ES Bringa - Ha ezek a falak mesélni tudnának - látogatás a Teidén, a Hotel Paradorban
Ha ezek a falak mesélni tudnának - látogatás a Teidén, a Hotel Paradorban
Fotó: Europress/AFP

Ha ezek a falak mesélni tudnának - látogatás a Teidén, a Hotel Paradorban

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/19 15:21
Van egy hely az Atlanti-óceán közepén, amely kerékpáros körökben Monacónál, Gironánál, a Garda-tó környékénél és Andorránál is népszerűbb. A felkészülési időszakban persze. Egy vulkán, amely a tengerpartok és a jó idő mellett a Kanári-szigetek legfőbb vonzereje, és melyet 12 millió turista keres fel évente. Sokan persze biciklivel. Ez a hely nem más, mint a Teide.

A vulkán, amely egy igazi kerékpáros paradicsom. Egy hely, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy az ember elvonuljon a világ elől, és csak az edzésekre koncentráljon.

Félni nem kell, hisz a 3718 méter magas vulkáni területen az utolsó kitörést kifejezetten régen, 1798-ban regisztrálták. A turisták egyértelműen állítják, hogy a helyi  élővilág, a megdermedt lávafolyamok és változatos sziklaformációk között barangolva egyből olyan érzésünk támad, mintha nem is a Földön lennénk. Itt tényleg holdbéli a táj. Talán ez lehet az oka annak, hogy a NASA sokszor itt teszteli az űrbe küldött Mars-járóit.

A Kanári-szigetekre látogató turistának a Teide akkor is "kötelező" látnivaló, ha épp egyáltalán nem rajong a kerékpársportért. A kivételesen tiszta levegőnek köszönhetően mindenféle fényszennyezéstől távol, Európában innen lehet a legalaposabban feltérképezni szabad szemmel a csillagos eget, nem mellesleg az itteni nemzeti park területe igazi siklóernyős paradicsom.

075_economou-notitle190730_nphfD.jpg Fotó: Europress/AFP

A nagy tengerszint feletti magasság, és jelentős hőmérsékletingadozás miatti erős napsugárzás, a kevés csapadék, illetve az alacsony légnedvesség miatt a Teide nővény- és állatvilága rendkívül szegényes, de épp ezért kifejezetten érdekes. Van néhány növény, amely csak itt képes megélni, sehol máshol. Az úgynevezett Teide seprű, a Kanári-szigeteki viola vagy az akár három méter magas Teide toronyvirág ezek közé tartozik, de a szerencsésebbek gekkókkal, Leisler denevérekkel, továbbá néhány extra pókfajjal is összefuthatnak. Meg a nagyobb versenyek előtt (és főleg február környékén) a fél World Tour mezőnnyel. 

A központ nem más, mint a Hotel Parador, ahol mindig óriási a forgalom.

"Jó hely, az egyetlen hibája, hogy a Sierra Nevada-i hotellel ellentétben itt nincs ping-pong asztal. A quick-stepes srácokkal komoly csatákat szoktunk nyomni" - meséli Edward Theuns, aki télen jó pár hetet eltöltött a Teidén. 

"Viszont mindig van nálunk PlayStation, szóval a Forma-1 és a FIFA alap esténként. Mindig nagyon jó érzés elkenni Edward száját, aki nagy Gent-szurkoló" - mondja nevetve Jasper Stuyven.

A versenyzők szállásaként szolgáló Hotel Paradort 1960-ban adták át, és tavasztól-őszig tízesével állnak a turistabuszok a 2150 méter magasban fekvő parkolóban. Hogy a vendégek beüljenek egy kávéra, és rákészüljenek a különböző vulkáni túrákra.

050_ONLY_0059000.jpg Fotó: Europress/AFP

"Februárban olyan mezőny jön itt össze, mint néha egy-két World Tour versenyen sem"
- mondja Tiesj Benoot, aki szintén sokszor jár a Teidére. A személyzet persze már hozzászokott a kerékpárosokhoz, akik szinte VIP vendégeknek számítanak.

"A bicókat a hotel hátuljában lévő tárolóban tartjuk, de nekünk nem kell megkerülni az egész épületet, hanem a konyhán keresztül is hátrasétálhatunk. Ez már egy megszokott kép az itt dolgozók körében, és egy szót sem szólnak" - meséli Theuns.

Anno Lance Armstrong és Alexander Vinokourov is ide járt edzőtáborba. Akkoriban azért nehezebben érték el a Teidét a doppingellenőrök. Ugye-ugye, ha ezek a falak mesélni tudnának...

"Wellens is azt mondta nekünk, hogy sokan jönnek ide, mert nincs annyi ellenőrzés. De ez mostanában már nem igaz. Tavaly májusban minket is teszteltek a hotelben" - mondja Stuyven.

De mit lehet csinálni az edzéseken kívül, majdnem 2500 méter magasban, egy kihalt vulkánon?

"Sokat nem, de tekerni azt igen. Nyilván nem élnék itt, de pár hét simán kibírható. Mondjuk akkor nem, ha profiként nem szereted az edzőtáborokat" - állítja Benoot, míg a Jumbo-Vismában tekerő De Plus annyit tesz hozzá, hogy ő bizony képtelen megunni ezt az egészen csodálatos, holdbéli tájat, és minden évben szívesen visszatér ide tíz nap erejéig.

000_1H29QG.jpg Fotó: Europress/AFP

Egy átlagos két fős szoba nagyjából 150 euró egy estére. Nem kevés, főleg ha hozzátesszük, hogy ezt általában a versenyzők saját zsebből fizetik. És hogy mit kapnak cserébe? Ha nincs sok turista, aki felismerje őket, akkor némi nyugalmat, egy szaunát, egy hat méter hosszú úszómedencét, és a szerényen felszerelt edzőtermet. Akinek utóbbi nem lenne elég, az a nagyjából 20 kilométerre található ultramodern fitnesztermet is felkeresheti.

De mindenek előtt - hisz mégiscsak profi kerékpárosokról beszélünk - ott a konyha. Az összes Kanári-szigeteki helyi specialitás megtalálható itt, így a 'papas arrugadas' (csípős-savanyú mártással leöntött vajpuha főtt krumpli) vagy a nyúlhús rajongók kedvence, a 'conejo al salmorejo'.

"De mi nem a gourmet konyha miatt jövünk ide - mondja Stuyven. "Amikor edzőtáborban vagyunk, nekünk sokszor elég valamilyen hal vagy csirkemell, rizzsel és salátával." 

A Trek versenyzői általában maguknak intézik a vacsorát, a Jumbónál most télen viszont arra is volt keret, hogy az itt készülő öt kerékpáros mellé küldjenek egy dietetikust. Aki grammra pontosan kiszámolt mindent, és egyénre szabott 'kajanaplót' készített a kerékpárosok számára. Persze ez manapság már egy appon keresztül is könnyedén megoldható, Stuyvenék például így nyomják.

075_economou-notitle190730_npLQs.jpg Fotó: Europress/AFP

A tervezés nem mindig egyszerű, hisz egy ideje a csapatok szakácsai már nem mehetnek be a konyhára. Volt idő, amikor 8 külsőst kellett volna beengedni, annyian edzőtáboroztak egyszerre a hotelban. Épp ezért az Ineos már le is szokott a Teidéről.

"De azért szerencsések vagyunk, mert az itteni séfek hozzászoktak ahhoz, hogy legtöbbször profi kerékpárosoknak főznek, szóval nem a legzsírosabb ételekből áll egy-egy vacsora. Mondjuk a fontosabb versenyek előtt már mi is a Sierra Nevadára megyünk, ahol a hotelben a saját szakácsaink főznek ránk"
- meséli De Plus.

A Hotel Paradornak valahogy mégis van egyfajta varázsa. Fent, 2100 méter magasban összejönnek a különböző csapatok versenyzői és együtt kávézgatnak a hotel halljában, vagy kint a teraszon. 

"Na, mikor látsz ilyet Cristiano Ronaldótól és Messitől?"
- teszi fel viccesen a kérdést Benoot, aki nem tagadja, néha azért a turisták felismerik őket. És akkor oda a nyugalom. "Mennénk mi máshova, de itt csak ez az egy hotel van. Mondjuk Van Aertnak a legrosszabb, ha ő leül valahova pár percre, egyből megrohanják. A Teide egyre népszerűbb a belga turisták körében."

"Nem tagadom, néha azért meglesem Straván, hogy a többiek, akik velem együtt vannak itt más csapatokból, mennyit mennek naponta. De lehet hallani érdekes dolgokat is. Az Astanások például reggelente éh gyomorra edzettek, amit aztán én is ki akartam próbálni"

- meséli Theuns.

De van, hogy nem olyan jó tudni a másikról.

"Egyszer ugyanazt a kört nyomtam le, mint az Ineos versenyzői, majd utólag megnéztem az átlagukat. 28 km/h volt, néggyel jobb, mint az enyém. Na, akkor nem voltam boldog. Elgondolkoztam azon, hogy elég jól mentem-e aznap" - mondja Stuyven.

024_3585769.jpg Fotó: Europress/AFP

A Teidén nincs család, nincs Valentin-nap és nagyon ritkán vannak barátnők. Itt csak a csapattársakkal lehet beszélgetni, minden a zavartalan felkészülésről szól. Néha még a tv adás sem jön be rendesen, és lassú a net.

"Négy hetet voltam most télen fent a vulkánon, és ebből az utolsó pár napra feljött hozzám a barátnőm. De csak azért, mert ő ragaszkodott hozzá" mesélte Benoot. "Én mondtam neki, hogy itt nem lehet shopizni, és én sem fogok tudni valamelyik 6 órás edzés után azért elkocsikázni valahova, hogy némi inger érjen minket. El kell fogadni, ez egy ilyen hely."

"Nekem is felvetette Sarah, hogy szívesen eljönne, de mondtam neki, hogy még a hotelben sem tud sok mindent csinálni, ameddig mi tekerünk.  A legtöbbször délelőtt indulunk, és este hatra érünk vissza, hulla készen. Ő meg közben szétunja magát a négy fal között. Inkább foglaltam egy szobát lent a parton, ott sokkal kellemesebb eltölteni a közös időt. De ez itt fent minden, csak nem az ideális nyaralás" - mondta barátnő témában Wout van Aert.

075_economou-notitle190518_npmsq.jpg Fotó: Europress/AFP

Harminchét szoba. Ennyivel gazdálkodik a hotel, de ennek nagyjából a felét foglalhatják le a profi csapatok. A vezetőség ugyanis az átlag turistákról sem akar teljesen lemondani. Ha viszont valaki most kedvet kapott a Teidéhez, és a Hotel Paradorhoz, tervezzen jó előre. 

Az év elején ugyanis nem volt szabad időpont a Giro előtti időszakra, még Jasper Stuyvennek sem. Sőt, a Jumbo-Visma nem sokkal szilveszter után (!) jövő februárra akart foglalni, de már ők sem találtak szabad szobát.

Szóval annak ellenére, hogy nem pont így képzelünk el egy ideális nyaralóhelyet, a Teide valamit akkor is nagyon tud. Hiába a két csillag és a szűkösen berendezett fitneszterem, a Hotel Parador mégis nagyon jó forgalmat csinál.


Het Nieuwsblad


Hozzászólások