ES Bringa - Hogy állunk a Vueltával?
Hogy állunk a Vueltával?
Fotó: Europress/AFP

Hogy állunk a Vueltával?

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/08/08 09:06
Már csak két hét, elkezdődik az év harmadik nagy körversenye, a Vuelta. Ahogy az lenni szokott, az útvonal kifejezetten "biztató", a mezőny jó, megint nem egy versenyző van, aki itt szeretné megmenteni a szezonját, és ugye a meglepetésfaktort sem lehet kizárni. 

Nézzük melyek a legfontosabb tudnivalók, két héttel a rajt előtt, és kik azok a nagy nevek, akik szinte biztosan ott lesznek a rajtnál. 


Mikor kezdődik?
A spanyol kör augusztus 24-én, egy torreviejai csapatidőfutammal rajtol, az első komoly hegyi befutós szakasz négy nappal később lesz. A nagyon extrának tűnő andorrai szakasz szeptember első napjára került, a pau-i időfutam meg két nappal utána következik. A középső hét egyik legfontosabb hegye a Los Machucos lehet (09.06), a harmadiké pedig a az Alto de Gredos, ami a 20. szakaszon (szeptember 14.) lesz. 

Kiket láthatunk a nagy nevek közül?
Carapaz, Roglic, Quintana, Lopez, Uran, Kruijswijk, várhatóan Thomas, Valverde, Majka, Chaves és Aru is ott lesz a rajtnál. Illetve Pogacar, aki pályafutása első háromhetesére készül. A sprinterek közül Viviani, a Girón és a Touron idén már 5 szakaszt nyerő Ewan, Gaviria, Bennett, Jakobsen, Mezgec, Wallsheid és Colbrelli részvételére lehet számítani. 

Milyen lesz az útvonal?
Röviden? Jó. Mint általában, bár minden a mezőnyön múlik. Rajt Murcia közelében egy csapatidőfutammal, hegyi befutó már az ötödik napon, Andorra, Baszkföld, 36 km hosszú, pau-i egyenkénti a második hét elején, és a Purito által felfedezett extra, murvás úttal fűszerezett andorrai nap (ITT a szintrajz). Nem mellesleg nyolc hegyi befutós szakasz, amiből négyet az első pihenőnapig lenyomnak. Akárcsak a Touron, az utolsó hét itt is "időfutam mentes".

000_1BQ17V.jpg Fotó: Europress/AFP

Mennyit közvetít az Eurosport?
Majdnem napi három órát minden szakaszról, szóval remélhetőleg semmiről nem fogunk lemaradni. Úgy érdemes készülni, hogy a hétköznapokon általában 15.00-kor kezdődik a közvetítés, de az utolsó héten három szakaszt (17., 18., 20.) is teljes egészében megmutatunk. Az esti összefoglaló helyett viszont ajánljuk az Eurosport Playert, hisz a verseny első két hetében még ott a US Open.

Mi lesz addig?
Rengeteg kerékpár, a Vuelta alatt például brit és dán kör. A nagy rajt hétvégéjén pedig Tour de l'Avenir, a magyar válogatottal. Ahol Peák Barna és Valter Attila mellett ott lesz Karl Ádám, Dina Dani, Vas Balázs és Fetter Erik. Akárcsak tavaly, a verseny utolsó két szakaszát (08.24/25.) mutatjuk élőben.Hozzászólások