ES Bringa - Igazi esélyesek nélkül a csapatszellemben, és egy nagy visszatérőben bíznak a britek
Igazi esélyesek nélkül a csapatszellemben, és egy nagy visszatérőben bíznak a britek
Fotó: Europress/AFP

Igazi esélyesek nélkül a csapatszellemben, és egy nagy visszatérőben bíznak a britek

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/23 16:46
Hiába az otthoni pálya, a vasárnapi mezőnyversenyen nem tekinthetünk esélyesként a brit csapatra. A hazaiak azonban igazi sztár klasszikus-menő nélkül sem állnak ki feltett kézzel, a nehéz évek után újra magára találó Ben Swift vezetésével pedig akár meglepetést is okozhatnak. 

Nem lesz könnyű helyzetben a férfi mezőnyversenyen a brit csapat, hiszen a hazai pályán versenyezve érthető módon extra elvárás nehezedik rájuk. A yorkshire-i vb útvonala azonban elsősorban egy tavaszi klasszikusra emlékeztet, a britek pedig már régóta nélkülöznek egy elit versenyzőt ebben a műfajban. 

Ráadásul az utolsó pillanatban a világranglista legjobb tíz csapata közül is kicsúsztak, ami azt jelenti, hogy 8 fős keret helyett kénytelenek lesznek mindössze 6 tagú sorral kiállni. Ugyanannyival mint Csehország, vagy mondjuk Eritrea.

A hazaiak azonban ennek ellenére nagyon motiváltan készülnek a vasárnapi versenyre, és ahogy azt a csapat kapitánya, a brit bajnok Ben Swift kifejti, a kisebb létszámú keretben sem feltétlenül a hátrányt látják: 

"Lesznek a versenyben csapatok több versenyzővel és nagyobb esélyesekkel. Rajtuk lesz az extra teher, hogy dolgozzanak, így nekünk több lehetőségünk lesz pihenni."

ED3l0CNXUAAnIl9.jpg Fotó: Twitter

Az optimista hozzáállás nem véletlen, a britek egy nagyon egységes csapat benyomását keltik. Ennek okát az edzői munkában kell keresni, Matt Brammeier szövetségi kapitány közel egy éve dolgozik azon, hogy a hazai vb-re egységbe kovácsolja csapatát.

"Szerettük volna elérni, hogy minden érintett motivált legyen. Több versenyzővel már télen leültem beszélgetni és azóta is néhány hetente kommunikáltunk a legtöbbekkel. A cél az volt, hogy a srácok ne csak évente egyszer felbukkanjanak és felvegyék a mezt, hanem igazi csapat legyünk."

Ennek érdekében egy 23 fős WhatsApp beszélgetést is létrehoztak a válogatott keretére esélyes versenyzőknek, ahol élénk társalgás folyik. Igaz, talán nem mindig témába vágóan.

"Cavendish és Blythe is a csoport tagjai, mégis mit vártatok?"- kérdezte Brammeier az újságírókat.

Ebből a 23 versenyzőből került ki végül az az eléggé vegyes csapat, ami elindul a vasárnapi mezőnyversenyen. Ian Stannard és Owain Doull elsősorban klasszikus-menők, előbbi a rutint, utóbbi a fiatalságot képviseli. A sorban helyett kapott még az ígéretes szezont záró Tao Geoghegan Hart és némi meglepetésre Adam Yates is. Mindketten hegyimenők, de ha mondjuk Yates idei Liége-en szerzett 4. helyét nézzük, rögtön érthetőbb a választás. 

075_martA_nezdelapuente-lasttour190408_np5Mr.jpg Fotó: Europress/AFP

A csapat tagja lesz Geraint Thomas is, aki idén a hazai vb miatt nem fejezte be szezonját a Tourt követően. Bár az időfutamon végül nem indul, a mezőnyversenyen beáll segítőnek. A tavalyi Tour győztesének nem jelent problémát másokért dolgozni, hiszen karrierje nagy részében is ezt csinálta. Azért ha lehetőség adódik, könnyen meglephet mindenkit, ahogy azt a Francia Körön is tette. 

Az első számú ember azonban Swift lesz, aki két nehéz szezont követően idén visszatért az Ineoshoz, formája pedig újra a legjobb éveit idézi. Ennek egy egyszerű, de annál meglepőbb oka van, a 31 éves versenyző karrierje során idén először dolgozik saját edzővel.

"Annak idején a Skynál a teljesítménymenedzserrel dolgoztam együtt, de neki érthetően sok más feladat is volt, így főleg magam terveztem az edzéseimet. Az UAE-nél még ennyi kontroll se volt, szinte teljesen magamra maradtam."

Visszatérését követően viszont összeállt Conor Taylor edzővel, formája pedig javulni kezdett. Bár egy komoly sérülés miatt kedvenc klasszikusán, a Milánó-Sanremón nem indulhatott, a nemzeti bajnokságra újra jó formába került. Ennek eredményeként pedig karrierje során először (11. indulásra) meg is szerezte a bajnoki címet.

EEHEoP4UcAMCazg.jpg Fotó: Twitter

A top 10-es eredményeket azóta is szépen szállította, most pedig ő lehet majd a hazaiak első számú embere. A világbajnoki pályát persze alaposan bejárta, így tudja mire számíthat.

"A végső körpálya előtt az első 180 kilométer nyílt szakaszon lesz. Itt aligha lehet megnyerni a vb-t, de néhány helyen ha rosszul helyezkedsz, könnyen elveszítheted a versenyt."

A tapasztalataiból kiindulva Swift azt is sejti, milyen típusú versenyzőnek lehet esélye ezen az útvonalon.

"Kicsit mindenben erősnek kell majd lenni. Szerintem valamilyen fajta sprint lesz a vége, ugyanakkor egy nagyon hosszú versenyről beszélünk, szóval az állóképesség és a kitartás is nagyon fontos lesz."

A brit versenyző talán túl szerény ahhoz, hogy magát írja le esélyesnek, de ezzel a jellemzéssel lehet, hogy mégis megtette. Könnyen lehet, hogy egy hazai pályán elért jó eredmény lesz a következő fejezet Swift nagy visszatérésében. 


Szöveg: Szabó Bence
Forrás: Cycling Weekly

Hozzászólások