ES Bringa - Így újítaná meg Lance Armstrong az országúti kerékpárt
Így újítaná meg Lance Armstrong az országúti kerékpárt
Forrás: Twitter

Így újítaná meg Lance Armstrong az országúti kerékpárt

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/02/26 20:16

Ha Lance Armstrongról beszélünk, nem létezik középút. Egyesek számára ő a fő gonosz, akitől minden rossz ered, és akinek a nyakába lehet varrni a sportág összes ügyes-bajos doppingbaját. Mások szerint viszont ő a legnagyobb, a hős, aki azért mégiscsak megnyert hét sárga trikót zsinórban, még ha ezektől később meg is fosztották őt.

Egy azonban biztos, amit ő mond, arra feltétlenül figyelni kell. Kevesen tudnak ugyanis többet erről a sportágról, és kevesen látnak rá élesebben, mint ő. Ráadásul még kevesebben vannak azok, akik képesek mindezt olyan szórakoztatóan és közérthetően átadni, ahogy ő. Akik a tavalyi Tour alatt hallgatták 'Stages' című podcast-sorozatát, azok alighanem egyetértenek a fenti sorokkal, függetlenül attól, hogy versenyzőként szerették-e őt, vagy sem.

Lance-t rendkívüli módon foglalkoztatja a kerékpársport jövője. Egészen konkrét javaslatai is vannak annak érdekében, hogy a sportág működése hatékonyabb legyen.

Más sportágakhoz hasonlóan a kerékpárosoknak is sokkal erőteljesebb érdekképviseletre lenne szükségük. Szerinte a mostani CPA jelentősége rendkívül csekély. Kellene egy teljesen új szervezet, egy olyan, ami nagyon sok major-sportágban már évek óta működik.
Armstrong úgy gondolja, fokozatosan be kellene vezetni azt, hogy a versenyzők kénytelenek legyenek egyfajta pénzügyi felelősséget is vállalni. Szerinte így a kerékpárosok kevésbé lennének felelőtlenek, és a rend érdekében lenne egy belső nyomás a mezőny részéről.
Ami a versenynaptárat illeti, Lance egyetért annak jelenlegi hosszával, ahogy azzal is, hogy a világ egyre több részén rendeznek versenyeket. A csapatok csökkentett létszámát azonban nem támogatja, szerinte ugyanis így még kevésbé lesznek izgalmasak a versenyek.
Ellenben, nagyon is támogatja azt, hogy a legfontosabb versenyeken, valamint a nagy körökön csökkentsék az induló csapatok számát. Ha a nagyobb biztonság a cél, szerinte inkább ez kellene, hogy legyen az út. Szívesen faragna például az alacsony költségvetésű francia csapatok számából ezeken a versenyeken.
Bár a versenynaptár hosszával egyetért, a szerkezetével nem. Szeptemberre tenné a Tour-t, ami az elképzelései szerint továbbra is háromhetes maradna. Ellentétben a Giróval és a Vueltával, melyek hosszát ő két hétre csökkentené. Hozzáteszi azonban, hogy az ASO aligha fogja feláldozni bevételének egy részét a sportág érdekében.
Armstrong egy új, pontalapú bajnokság bevezetését is támogatná. Szerinte ez ösztönző lenne a versenyzőknek és a csapatoknak egyaránt. A srácok a pontokért versenyeznének, a csapatokat pedig a megszerzett pontokért fizetnék. Úgy véli, így a kerékpárosok a bajnokság érdekében több versenyen vennének részt.
Lance azt is fontosnak tartaná, hogy az UCI-nak legyen egy teljesen különálló szervezete, ami kizárólag az országúti kerékpárral foglalkozik. Azt is hozzáteszi azonban, hogy ez valószínűleg nem fog megtörténni, szerinte ugyanis az UCI mindent irányítani akar. Armstrong véleménye szerint egy különálló profi liga úgy, ahogy van, teljesen feleslegessé tenné az UCI-t.
A doppinggal kapcsolatos kérdésekben is megvan a maga véleménye, azonban úgy véli egy ilyen vitában nem lenne túl hiteles, így jobb, ha kimarad belőle.

Lance egyébként idén feltűnik majd a Flandrián, sőt a tervek szerint tart egy beszédet is, melyben elmondja majd véleményét a sportág jövőjét illetően is. Talán a fentiekkel kapcsolatban megtudunk majd további részleteket is tőle.

 

(Forrás: velonews)
Hozzászólások