ES Bringa - Tizenkilenc perc rózsaszínben, ami csak a kezdet lehet a legmeglepőbb Giro-dobogós számára 
Tizenkilenc perc rózsaszínben, ami csak a kezdet lehet a legmeglepőbb Giro-dobogós számára
Fotó: Europress/AFP

Tizenkilenc perc rózsaszínben, ami csak a kezdet lehet a legmeglepőbb Giro-dobogós számára 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/10/31 12:29
Bár a verseny közben csak az utolsó időfutamon viselte a rózsaszín trikót, Jai Hindley szereplése óriási siker számára és az ausztrál kerékpársportnak is. A fiatal versenyző nem az ismeretlenségből robbant be, sokan mégsem hallottak róla a Giro előtt, de reméli, második helye csak az első komoly siker lesz hosszú karrierjében. 

Az idei Giro d'Italia egyáltalán nem az elmúlt években megszokott forgatókönyvek szerint zajlott. A verseny tele volt óriási meglepetésekkel az élete első háromhetesén két hétig vezető Joao Almeidától, a végső győztes Tao Geoghegan Harton át az olyan csalódást keltő sztárokig, mint Fuglsang, vagy Nibali. Sokak a számára a legváratlanabb főszereplő mégsem ők voltak, hanem a versenyt végül a második helyen záró Jai Hindley

A fiatal, mindössze 24 éves ausztrál versenyző segítőként vágott neki a Girónak, egészen az utolsó hétig Wilco Keldermanért dolgozott a Sunwebben, a kapitány megzuhanása után azonban az utolsó két komoly hegyi szakaszon átvette a csapat vezetését. A 21. szakasz előtt a rózsaszínt is felvehette, igaz, versenyen csak a számára alig 19 percig tartó milánói időfutamon viselte azt. Bár így is szűk 40 másodperccel tovább, mint alighanem szerette volna, hiszen a végén ennyivel kapott ki Geoghegan Harttól. 

Hindley emiatt természetesen csalódott is volt a befutót követően.

"Mindent megtettem, amit tudtam. Mindent kiadtam magamból, olyan keményen nyomtam, ahogy csak bírtam. Persze nagyon nagy csalódás így elveszíteni a trikót, az utolsó napon, jelenleg még nehezen tudom ezt elfogadni."

hindely-dobogo.jpgFotó: Europress/AFP

Hosszútávon viszont az ausztrál versenyző is látja majd, hogy mekkora sikert ért el:

"Azt hiszem ha visszatekintek majd, nagyon büszke leszek arra, ahogy a csapat és én mentünk a három hét folyamán. Ez egy óriási lépés a karrieremben és egy olyan időszak, amit soha nem felejtek el."

Az érzett büszkeség pedig egyáltalán nem lesz érdemtelen Hindley részéről, az eredmény nem csak számára, de egész Ausztráliának kiemelkedő siker. A kontinensnyi ország versenyzői korábban csak 3 alkalommal álltak egy nagy körverseny dobogóján (utoljára Richie Porte épp idén a Touron), a Girón szerzett második hely pedig a legjobb a helyezés részükről a verseny történetében.

Az eredmény súlyát tovább növeli az óriási fejlődés, amit a versenyző is kiemelt a nyilatkozatában. Hindley mindössze harmadik háromhetesét teljesítette, korábban ezen a szinten pedig egyáltalán nem voltak kiemelkedő eredményei. Azt mégsem lehet mondani, hogy sikere a semmiből jött volna, hiába volt sok néző számára lényegében teljesen ismeretlen a versenyt megelőzően. Hiszen korábban alacsonyabb szinten bőven voltak kiemelkedő eredményei.

Hindely, olyan nevekhez hasonlóan mint mondjuk Caleb Ewan vagy Rohan Dennis, szintén az ausztrál akadémiai program neveltje volt, utolsó két évében pedig komoly sikereket ért el. A 2016-os l'Aveniren például ötödik helyen zárt összetettben, egy hellyel Geoghegan Hart előtt és közvetlenül az azóta Tour-győztes Bernal mögött. Következő évben pedig még mindig amatőrként jött az első profi győzelem, egy kisebb kínai versenyen.

"Az egy elég nagy siker volt. A kriályszakasz egy hosszú emelkedőn ért véget, ami egyre meredekebb lett a végére. Már csak ketten maradtak amikor Jay betámadta a másik srácot, elvitte a szakaszt és az összetettet. Aznap láttam egy villanást az egészen különleges tehetségéből." - mondta el a versenyről Dave Sanders, Hindely akkori edzője.

hindley-tao.jpgFotó: Europress/AFP

Következő évben jött is a World Tour szerződés, a Sunwebnél azonban nem rohantak Hindley felépítésével. Első évében elindul a Vueltán, majd a következő idényben a Girón is, de az első igazán nagy eredménye csak a tavalyi Lengyel körön jött. Itt a hatodik szakaszon része volt a nyerő elmenésnek Sivakov és Vingegaard mellett, végül pedig az orosz mögött második lett összetettben. 

Idén hazai pályán versenyezve a Herald Sun Touron már két szakaszt és összetettet is nyert, de sem ez, sem a Tirrenón Kelderman segítőjeként szerzett tizenharmadik helye nem vetítette előre nagyszerű teljesítményét a Girón. 

Nagy kérdés, innen hogyan tovább az ausztrál számára, bár az biztosnak tűnik, hogy Kelderman távozásával (igaz, Romain Bardet érkezik) jövőre még nagyobb teret kaphat a Sunwebnél. Hindley mindenesetre reméli, hogy mostani szereplése csak a kezdete volt sikeres karrierjének: 

"Remélhetőleg ez csak a kezdet. Ez egyértelműen az eddigi legjobb szereplésem és bízom benne, hogy csak az első lépés a nagy sikerek irányába."


CyclingTips; Guardian

Hozzászólások