ES Bringa - Jack Haig: meggyőző tavasz után jöhet a Giro
Jack Haig: meggyőző tavasz után jöhet a Giro
Fotó: cyclingtips

Jack Haig: meggyőző tavasz után jöhet a Giro

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/04/26 17:24

"300 méter volt már csak hátra" - meséli Jack Haig. Ennyivel, vagy tán egy kicsit többel a vége előtt érték őt utol az esélyesek a Flèche Wallonne utolsó emelkedőjén, a Mur de Huy-ön. "Bár végül is 300 méter ezen a hegyen nem is annyira kevés" - teszi hozzá. 

Bő 50 kilométerrel a vége előtt lógott meg a mezőnytől, ám sokáig nem maradt egyedül, rövidesen csatlakoztak hozzá mások is. Később újra támadott, melynek eredményeképpen négyen maradtak elöl, és ez a négyes együtt vágott neki az utolsó emelkedőnek. 

Haig és Max Schachmann leszakította a másik kettőt, ráadásul a német megpróbált mindent, és ráment a győzelemre is. Végül nyolcadikként zárt, míg Haig 34.-nek jött meg. Ez a helyezés egy picit csalóka, ennél sokkal jobban versenyzett. 

"Eddig az idén minden egyes versenyemen egyre jobban és jobban mentem. A Katalán körön még nem éreztem túl jól magam, de aztán szépen belejöttem."

Matt White, sportigazgató is rendkívül elégedett volt a teljesítményével. Az volt a terv, hogy a versenyt egyre keményebbé tegyék, hogy az minél jobban feküdjön Roman Kreuzigernek. Nem érheti szó a ház elejét, Haig ugyanis maximálisan végrehajtotta a feladatot. 

Azok számára, akik követik Haig karrierjét, egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy jól ment a Flèche Wallonne-on, majd pedig néhány nappal később a Liége-en is. Megvoltak ugyanis az előzmények.

2013-ban megnyerte az ausztrál mountain bike-bajnokságot az U23-asok között, de az országúti mezőnyversenyben is bronzérmes lett. 2015-ben pedig másodikként zárt a Tour de l’Avenir-en, amire már az Oricánál is felkapták a fejüket, és gyorsan le is csaptak rá. 

haig4.jpg Fotó: Europress/AFP

A fejlődése azóta is töretlen. Tavaly már dobogón állt összetettben a Szlovén körön, a Lengyelen pedig szakaszt nyert és nyolcadikként zárt. 

"Határozottan érzem, hogy fejlődök. Minden évben sikerül egy kicsit előrelépnem. Önbizalmat merítek az eddigiekből, és megyek tovább előre."

És, hogy hol lesz a következő állomás? White megerősítette, hogy számítanak rá a bő egy hét múlva kezdődő Giro d'Italián. 

"A szezon eddigi versenyei felkészítették őt az év első háromhetesére. Az elmúlt két Vueltán bebizonyította, milyen értékes tagja tud lenni a csapatnak. Természetesen meglesznek a maga lehetőségei is, de egyértelmű, hogy Simon Yates és Esteban Chaves lesznek az első számú embereink."

Haig előtt azonban ott a jövő. Jó hegyi-menő, van benne erő bőven, és nem fél felvenni a kesztyűt a tapasztaltabb versenyzőkkel sem.

"Nem kérdés, hatalmas potenciál van benne" - mondja White. "Rövidtávon top 10-es és dobogós helyezések jelentik a realitást az egyhetes versenyeken, de egy-két éven belül az összetettért mehet a háromheteseken is."


(Forrás: cyclingtips)
Hozzászólások