ES Bringa - Harc a zöld trikóért: Hogyan lehet legyőzni Sagant?
Harc a zöld trikóért: Hogyan lehet legyőzni Sagant?
Fotó: Europress/AFP

Harc a zöld trikóért: Hogyan lehet legyőzni Sagant?

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/13 07:10
Még csak 6 szakasz ment le az idei Tour de France-ból, Peter Sagan azonban már most újra legyőzhetetlennek tűnik a zöld trikóért zajló küzdelemben. A szlovák szupersztár tekintélyes előnnyel vezet Michael Matthews előtt, mégis, Baden Cooke egykori ponttrikós szerint az ausztrálnak lehet esélye felülmúlni vetélytársát. De mi lehet Sagan legyőzésének titka?


Az 5. szakasz elején egy 14 fős szökés lépett el a mezőnytől, így az etap első részhajrájánál mindössze egy pont jutott a hátul maradt versenyzők számára. Sagan és Matthews azonban a kicsire is adott, és megküzdött az utolsó pontért. Az ausztrál versenyző korábban indította hajráját és megelőzte a szlovákot. A páros ezután egymásra vigyorgott, Sagan pedig látványosan megrántotta a vállát, ahogy visszagurultak a mezőnybe. Megtehette.

A háromszoros világbajnok ugyanis hat szakaszt követően így is közel 50 pontos előnnyel vezet ausztrál riválisa előtt. Bár Viviani hátránya csak további 6 pont Matthews mögött, az olasz versenyzőnek nem fekszenek a dombosabb szakaszok, így a harc a zöld trikóért lényegében kettejük párharca lehet. Matthews azonban egyelőre nem tudja tartani a lépést a rendkívül kiegyensúlyozott Sagannal, aki hat szakaszon négy top5-ös helyezést szerzett.

043_BELGAIMAGE-152816008.jpg Fotó: Europress/AFP

Így volt ez a keddi 5. etapon is, amikor a szlovák egy megfogyatkozott mezőnyből hajrázva megnyerte a szakaszt, ausztrál riválisa pedig a csalódást keltő hetedik helyen végzett. Pedig csapata, a Sunweb a szakasz hajrájában hatalmasat melózott érte. Matthews nem véletlenül volt frusztrált az etapot követő nyilatkozatában:

"Sikerült egy csomó sprintertől megszabadulnunk az emelkedőkön és a csapat jól felvezette nekem a hajrát. Nem tudom ezután mi történt, egyszerűen nem tudtam a jó helyen lenni a megfelelő időben. Nem tehetek mást, mint hogy próbálkozom tovább"

Úgy tűnik, beigazolódni látszanak az ausztrál Tour előtti aggodalmai, a korábban főleg Tom Dumoulin segítésére készülő versenyző nem elég robbanékony, hogy a mezőnyhajrákban felvegye a versenyt. Baden Cooke, a pontverseny 2003-as győztese szerint azonban még nem kell temetnie esélyét a zöld trikóra, csak előnyt kell kovácsolnia abból, ami most a hátrányának tűnik:

"Mivel Matthews nem sprintekre készült, hanem Dumoulin támogatására az emelkedőkön, valószínűleg remek formában lehet az emelkedőkön. Ha a zöldért akar küzdeni, akkor a hegyes szakaszokon kell bekerülnie a szökésbe és megnyernie a részhajrákat. Közben persze a sprintszakaszokon minimalizálnia kell a veszteségeit Sagannal szemben."

068_AA_24072017_568382.jpg Fotó: Europress/AFP

"Tegyük fel, egy ilyen hegyi szakaszon Matthews maximális pontot szerez a részhajrákból, Sagan pedig nem kap semmit, mert nem került be a szökésbe. Az elmenés akár haza is érhet, és akkor célban is hozhat pontokat. Vagy elég egy etap, ahol Sagan valami miatt nem tud hajrázni, ő pedig nyer, és máris újra megnőnek az esélyei"

Tény, hogy az idei útvonalban mindössze két szakasz (a 11. és a 21.) maradt, ami teljesen síknak tekinthető. Ezzel szemben három olyan dombosabb etap (8., 9. és 16.) és számos részhajrá a hegyi szakaszokon, ami inkább Matthews számára lehet előnyös. Az ausztrál versenyzőnek ezeket az esélyeket kell megragadnia, ha harcolni akar a zöld trikóért.  

Persze valószínűbb, hogy Sagan idén ismét verhetetlen lesz, de a Touron sok minden megtörténhet, ezért  egyelőre ne írjuk le Matthews esélyeit sem.


Szöveg: Szabó Bence
Forrás: cyclingtips.com 

Hozzászólások