ES Bringa - Hogyan nyerj szakaszt szökésből?
Hogyan nyerj szakaszt szökésből?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan nyerj szakaszt szökésből?

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/05 08:49

Egy szökésből elért szakaszgyőzelemhez nincs pontos recept, de néhány jól bevált trükkel egy versenyző sokat javíthat az esélyein. Ezúttal Jonathan Lastra, a Caja Rural bringása meséli el, mik azok a részletek, amikre mindenképpen figyelni kell a sikerhez.

A szökevények élete nem könnyű. Még egy háromhetes versenyen is legfeljebb csak 4-5 lehetőség adódik arra, hogy egy elmenés hazaérjen, az ilyen napokon pedig általában öldöklő a küzdelem a sikerért. Épp ezért minden apró részlet fontos lehet. 

Jól tudja ezt Jonathan Lastra, a Caja Rural versenyzője is, aki ezen a Vueltán már két elmenéssel is a legjobb tízben ért célba, szerdán ráadásul a második helyen végzett. A spanyol bringás szerint az alapos, mindenre kiterjedő felkészülés a siker kulcsa, ez pedig már jóval a verseny előtt elkezdődik:

"Az első és legfontosabb dolog a verseny előtt, hogy megnézd a roadbookot és megtaláld azokat a szakaszokat, ahol, a legnagyobb a szökevények esélye. Olyan etapokat kell keresni, ami a sprintereknek túl nehéz, az összetett esélyeseknek viszont túl könnyű."

"Szintén fontos, hogy olyan szakaszokat kell találnod, amik passzolnak az erősségeidhez. Én például nem vagyok hegyimenő, hiába ért haza a szökés a Javalambren (az 5. szakaszon) is, esélyem se lett volna nyerni.

EDn8QtLXkAElkqD.jpg Fotó: Twitter

A megfelelő szakaszok kiválasztása tehát az első lépés a sikerhez, az igazi munka viszont csak ezután kezdődik:

"Ha megtaláltad a megfelelő szakaszokat, meg kell róluk tudnod amennyit csak tudsz. Minden fontos lehet. Például milyen hosszúak az emelkedők és mennyi időd van köztük regenerálódni. Az utolsó kilométerek vonalvezetése kifejezetten fontos. A felkészüléshez használhatod a Google Mapset, de jól tud jönni egy közelben lakó ismerős segítsége is, akit kikérdezhetsz a környékről." 

Később további fontos információk begyűjtése is elengedhetetlen:

"A szakasz előtti este mindig ellenőrzöm a másnapi időjárás előrejelzést. Fontos tudni, lesz-e eső és hogy milyen irányból fúj majd a szél, ezeknek komoly szerepe lehet. Ilyenkor még egyszer ellenőrzöm az útvonalat is, hogy megtaláljam azokat a részeket, ahol különösen ébernek kell majd lennem.

A felkészültség azonban önmagában kevés a sikerhez, ehhez a megfelelő fizikai állapot is szükséges:

"Ebben sokat segít, ha a kijelölt napjaid előtt annyit spórolsz, amennyit csak lehet. Persze segítesz a csapattársaknak, de nem pazarlod az energiát. Ha húsz percet kapsz aznap, hát legyen."

EDnjk-XXsAE4xy5.jpg Fotó: Twitter

A szakasz napján már a mentális felkészülésen van a hangsúly:

"Aznap reggel általában elég ideges vagyok. Ugyanakkor sokkal éberebb is, minden apró részletre figyelek magam körül. Amint odaállunk a nem hivatalos rajthoz, körbenézek kicsit. Keresem azokat a versenyzőket, akik szintén kinézhették maguknak a napot. Thomas De Gentre például mindig érdemes figyelni."

Ha pedig a verseny elrajtol, nincs más hátra, mint teljes gőzzel előre:

"Innentől csak rajtad áll a dolog. Persze egy kis szerencsére is szükséged van, de nagyon sok múlik a megfelelő mentalitáson is. Tudnod kell, hogyha iszonyúan fájnak már a lábaid, valószínűleg a többiek is így éreznek. Ez igazából egy jó jel, ilyenkor általában hamar kialakul a végleges szökés."

EDojPibXoAA3iZ1.jpg Fotó: Twitter

Fontos, hogy a küzdőszellemet az egész szakasz során meg kell tartani:

"Amikor egy szökésben küzdök, az más, mint a sima szenvedés. Ez a szenvedés igazából extra energiát ad, mert tudom, mennyit készültem erre a szökésre. Ilyenkor azt gondolom: Ez az én napom, nem fogom feladni! Lehet, hogy az utolsó vagyok a csoportban, de tudom, még ki tudok tartani egy darabig."   

Ez a mentalitás és a korábban felsorolt trükkök a 8. szakaszon egy hetedik helyet jelentettek Lastrának, a szerdai 11. etapon viszont már a második helyen ért célba. A versenynek azonban nincs még vége, a spanyol versenyző pedig tovább küzd majd a sikerért:

"Vannak még kijelölt szakaszaim, még nem adom fel a harcot!"


Szöveg: Szabó Bence
Forrás: develo.cc

Hozzászólások