ES Bringa - Húsz kérdés a ma 20 éves Evenepoelhoz
Húsz kérdés a ma 20 éves Evenepoelhoz
Fotó: Europress/AFP

Húsz kérdés a ma 20 éves Evenepoelhoz

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/01/25 16:36
Akárcsak tavaly, most is Argentínában ünnepli a születésnapját, hisz megint a San Juanon kezdi az évet. Tavaly ilyenkor még csak az első profi idényére készült, most már ha nem is rutinos, de némileg mindenféleképp tapasztaltabb.

San Sebastiant és időfutam Európa-bajnoki címet nyert az első évében, a másodikban pedig máris háromhetesen indulhat. A mi nagy szerencsékre, pont a Girón. Remco Evenepoel a 20. szülinapján válaszolt egy belga újság húsz kérdésére.
 

1. Miért kezded másodszor is Argentínában az évet?
Mert tavaly bejött a verseny, és itt jó időben, stresszmentesen lehet tekerni. Ami mindig jobb, mint az edzés. És nem szerettem volna túl későn kezdeni.

2. Ha azt mondják neked, hogy Argentína, mi jut eszedbe?
A napsütés és a foci. Meg az, hogy tavaly olyan jó idő volt, hogy kicsit le is égtem:) Ja és csomó kóbor kutya van az utak mellett, szóval mindig figyelni kell.

3. Akár 35-40 fok is lehet a jövő héten, szereted a hőséget?
Elvagyok vele, bár tavaly nagyobb volt a meleg. Ez most viselhető. Nekem semmivel nincs különösebb bajom, bár az extrém hideget nem kedvelem.

4. Ma van a szülinapod, hogy ünnepelsz?
Nem szoktam nagyon túlbonyolítani a dolgokat ilyenkor, szerintem ha otthon leszek elmegyünk a családdal egy étterembe.

5. Mi lenne a legszebb ajándék?
Egy összetett győzelem a San Juanon.

EKtH-1fXYAAjxPP.jpg

6. Azért valami extrát csak megengedsz magadnak a szülinapodon.
Egy fagyi lehet bele fog férni. Már kinéztem a helyet, ahol állítólag nagyon jó a 'dulce de leche'. Ez kicsit olyan az argentinoknak, mint nekünk a karamella. És valószínűleg kapok egy tortát is a csapattól.

7. Hiába a 20. születésnap, nyilván a motivációval sincs gond?
Hát nincs, jó évem volt tavaly, ez csak még jobban motivál. Rendben vagyok, remélem ez látszani is fog a jövő hét során.

8. Ki lesz a kapitány?
Lényeg, hogy Quick-Step minél többet nyerjen, de szerintem ezt csak az időfutam után lehet majd pontosan megmondani.

9. Az időfutam azért neked kedvezhet...
Mégiscsak Európa-bajnok vagyok, szóval igen, de itt nem lehet időfutam kerékpárokat használni, tehát elég nehéz tippelni. Ennek ellenére nyerni szeretnék.

10. Mintha izmosabbnak tűnnél tavalyhoz képest?
Igen, feljött rám egy kis izom, de tényleg nem sok. Húsz éves vagyok, a testem még változik, de most teljesen jól érzem magam.

11. A testzsír-százalékod mennyi?
Passz, tényleg nem tudom. De picivel könnyebb vagyok, mint tavaly ilyenkor.

12. Mi volt a legfontosabb dolog, amit megtanultál az első profi éved során?
Már tudom, milyen a profi világ, és milyen egy kerékpáros mindennapi élete. "Maradj a lehető legtöbbet az agyában és pihenj!" - Keisse állandóan ezt mondogatta nekem. A lehető leghasznosabb tanács, már tudom.

EK8Hf9VXYAAi0_5.jpg

13. Nem kezdtél túl korán a profik között? Nem kellett volna még egy évet várni?
Szerintem nem, de azért párszor érződött a rutin hiánya. Korán mentem, korán támadtam, feleslegesen szöktem. Legjobb példa erre a török kör, ahol ha okosabb vagyok, nyerhettem volna hegyi befutót...

14. Az idei lesz életed legfontosabb éve?
Fontos, és más is lesz, mint az első. Vannak elvárásaim magam felé. Szeretnék jól menni a Girón, és valószínűleg elmehetek az Liége-re, ami az életem első klasszikusa lesz.

15. Jobban kezeled a nyomást, mint egy éve?
Szerintem igen. Vannak céljaim, és szeretném elérni őket, ennyi az egész. Ha mindent megteszek, kihajtom magam, és lesznek nálam erősebbek, akkor elfogadom a dolgot. A mi sportunk ilyen, sokszor lesz nálad erősebb valaki. De szerintem ez természetesen, mint ahogy az is, hogy vannak céljaid.

16. Valószínűleg a következő 10 éved erről fog szólni: célok, nyomás, eredmények, kritikák...
Lehet, de nem nézek ennyire előre. Semmi értelme a jövőt tervezni, haladjunk apró lépésekkel. Először menjek jól itt a San Juanon.

17. Mennyire nehéz ennyire fiatalon irányítani a többieket, és kapitányként viselkedni?
Mi soha nem csak egy emberért megyünk, és most is lesz vagy 4 opciónk. Lényeg, hogy sokat nyerjünk. Nekem például a spinfelvezetésben is lesz szerepem.

18. Nem félsz attól, hogy a többiek sokszor mennek majd direkt ellened? Ahogy teszik azt néha Sagannal?
Erre nem is gondolok. Ha azt akarják, hogy ne nyerjek, nekem akkor is le kell győznöm őket. Lehet bármi a céljuk, én ugyanaz a Remco maradok.

EO-HfHIXUAAwzTK.jpgFotók: twitter

19. Egy sorban mész Alaphilippe-el, tőle lehet valamit tanulni?
Persze, például azt, hogy maradj mindig önmagad és legyél szerény. Ő soha nem viselkedik sztárként, pedig aztán az eredményei miatt bőven megtehetné, hogy nagyképűsködik.

20. Akárhol indulsz, az újságírók mindig "vadásznak" rád. Nem fárasztó ez a sok megkeresés?
Hozzátartozik a munkánkhoz, már megszoktam. Persze, amikor egy pihenőnapon sokadszorra le kell ülnöm valakivel, én sem vagyok a legboldogabb, de ilyenkor arra gondolok, hogy az engem kérdező újságíró is a munkáját végzi. Tetszik, nem tetszik, szükségünk van egymásra. Remélem a következő tíz évben tudnak majd mit írni rólam, mert akkor lesznek nagy győzelmeim.


Het Nieuwsblad
Hozzászólások