ES Bringa - Itt dőlhet el az idei Giro
Itt dőlhet el az idei Giro
Fotó: Europress/AFP

Itt dőlhet el az idei Giro

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/04/27 09:51

Huszonegy szakasz, több, mint 3500 kilométer, összesen 39 kategorizált emelkedő és kulcsfontosságú napok, melyeket biztosan nem szabad elrontani.
Bár előre nyilván lehetetlen megmondani, mikor lesznek az idei Giro sorsdöntő szakaszai, öt plusz egy nap - már csak a szintrajaz alapján is - kiemelkedően fontosnak tűnik.
Ezek következnek most.


I. Hatodik szakasz - május 10. (Caltanisetta-Etna)
Ha abból indulunk ki, hogy mindenki túléli az izraeli sivatagot, valószínűleg az Etna lesz az első igazán kemény szakasz. Más útvonalon mennek fel, mint tavaly, és máshol is lesz a befutó (az asztrofizikai központ előtt). Az Etnás mászás idén 15 kilométer hosszú és átlagosan 6%-os. Helyenként fel-feltűnnek 14 illetve 15%-os részek, jó terepet kínálva a támadásokhoz. Melyek ugye tavaly a nagy szél miatt ez a hegyen elmaradtak. 

II. Kilencedik szakasz - május 13. (Pesco Sannita-Gran Sasso d'Italia)
Sorozatban a második hegyi befutó, ráadásul egy kemény, 225 kilométeres nap végén. Menet közben nulla sík, két kategorizált emelkedő, majd a jó hosszan elnyújtott (26 km hosszú!) Gran Sasso. Melynek főleg az utolsó 2-3 kilométere lesz durva.

III. Tizennegyedik szakasz - május 20. (San Vito al Tagliamento-Monte Zoncolan)
A középső hét legfontosabb szakasza, két nappal a pihenőnap, és hárommal az időfutam előtt. A Zoncolant jól ismerjük, 10 kilométer hosszú hegy, helyenként 20 és 22%-os részekkel. Ez a bő negyven perces mászás is durva, de előtte már négy kisebb emelkedő azért ott lesz a lábakban. A Zoncolan hatodszor szerepel a Giro programjában, legutóbb 2014-ben Michael Rogers nyerte ezt a hegyet.

A 20. szakasz szintrajzaA 20. szakasz szintrajza Fotó: Europress/AFP

IV. Tizenhatodik szakasz - május 22. (Trento-Rovereto)
Az időfutam megkerülhetetlen kérdés az idei Girón, hisz nem lesz belőle sok. Trento és Rovereto között 34,2 kilométer vár a mezőnyre, ebből az első 24 kilométer szinte végig lejt. Aztán kisebb emelkedők jönnek, majd némi hullámzás, végül a záró 4 km már némileg emelkedik.

V. Tizenkilencedik és huszadik szakasz - május 25-26. (Bardonecchia és Cervinia)
Az utolsó két napot egyszerűen nem lehet különválasztani, mi sem tesszük. A 19. szakaszon jön a Cima Coppi (Colle dell Finestre, 9 kilométernyi murvás résszel), ezen kívül még három hegy, és befutó a Jafferaun. Másnap a 214 km hosszú szakasz során, 4000 méter szintkülönbség vár a mezőnyre, egy cervinai befutóval. Aki itt rózsaszínben lesz a nap végén, megnyerte a 101. Girót. 


(A 2018-as Giro összes szakaszának szintrajza ITT megtekinthető)Hozzászólások