ES Bringa - Ha Sestriere, akkor...
Ha Sestriere, akkor...
Fotó: Europress/AFP

Ha Sestriere, akkor...

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/10/27 10:13
...Lance Armstrong és 1999. Az amerikai versenyző pont Sestriere-ben nyerte meg pályafutása első hegyi befutós Tour-szakaszát, és jelezte, bármilyen meglepő, ő tényleg az összetettért jött.


Azon a napon Armstrong - aki korábban már a prológot is megnyerte - nagyon megverte a mezőnyt: Züllének 31, Escartinnak meg Gottinak 1.26-ot adott, és a sestriere-i befutó után bő (!) hat perccel vezetett összetettben. Pedig akkor nem is az utolsó, hanem csak a második hét elején jártak.

Lance Armstrong a folytatásban egyszer sem mutatta a gyengeség jeleit, azt csinált a többiekkel, amit akart, és zárásként a hosszú, 54 km-es időfutamot is simán megnyerte. Úgy lett övé a sárga trikó, hogy a második helyen záró Züllének 7.37-et adott.


Sestriere 2015 és Fabio Aru győzelme miatt is emlékezetes. Bár sokaknak inkább Alberto Contador eredményes "védekezése" ugrik be arról a napról, hisz a spanyol versenyző pont ezen a szakaszon biztosította be a rózsaszín trikóját. Hiába kapott bő két percet Arutól, a korábbi (négy és fél perces) előnye miatt még ez is bőven belefért.

Contador a Finestre után, a nap utolsó hegyén, a sestriere-i emelkedőn teljesen egyedül üldözte Arut, saját elmondása szerint a leszakadása ellenére végig nyugodt tudott maradni, és ez segített neki abban, hogy egyszer se kerüljön veszélybe a rózsaszín trikója. Másnap Milánóban már csak ünnepelnie kellett, majd mindenkinek elmondta, hogy saját számításai alapján, ez egyáltalán nem a második, hanem sokkal inkább a harmadik Giro-győzelme volt.

Hozzászólások