ES Bringa - Három kérdés a nagy Flamand hét előtt
Három kérdés a nagy Flamand hét előtt
Fotó: Europress/AFP

Három kérdés a nagy Flamand hét előtt

Bodnár GergőBodnár Gergő
2018/03/22 10:17

Miközben egy komplett mezőny küzd Alejandro Valverde ellen a Katalán körön, tegnap beindult a belga egynaposok időszaka. Bő egy hétnyi őrület, amely alatt mindenki Flandriára figyel.

Lassan itt a Vlaamse Wielerweek, vagyis a sokak által nagyon várt, öt versenyből álló Flamand-hét. Ami legendásan a Dwars door Vlaanderennel szokott kezdődni, most azonban egy kicsit borult a sorrend. De ettől még mind az öt versenyt megrendezik, pénteken jön Harelbeke, vasárnap pedig Gent-Wevelgem.

Nézzük, melyek a legérdekesebb kérdései az előttünk álló két hétnek.

 

1. Sagan vs Van Avermaet. Mi lesz a nagyokkal?

Greg Van Avermaetnak tavaly hatalmas tavasza volt, 16 nap alatt nyert Omloopot, Harelbekét, GW-t és PR-t. Álmai versenye, a Flandria viszont még hiányzik a gyűjteményéből. Szóval motivációja maradt bőven. Így van ezzel Peter Sagan is, aki továbbra sem nyert Sanremót, és a három vb címe mellett, még "csak" egy klasszikus győzelme van. A tavalyi Flandrián a kabátos bukás akadályozta meg a jó eredményben, a Roubaix-n elképesztően szerencsétlen volt (két defekt...), a Sanremón és a GW-n viszont dobogón állt. Az előttünk álló napokban a mezőnyben szinte csak őket fogják figyelni.

Mondjuk ehhez már mindketten hozzászokhattak. Viszont nem szabad mindenkinek kizárólag Sagan-központúan versenyeznie. A tavalyi Gent-Wevelgem is megmutatta, mi történik akkor, ha csak a világbajnok mozgására próbál reagálni a mezőny. Nibali Sanremo-győzelme újra bebizonyította, érdemes bevállalósan tekerni.

2. Tényleg jönnek a fiatalok?

Ha az előző évi belga egynaposokat nézzük, nem nyert 25 évesnél fiatalabb versenyző. Igazából csak a Dwars Door Vlaanderenen (Lampaert nyerte) volt igazi meglepetés, a többi versenyen GVA és Gilbert osztozott. Aztán jöttek az ardenneki egynaposok, és Alejandro Valverde... De mi lesz a fiatalokkal? Pontosabban az olyan versenyzőkkel, akik mindig ott vannak a legjobbak közelében, esélyesnek gondoljuk őket, de igazán nagyot még nem robbantottak.

Vajon mennyire lesz főszereplő az előttünk álló hetekben Michael Valgren (Astana), aki az év első belga egynaposát, az Omloopot megnyerte? Vagy a Strade Bianchén hatalmasat tekerő Tiesj Benoot (Lotto-Soudal)? Esetleg Oliver Naesen (AG2R) vagy Jasper Stuyven (Trek)? Mert tapasztalatuk most már van bőven, és a csapatuk is bízni fog bennük.

2017 - A tavaszi belga egynaposokon

Dwaars door Vlaanderen - Yves Lampaert (a Top 10-ben: 4 belga)

E3 - Greg Van Avermaet (a Top 10-ben: 4 belga)

GW - Greg Van Avermaet (a Top 10-ben: 4 belga)

Flandria - Philippe Gilbert (a Top 10-ben: 2 belga)

3. Mennyire lesz domináns a Sky?

A brit csapatnak mindig és mindenhol elképesztően erős kerete van, ez ugye nem meglepetés. De képesek lesznek a minőség mellé eredményeket is felmutatni? Tavaly ugyanis egyik belga versenyen sem tudtak nyerni, de még a legjobb ötben (!) sem zárt Sky-os versenyző. Ha nem lett volna Kwiatkowski (SB + Sanremo), tavaszi egynapos győzelem nélkül zárják a szezont.

Pedig ott van Thomas, Moscon, Kwiat, Stannard, Dylan van Baarle, Wisniowski, és Rowe. Ebben a hét versenyzőben tényleg benne lehet egy nagy eredmény.

 

Hozzászólások