ES Bringa - Ivan Basso: "Dina Marci nagy tehetség, de mi szeretnénk még jobbá tenni"
Ivan Basso: "Dina Marci nagy tehetség, de mi szeretnénk még jobbá tenni"
Fotók: Faster Promotion

Ivan Basso: "Dina Marci nagy tehetség, de mi szeretnénk még jobbá tenni"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/05/27 18:12

Szünnap? Nem probléma!

Ha az ember figyelmes és szerencsés, akkor sem marad Giro nélkül. Vagy korábbi Giro-győztes nélkül. Ivan Basso ugyanis hétfőn Budapesten járt, egy igen fontos bejelentés miatt. A Kométa Cycling Team bejelentette, hogy leigazolja Dina Mártont, aki a június 11-én rajtoló magyar körön már új csapata színeiben áll rajthoz.

Ivan Bassóval a Kométa hétfői sajtótájékoztatóján beszélgettünk.


Ivan, szerinted mit jelent a kerékpársportban az a kijelentés, hogy valaki nagyon tehetséges?

A tehetség mindennek az alapja. De ha nem vagy kitartó, akkor az egész mit sem ér. Szerintem kifejezetten fontos, hogy jó hamar olyan edzőhöz kerülj, aki ki tudja hozni belőled a maximumot. És erre kevesen képesek. Most Dina Marci leigazolásával nekünk is nagy a felelősségünk. Mert ő egy jó versenyző, de nekünk még jobbá kell őt tennünk. Azért igazolt ide. Marciban van tehetség, nekem van némi tapasztalatom, és szeretném átadni neki a tudást, hogy még jobbá válhasson. De nem csak nekem, a teljes szakmai stábnak ez lesz a feladata.

Amikor te fiatal voltál, érezted magadban ezt a tehetséget? Tudtad, hogy jó versenyző lehet belőled?

Nagyon fontos, hogy jó emberekkel vedd magad körül, megtaláld az ideális edzőt, az ideális csapatot. Mint a fociban. Ha valaki jó játékos, de rossz csapatba kerül, el kell igazolnia. És máshol kihozhatják belőle a maximumot. A versenyző nem csak egy robot, akit elküldesz edzeni, meg versenyekre, és várod az eredményt. A versenyzővel törődni kell, fontos ismerni a mindennapjait, a problémáit, az igényeit.

Marcit ki választotta?

A végső szót én mondtam ki. Az elmúlt időszakban sokat figyeltem a magyar fiatalokat, így volt némi rálátásom a  versenyzőkre. Hiszek benne, hogy itt vannak nagy tehetségek. Valter Attila, Peák Barna nagyon ügyes, róluk beszélünk a legtöbbet, de nem vagyok hajlandó elhinni, hogy ebben az országban csak két jó kerékpáros van. Őket egyébként sem tudtuk volna megszerezni, mert már más csapatokkal voltak szerződésben. Így nekünk a leigazolható, de ügyes fiatalokra kellett koncentrálnunk. Marci mellett szerintem rövidesen akár 4-5 magyar is lehet a Kométában.

Szerinted egy húszas évei elején járó magyar srácnak lehet esélye elérni a World Tour szintet? Figyelembe véve az a tényt, hogy itthon nincs annyi csapat, és nincs annyi verseny, mint például Olaszországban?

Lehet, hogy a hátteret illetően van lemaradás, de azon dolgozunk, hogy ez eltűnjön. Itt van akarat, van lelkesedés, szóval, lehet, hogy kevés a verseny, de látom a magyarokban a lehetőséget. Nézd meg a Giro Nagy Rajtot. Ez hatalmas dolog. Sokan nem is tudják, mekkora jelentősége van annak, hogy Magyarországról indul a következő olasz kör. Szerintem a Giro a világ öt legfontosabb sporteseménye között van, és ennek most Budapest a részese lesz. Ez nagyon sokat segíthet a fejlődésben.

Szerinted a Kométa csapata ott lehet 2020-ban a Girón?

Szeretnénk ott lenni, és ezért dolgozunk minden nap. De egyébként ebben a kérdésben eléggé bizakodó vagyok.

(Fran Contador nemrég azt mondta az ESB-nek, hogy a csapat jövőre biztosan pro-konti szinten folytatja. Ami ugye a Giro-szabadkártya alapja lenne).

Kometa_01.jpeg

A Kométánál mindig hangsúlyozzák, hogy lényeg a fiatalok fejlődése és senkin nincs nyomás. De lehet manapság csapatot építeni és fenntartani eredménykényszer nélkül?
 

Nyilván ha Alberto meg én tárgyalunk valakivel, és mondjuk el a terveinket, az segít. Egy csapatnál nem csak a győzelmek fontosak, hanem az alap mentalitás, a versenyzéshez való hozzáállás is. Mi hosszútávú célokban gondolkodunk.

Egy aktuális kérdés: jön a Giro harmadik hete. Te kire tennél?

Az a hármas, amelyik most elöl van, szerintem végig harcban lesz a dobogóért. De van még három durva hegyi szakasz. Nagyon tetszik ez a Giro. Rogliccsal számoltunk, Carapaz a hegyek alapján nem is akkora meglepetés. Nibali meg Nibali. Ő a harmadik héten nagyon tud.

Beszéltetek a Giro alatt?

Persze. Mondjuk azt, hogy bizakodó volt.

Jó pár évig tekertetek együtt, kiválóan ismered. Tudnál mesélni Nibaliról egy olyan extra történetet, amit máshol még nem olvashattunk?

Húúú, ez jó kérdés. Talán legyen a 2010-es Giro, és az aquilai befutó. Durva nap volt, rossz idő, komoly menés, szétszakadó sor, kaptunk vagy 13 percet Enzóval, meg pár nagyobb névvel együtt. De akkor még eléggé a verseny elején jártunk, talán a 10. szakasz volt. Este bementem a szobájába és mondtam neki, hogy komoly hátrányban vagyunk, és szerintem másnap támadni kellene. Rám nézett és ennyit válaszolt: hát jó, ha te mondod...:)


Vincenzo Nibali három nap múlva szakaszt nyert, majd harmadik lett összetettben. A 2010-es Giro d'Italián Ivan Basso szerezte meg a rózsaszín trikót.

Hozzászólások