ES Bringa - Iljo Keisse: "Evenepoel segít nekem fiatalnak maradni"
Iljo Keisse: "Evenepoel segít nekem fiatalnak maradni"
Fotó: Europress/AFP

Iljo Keisse: "Evenepoel segít nekem fiatalnak maradni"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/20 08:40

Hivatalossá vált, hogy a 36 éves Iljo Keisse hosszabbított a Quick-Steppel, ami azt jelenti, hogy jövőre a tizenegyedik évét kezdi majd meg Patrick Lefevere-rel. Nála több szezont csak Tom Boonen és Johan Museeuw töltött a csapatnál, előbbi tizenötöt, utóbbi tizenkettőt. Ő lesz a rutinos öreg róka, aki majd rajta tartja a szemét a fiatalabb versenyzőkön.

Gratulálunk a hosszabbításhoz.
Fúú, köszi, nem volt túl jó szezonom, úgyhogy jó, hogy maradhatok. Persze egyelőre csak plusz egy évre, de ezt tudtam, ez Patrick szabálya a 35 fölöttiekre. Volt több jó ajánlatom, de tíz év után már hová menjek? Ilyenkor az ember már nem keres új kalandokat.

Tizenegy év Lefevere-rel. Ezzel megelőzted Bettinit és már csak Boonen és Museeuw vannak előtted. 
Kiváló társaság. Ha anno valaki azt mondja nekem, hogy ezt megérem, az arcába röhögök. Ezek szerint még mindig elég jól teszem a dolgom, annak ellenére, hogy nem vagyok szuper tehetséges, és erre büszke vagyok.

Mi kell ahhoz, hogy az ember jól kijöjjön Lefevere-rel?
Őszinte, korrekt kapcsolatom van vele. Ha valami nyomja a szívét, odajön, és kerek-perec megmondja. Kertelés nélkül. És én ezt szeretem. Ezen kívül van egy különleges képessége, hogy motiválja a versenyzőit. Valakinek ez nem jön be, de nekem igen.

Gilbert megtörte ezt a 35+-os szabályt.
Igen, ő inkább aláírt három évre a Lotto Soudalhoz. Ez egy logikus lépés volt tőle. Persze mindenkinek hiányozni fog, de a szabály az szabály, és Patrick a főnök.

"Nagyon fiatal csapatunk van, úgyhogy Iljo, a maga tapasztalatával rendkívül értékes a számunkra." Ezt Lefevere mondta. Bár egyre idősebb vagy, a szereped úgy tűnik, mégis egyre fontosabb.
Egyre fontosabb? Nem tudom. Az mondjuk igaz, hogy szeretem pátyolgatni a fiatalokat. Most, hogy Phil és Max (Richeze) elmennek, én leszek itt az öreg róka. Sok mindent megtanulsz profiként, és ha érkezik egy 19 éves srác, akkor nyilvánvalóan át akarsz neki adni egy s mást.

Remco Evenepoelra utalsz. Ő egyébként 'daddy'-nek hív, mintha téged tekintene a második apukájának.
Aludtunk már egy szobában, korábban ugye Niki (Terpstra) volt az állandó szobatársam. Vele nagyjából egykorúak voltunk, ugyanazzal az érdeklődési körrel. Ez így nagyon más Remcóval, de kihívás is egyben. Segít nekem fiatalnak maradni. Amúgy baromi gyorsan tanul, mindent azonnal magába szív.

keisse2.jpg Fotó: Europress/AFP

Számítottál rá, hogy ennyire jó lesz az első szezonjában?
Elképesztő, ahogy szétszedi a mezőnyt. Ilyet én még nem is láttam egy ennyire fiatal sráctól. Az is igaz persze, hogy Merckx idejében még nem tekertem. De nem akarom senkihez sem hasonlítgatni. Meglátjuk, mire viszi. Eddig lenyűgöző, amit csinál.

Monacóba akar menni. Jól teszi szerinted?
Igen. Belgiumban minden szem őrá szegeződne, de ott csak egy lesz a sok jó versenyző közül. 

És hogy vagy most? Mert azért történt néhány dolog veled az idén.
Ez nem az én évem volt. Túl sokat kerültem a földre, aztán meg túl korán ültem föl újra a kerékpárra. Például a Roubaix után ki kellett volna hagynom a belga kört, meg a belga bajnokságot is. Nem álltam még készen. Még most is ott van a könyökömben két csavar, de, ha igaz, a jövő héten kiveszik őket.

Nem kis veszélynek vagytok kitéve. Bjorg Lambrecht halála is ezt bizonyítja.
Borzasztó, ami történt. Rossz helyen volt egy rossz pillanatban. Bármelyikünkkel megtörténhetett volna. Persze nem szabad túl sokáig rágódni rajta, igaz, ezt mondani könnyebb, mint megcsinálni.

Igen, és ugye neked feleséged és gyerekeid vannak.
Igen, ugyanakkor a rizikó, a tudat, hogy van benne kockázat, fontos a számomra. Kell az adrenalin. Az, hogy az utak veszélyesebbek, pont amiatt a sok vacak miatt van, amiket azért tesznek ki, hogy biztonságosabb legyen a verseny. Most a Binck Bank Touron is volt egy szakasz, ahol egyik kanyar jött a másik után, és közben kikerültünk legalább 300 póznát. 'Mégis, mi a jó fenét csinálunk mi itt?' - sopánkodtam Maxime Monfort-nak. 

keisse3.jpg Fotó: Europress/AFP

Mi a helyzet a San Juan idején történt incidenssel? (A csapat megállt kávézni egy vendéglátópari egységnél. Nyomtak egy közös fotót is a pincérlánnyal. A baj az volt, hogy Keisse mögé helyezkedett, és egy eléggé félreérthetetlen pózt vett fel. A hölgy panaszt tett, Keisse pedig nem fejezhette be a versenyét. - a szerk.)
Nem nagyon akarok már erről beszélni. Utólag belátom, hogy ez egy elég buta dolog volt. Nem tett jót senkinek. Se nekem, se a csapatnak, se a családomnak, se a szponzoroknak. Senkinek. Nem okolok senkit, hisz, én csináltam, de a közösségi média elég mocskosan viselkedett. Jó lecke volt, az biztos.

Június elején a saját házad elől lopták el a BMW-det. Meglett a kocsi azóta?
Nem. Nyoma sincs. Na igen, ez a történet sem tett jót ennek az évnek.

Hogy tervezed, meddig versenyzel?
Negyven fölött már nem akarok. Úgyhogy 2022. december 21. egy tökéletes nap lenne arra, hogy azt mondjam, 'köszi mindenkinek, szevasztok, ennyi.'


(Forrás: Het Nieuwsblad)

Hozzászólások