ES Bringa - Ilyen volt az elmúlt tíz év, Greg Van Avermaet szerint
Ilyen volt az elmúlt tíz év, Greg Van Avermaet szerint
Fotó: Europress/AFP

Ilyen volt az elmúlt tíz év, Greg Van Avermaet szerint

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/07/10 09:17
Ha emlékszünk rá, még az év elején elég nagyot ment a neten az úgynevezett 'ten years challenge'. Amikor egy friss illetve tíz évvel ezelőtt készült képet tettek egymás mellé a hírességek, aminek köszönhetően mindenki mosolyoghatott a változások láttán.

A Het Nieuwsblad ismét elővette ez a témát és megkerték a Touron 2 napot pöttyösben tekerő Greg Van Avermaet-ot, hogy meséljen az elmúlt 10 évéről.

Emlékszel még arra, milyen volt az életed 23 évesen?
Még otthon laktam a szüleimnél. Már együtt voltam Ellennel a feleségemmel, és épp lakást kerestünk. Akkor írtam alá az első profi szerződésem, az alapnál 20.000 euróval komolyabb fizetést kaptam, szóval teljesen rendben volt az életem. Nagyon jó, hogy jött a kerékpár, mert nem tudom mit csináltam volna a középsuli elvégzése után. Fogalmam sem volt arról, merre kéne tovább tanulnom. Csak a sport volt a biztos pont. Korábban fociztam is, szóval a profi karrier sem volt kizárt.

Sokat változtál tíz év alatt?
Más voltam, az biztos. Emlékszem 23 évesen még izgultam az ilyen interjúk előtt. Vége lett a beszélgetésnek, és azon gondolkoztam, hogy rendben voltak-e a válaszaim. Nekem pont 2008 volt az áttörés éve, akkor kezdtem el hozni a jó eredményeket a tavaszi egynaposokról. Az volt a második profi szezonom. Persze idővel én is megkaptam a Boonenes összehasonlítást, mint minden belga, aki egy kicsit is jól megy. Tom ilyen szempontból nem a legjobb példa. Huszonöt évesen már világbajnok volt:)

Te is sok mindent nyertél, igaz Flandriát még nem. Vannak álmaid?
Szeretnék még sok nagy versenyt nyerni, de van élet a profizmuson kívül is. Jó lenne például sima turistaként visszatérni Rióba. Szeretnék sokat utazni, New Yorkban például még soha nem jártam. Aztán ott a monti. A Cape Epicen nagyon szívesen elindulnék.

Bő tíz éve profiskodsz, vannak barátaid a mezőnyön belül?
Ha igazi barátot kérdezel, akkor ő Micky Schär. Vele a versenyeken kívül is sokat vagyok együtt.

000_1IC329.jpgFotó: Europress/AFP

Rebellin 47 éves, és még nem tud leállni. Te fogsz ennyi idősen tekerni?
Az kizárt! De szerintem még a negyvenes határ is necces. Ahogy megérzem, hogy többé már nem vagyok elég jó és fontos a csapatom számára, azonnal abba fogom hagyni.

Mi lesz veled 2029-ben?
Nem tervezek ennyire előre, de szeretnék valamilyen szinten a kerékpár közelében maradni. Mégiscsak ehhez értek, soha nem csináltam mást. Szívesen dolgoznék akár edzőként, akár, mint csapatvezető. De például a tv-s kommentátori szakma is tetszene. A feleségem próbál lebeszélni erről, szerinte asztalosként sem lennék rossz:) Pár dolgot meg szoktam javítani otthon, ha van rá időm.

A családban nálatok nagy hagyománya van a kerékpársportnak...
Eléggé. Mindkét nagypapám magas szinten tekert, apa négy évig volt profi. A testvérem férje meg Rick Verbrugghe, szerintem őt sem kell bemutatni. Egyébként anyu is sportolt, atletizált, hosszútáv futó volt. Manapság pedig fodrászüzletet vezet. Van egy aranyos szokása. Ha épp bent van a szalonban és én versenyt nyerek, az összes vendégét meghívja egy pohár pezsgőre. Amúgy mi nem voltunk egy átlagos család. Nyáron nem azt terveztük, melyik tengerpartra megyünk. Hanem azt, melyik ardenneki egynapos útvonalát járjuk be kerékpárral.

000_1IE3VR.jpgFotó: Europress/AFP

Emlékszel még arra, mikor sírtál utoljára?
Szerintem a kislányom születésekor.

Az igaz, hogy egy kisfiút is szeretnél?
Igaz. Az előbb kérdezted 2029-et. Remélem akkor már rég két gyerekes apuka leszek.

Összességében elégedett vagy az elmúlt tíz éveddel?
Azt hiszem, hogy ha mondjuk két éve megkérdeztél volna, egyértelműen nemet válaszolok. Most viszont azt mondom, hogy igen. Szerintem nagyon szépen alakult az eddigi pályafutásom. Látom és érzem, hogy jönnek a fiatalok, Van Aert és Van der Poel például nagyon durva amit csinál. Nekem viszont nem ők jelentik a motivációt. Elismerem őket, tényleg berobbantak, de én csak magammal foglalkozom. És tudom, hogy a saját "területemen" még mindig az egyik legjobb vagyok.

Hozzászólások