ES Bringa - "Ha kezelni tudja a nyomást, bármit elérhet" - Mit gondol a mezőny Evenepoelról? 
"Ha kezelni tudja a nyomást, bármit elérhet" - Mit gondol a mezőny Evenepoelról? 
Fotó: Europress/AFP

"Ha kezelni tudja a nyomást, bármit elérhet" - Mit gondol a mezőny Evenepoelról? 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/03/18 18:05
Bár a koronavírus az ő szezonját is félbeszakította, a Quick-Step sztárja már az idény első versenyein olyan teljesítményt mutatott, amitől biztosan emlékezetes marad a 2020-as éve. Evenepoel kiugró eredményeiről mindenkinek megvan a véleménye, most a mezőny rutinos tagjai mondják el, mit gondolnak a fiatal versenyző berobbanásáról.


Szakasz és összetett a San Juanon, majd ugyanez az eredmény megismételve Algarvéban, egy jóval erősebb mezőnyben. Mindez ráadásul még mindig csak 20 évesen, második profi idénye elején. Ha valaki, Remco Evenepoel kihozta a maximumot az idény első hónapjaiból, és nagyon ambiciózus tervei voltak a szezon további részére is. 

A tervezett háromhetes debütálás a Girón ugyan egyelőre biztosan elmarad, a bemutatkozása aligha csúszik sokáig, így jogosan merül fel a kérdés, hogy mire mehet majd élete első nagy körversenyén. A média és a szurkolók az elmúlt hetekben már sokszor foglalkoztak a kérdéssel, most a mezőny tagjait is megkérdezték, mit gondolnak Evenepoel villámgyors felemelkedéséről. 

Bár különböző versenyzők és stábtagok eltérően látják a belga sztár jövőjét, egy dologban mindenki egyetért: ilyen első szezont követően a benne rejlő potenciál szinte határtalan. Ezt emeli ki Larry Warbasse, az Ag2r bringása is: 

"Szerintem tavaly mindenki azt gondolta, hogy oké, most jött a juniorok közül, majd meglátjuk hogy megy. Az elején így is nézett ki, aztán hirtelen megnyerte a Belga Kört, majd győzött a San Sebastianon is. Addigra mindenki azt gondolta: basszus, ez a srác tényleg lesz valaki!

EBEUlXuXUAAGne4.jpg Fotó: Twitter

Mindezek mellett az időfutamokon mutatott teljesítménye is lenyűgöző volt tavaly, nem véletlenül zsebelte be az Eb címet és lett második a világbajnokságon. Az új idényre semmit nem lassult tavalyhoz képest a TT-ken, pedig saját bevallása szerint több kilót leadott, hogy a hegyekben is jobb lehessen. Csapattársát, Peter Serryt főleg az emelkedőkön mutatott fejlődése nyűgözi le: 

"Minden versenyén újra és újra meglep. Nem tudtam elképzelni, hogy meredek emelkedőn jól mehet, erre Algarvéban rögtön harmadik lett (Lopez és Dan Martin mögött)."

A tehetségében tehát senki nem kételkedik, a korai eredmények viszont elképesztő nyomást helyezhetnek egy fiatal versenyző vállára. Adam Hansen, a Lotto rutinos bringása szerint az lesz a kulcs, hogyan birkózik meg Evenepoel a rá nehezedő eredménykényszerrel:

"Tényleg bármit elérhet, ha megfelelően tudja kezelni a nyomást."

Szerencsére Evenepoel eddigi megnyilvánulásai alapján kifejezetten éretten kezeli a médiát, amiben persze egy külön stáb van a segítségére. Phil Lowe, a belga versenyző sajtósa komoly munkát végez, hogy a fiatal sztárt ne terhelje túl a média:

"Rengeteg megkeresést kapunk, de tudjuk, hogy még nagyon fiatal és épphogy csak elkezdte a karrierjét. Mindent megtesz, hogy a lehető legjobban kezelje a dolgokat, de nekünk kell egyensúlyban tartani a helyzetet." 

EOKC4yoX4AA_bzh.jpg Fotó: Twitter

Komoly segítség számára, hogy a Quick-Stepnél azzal a Patrick Lefevere-rel dolgozhat együtt, akinek hatalmas rutinja van fiatal tehetségek felépítésében. Hendrik Redant, az NTT egyik sportigazgatója szerint a belga versenyző jobb helyen nem is lehetne: 

"A Quick-Step talán a legjobb csapat arra, hogy kihozza magából a legtöbbet. Ismerem Levefert és Remco apját is, pontosan tudják, mit csinálnak. Pedig nem egyszerű egy fiatal versenyzőt nem túlterhelni, úgy hogy közben megadják neki a megfelelő tapasztalatot is."

Többen úgy gondolják, hogy a tervezett Giro indulás már ilyen túlterhelés lett volna a 20 éves versenyzőnek. Redant is emiatt aggódik: 

"Persze rajthoz állhat és 10-12 nap után elemezhetik, hogy mi a helyzet. A probléma, hogy biztos vagyok benne, hogy jól fog teljesíteni. A lelkesedése túlnőhet azon, amire egyelőre képes, erre mindenképpen oda kell figyelni. Nem szabad nagyon fiatalon túlterhelni."

Persze Bernal és Pogacar példái az elmúlt években megmutatták, hogy egy nagyon fiatal versenyző is lehet akár a győzelemre is esélyes egy háromhetesen, nem kell feltétlenül éveket várni az első indulással. A megfelelő tehetség és háttér megvan Evenepoel számára, hogy jól teljesítsen, Hansen szerint a kulcs a fiatal sztár saját magával szembeni elvárásai lehetnek: 

"Érdekes helyzet lesz, ha indul, hiszen eddig szinte bárhol állt rajthoz, nyert. Ilyen szempontból egy háromhetes kijózanító lehet. Megvan a tehetsége, hogy jól menjen, de egy nagy körön nem lehet mindig győzni. Talán ez lesz az első alkalom, hogy nem nyer majd olyan gyakran, ez pedig mentálisan megterhelő lehet."

043_BELGAIMAGE-153888147.jpg Fotó: Europress/AFP

Serry szerint azonban megvan az érettsége, hogy kezeljen egy ilyen helyzetet:

"Mindig nyugodt, nagyon felnőtt módon viselkedik, könnyű vele együtt dolgozni. Korához képest lenyűgöző, már most milyen sokra jutott, ha pedig ahhoz hasonlítom, hol voltam én ilyen idősen... hihetetlen"

Csapattársának arról is határozott véleménye van, hogy mire viheti Evenepoel a jövőben:

"Belgiumban máris legendának számít. Ha van valaki a mai belga versenyzők közül, aki a jövőben megnyerheti a Tourt, az Ő.   


Velonews.com

Hozzászólások