a posztereivel tele volt a falunk. Örök élmény. Arra is emlékszem, hogy egy pohár Duvel sört fogott a kezében, mikor a fotó készült. Nem sokkal voltunk a 2006-os antwerpeni belga bajnokság után." 

A Ham városából származó Philipsen később személyesen is megismerte Boonent, és mivel kifejezetten közel laknak egymáshoz, többször edzettek együtt

De nem mostanság, hanem amikor Jasper még az Axeonnál tekert.

EmEqYFbX0AABrU0.jpgFotó: twitter

Philipsen persze "tett" is azért, hogy az új Bonnenek kiáltsák ki a belga sajtóban, hisz miután rájött, hogy nem a foci lesz az ő sportja ("kicsiként sírtam a pályán, ha veszítettünk, már akkor bennem volt a győztes mentalitás"), juniorként többször belga bajnok lett, nyert Harelbekét, Paris-Tourt, később az U23-as Giróról ponttrikóval utazott haza, és volt második az utánpótlás Flandrián.

A szakma otthon jól ismerte, így sokakat meglepett, hogy élete első profi szerződésének aláírásakor nem a Lotto vagy a Quick-Step csapatát választotta.

"Hát, őszinte leszek, nem keveset gondolkoztam, azt hiszem Dries Smetset, az ügynökömet nagyjából az őrület határára kergettem:) Sokat beszélgettem Gianettivel az UAE terveiről, Matxin személye is sokat számított, illetve az, hogy volt lehetőségem egyből bekerülni a tavaszi keretbe. Vagyis az első évben mehettem magamért a kisebb versenyeken, láthattam belülről a klasszikusokat és nem csak egy vonat részeként tekintettem rám" - mesélte a Het Nieuwsbladnak Philipsen.

"Persze Gaviria és Kristoff előttem volt a sorban, de ebben nem volt semmi meglepő. Azon mondjuk lefagytam, amikor az eső találkozásunk alkalmával láttam Gavirián, hogy ismer, és pontosan tudja, ki vagyok. Ha valamelyik belga sorhoz írok alá, valószínűleg nem jutottam volna egyből ennyi lehetőséghez. Rengeteget számított, hogy már az első évemben kipróbálhattam magam a kockaköves versenyeken. Nem mint kapitány, hanem mint egy versenyző, aki figyelhet és tanulhat a legjobbaktól."

000_8UM6GT.jpgFotó: Europress/AFP

Ha nem is jutottunk el oda, hogy 2020 végére Philipsen "kinőtte" az UAE csapatát, de ettől még jövőre új sorban, az Alpecinnél bizonyíthat. A Roodhooft-tesók nyilván nagyon elégedettek az érkezésével, hisz tényleg egy kiváló és még mindig nagyon fiatal (22 éves) versenyzőt igazoltak.

Aki nem mellesleg hamarabb szerezte meg pályafutása első GT-szakaszgyőzelmét, mint egy bizonyos Tom Boonen:)

"Ez nem közhely, de tényleg hiányozni fog az UAE. Matxin, vagy Ivo Oliveira, aki vastagon benne volt a tegnapi győzelmemben. Nagyon jó srác, régóta egy hullámhosszon vagyunk, még az Axeonból ismerem. De aláírtam, döntöttem, és jövőre már új sorom lesz, új feladatokkal. Hallom, hogy sokak szerint túl visszafogott vagyok, és már rég be kellett volna rúgnom az ajtót, itt a World Tourban. De aki velem dolgozik, pontosan tudja, hogy mennyire elhivatott vagyok, és folyamatosan készen állok a tanulásra. Egyszerűen csak nem akarok idő előtt kiégni, és inkább megfontoltan, lépésről-lépésre haladok. Hosszú távra tervezek a mezőnyben, nem szeretnék egy-két nagy győzelem után gyorsan eltűnni."

000_8UM64R.jpgFotó: Europress/AFP

Kevesen tudják Philipsenről, hogy kifejezetten jóban van a Tour-győztes Tadej Pogacarral. Előző télen például együtt utaztak Máltára, egy közös pihenésre.

"Mondjuk vittük a bicókat is, de Tadej nem ott szerezte meg a touros alapokat, maradjunk annyiban:) Elképesztően szerény és nyugodt srác, bár ezt mindenki elmeséli róla. Ettől még igaz. Amikor az időfutammal megfordította a Tourt, egyszerűen nem hittem a szememnek. Egyből írtam is neki egy WhatsApp üzenetet, bár gondolom páran még keresték a szakasz után. Ennek ellenére egyből válaszolt. Ugyan nem leszünk többet csapattársak, de biztosan tartani fogjuk egymással a kapcsolatot. Nem lenne rossz például a 2021-es Tour de France-on összefutni."


Hozzászólások