ES Bringa - Higuita: A gitározás és a Tour jöhet, csak énekelni ne kelljen
Higuita: A gitározás és a Tour jöhet, csak énekelni ne kelljen
Fotó: Europress/AFP

Higuita: A gitározás és a Tour jöhet, csak énekelni ne kelljen

Szabó BenceSzabó Bence
2020/06/02 15:40
Az EF versenyzője szenzációsan kezdte az évet, a kényszerszünet előtt nemzeti bajnok lett és több nagy versenyen jól szerepelt. Bár az elmúlt hónapok kicsit visszavetették formáját, reméli hogy a kolumbiaiak ősszel Európába jöhetnek versenyezni, hiszen a Touron és nagy egynaposokon is indulni tervez, hazája pedig a világbajnokságon is esélyes lehet.   


Hogy látod, milyen lesz újrakezdeni a szezont?

Nagyon nehéz. A formánk nyilvánvalóan kicsit visszaesett, de most már legalább van egy fix menetrendünk. A csapatok minél hamarabb vissza szeretnének térni, hiszen a válság nehezen érintett mindenkit. 

Tartasz attól, hogy Európába kell menned versenyezni? 

Biztos, hogy van egy kis félelem, óvatosnak kell lennem, hogy ne kapjam el a vírust. Amikor újrakezdjük a versenyzést, a szervezők gondoskodnak majd a szükséges intézkedésekről, amiket be kell tartanunk. Európában még mindig szigorú szabályok vannak, de sok helyen már javult a helyzet és remélhetőleg nincs veszély.

Kolumbia határai még mindig zárva vannak, hogyan fogsz eljutni a kontinensre?

Lesz valami megoldás, ebben biztos vagyok. Talán döntést kell majd hoznunk, hogy a kolumbiai bringások közül ki utazik. Mondjuk egy charter járat az összes World Tour versenyzővel, a kormánynak támogatnia kéne minket ebben. Vagy lehet egy humanitárius repülő is, ha a határok még mindig zárva lesznek.

Mennyiben változott az eredeti versenyprogramod? Hallani arról, hogy a Touron indulsz majd...

Korai még erről beszélni. Még nem tudom pontosan hol indulok majd, mi marad az eredeti tervből és mi változik. A Touron viszont szeretnék menni és szerintem jó esélyem is van rá. 

000_1P04X1.jpg Fotó: Europress/AFP

És a klasszikusok? 

Erről már beszéltünk a csapattal, az ardenneki egynaposok és a Lombardia is képben van. 

Melyiket tűzted ki célul? 

A Fleche Wallonne egy olyan verseny, ahol ha összejönnek a dolgok, küzdhetek a győzelemért. Fekszik nekem, mert nehéz az útvonal és a Muur de Huy kulcsszerepet játszik benne. Persze a megfelelő tapasztalat egy ilyen klasszikuson nagyon fontos. 

Ugyan az új naptár már meg van tervezve, de mi a garancia arra, hogy minőségi versenyeket látunk majd ilyen körülmények között?

Szerintem a mezőny magas szinten lesz, mert egyénileg mindenki a legjobb tudása szerint készül fel. Akik nem indultak még idén, éhesek lesznek a versenyzésre, de azok is, akiknek már volt az idén a lábukban pár verseny. Nem lesz gond a színvonallal. 

Az európaiak előbb mehettek a szabadba edzeni, ez hátrány lesz a kolumbiai versenyzőknek? 

Az engedélynek hála, amivel most már mi is kimehetünk, szerintem még előnyben is leszünk. A többségünk 2000 méter felett lakik és tud edzeni, míg az európaik ezt most nem nagyon tudják megtenni. 

A megfelelő felkészülés hiánya szedhet majd áldozatokat a háromheteseken? 

Lehetséges. A testünk másképp reagálhat majd. Valaki rendben lesz az első hétre, de gyenge az utolsón, vagy épp pont fordítva. Ilyen simán megtörténhet, mert a görgő nem ideális a felkészüléshez, valamint a megfelelő háttér is hiányzik. Viszont ez szerintem mindenkit érint és egyenlőek lesznek az esélyek. 

Lesznek majd versenyzők, akik két nagy körön indulnak majd idén? 

Szerintem egyáltalán nem lehetetlen. Vannak versenyzők, akiknek szinte nem is kell pihenőnap, veteránok, akik tudják kezelni az ilyet. Szerintem lesznek versenyzők akik két háromhetesen fognak indulni, de olyanok akik mindkettőn harcban lehetnek a győzelemért, nem. Inkább formába kerülnek az egyiken és küzdenek a másikért.

A karantén alatt gitároztál és énekeltél is, tervezel ilyet később is? 

Neeeem, kizárt, hogy énekeljek!:) Egyszer csináltam, hogy az emberek nevessenek rajta, de semmi több. A gitárral más a helyzet, ahhoz a hangszerhez azért értek kicsit. Szeretem és gyakran játszom, jó terápia ilyen időkben.

A kényszerszünet előtt szinte szárnyaltál, megtörték ezek a hónapok a formádat? 

Kicsit lelassítottak, de meg azért nem törték a formám. Lesz még elég időm viselni a nemzeti bajnoki trikómat is, amiben jól szeretnék teljesíteni. 

Milyen esélyek lehetnek idén a világbajnokságon? 

Az útvonal fekszik a kolumbiaiaknak. Lehet esélyünk a győzelemre, megvannak hozzá a versenyzőink. Ha viszont változik a helyszín és Svájc helyett Katar lesz, akkor nekünk (hegyimenőként) nem lesz esélyünk. Az inkább Gaviria, Hodeg és Molano terepe lehet. A versenyzőink az országban már nem csak a hegyeken jók, de sprintekben is tudunk nyerni.


El Tiempo

Hozzászólások