ES Bringa - Egy mentor, győzelmi esélyekkel - Andre Greipel, aki nyáron tényleg majdnem visszavonult 
Egy mentor, győzelmi esélyekkel - Andre Greipel, aki nyáron tényleg majdnem visszavonult 
Fotók: twitter

Egy mentor, győzelmi esélyekkel - Andre Greipel, aki nyáron tényleg majdnem visszavonult 

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/03/19 11:37
Júniusban még azon gondolkozott, hogy visszavonul, most pedig újra egy World Tour csapatban teker. Ő, aki 22 szakaszt nyert a háromheteseken, és volt időszak, amikor a világ egyik, ha nem a legerősebb sprinterének számított.

Andre Greipel hat éven keresztül mindig nyert szakaszt a Touron, és volt olyan idény (a 2012-es), amikor 21 győzelemmel zárt. De 37 évesen már ő is érzi, hogy nincs ott a legjobb sprinterek mellett, ugyanakkor bízik benne, hogy idén is lesz még olyan mezőnyhajrá, ahol esetleg főszerephez juthat.


Tényleg igaz, hogy nyáron vissza akartál vonulni?
Igaz, és teljesen komolyan gondoltam. Főleg azok után, hogy a Dauphinén nem tudtam végigmenni. Aztán a családom, a barátok, és a szakmai stáb rábeszélt a folytatásra. Ezért is jelentett sokat, hogy eljutottam Párizsig.

Milyen volt az Arkeában töltött egy év?
Az, hogy a csapat papíron nem volt World Tour, semmit nem jelentett, mivel tök profi körülmények közé kerültem. És nekem az is bejött, hogy új kerékpáros kultúrát ismertem meg, ezzel együtt pedig egy új nyelvet. Az év elején lebetegedtem, ami nem segített a folytatásban. Egyszerűen nem jött össze semmi. Ezért is vagyok nagyon hálás az Arkea vezetőségének, mert szó nélkül elengedtek, és simán felbontottuk a szerződésemet. 

Az Israel csapatánál, hogy tekintenek rád? Egy versenyzőre, aki nyerhet még sprintet, vagy inkább amolyan mentornak számítasz a fiatalok mellett?
Kicsit mindkettő. A bizalom nagyon fontos, főleg egy sprinter számára. Ha már az év elején neked építgetik a vonatot, az jelzi, hogy számolnak veled.

EOUIQRzWAAECPIV.jpg

Milyen egyébként németként ebben a csapatban? Főleg annak fényében, hogy a közelmúltban a Holokauszt múzeumban jártatok?
Azt hiszem Németországnak folyamatosan szembesülni kell a múltjával. Nyilván egy ilyen helyen nem érzed túl jól magad németként, de a múltat már sajnos nem tudjuk semmissé tenni.

Mennyit változott a mezőny amióta profi vagy? Vagyis az elmúlt 15 év során?
Minden sokkal tudományosabb, és semmi nem fontosabb a számoknál. Azt látom, hogy pár srác már nem is gondolkozik, mindent megmondanak nekik a kocsiból, és a wattok döntenek. Én nem vagyok a technika ellen, sőt, fontosnak tartom, de azt nem értem, hogy képes valaki figyelmen kívül hagyni az érzéseit, és miért nem képes dönteni sajt magával kapcsolatban.

A mezőnyben szinte mindenki tárcsafékkel megy, már ti is. Ez neked mennyire új vagy zavaró?
Egyáltalán nem az, kifejezetten tetszik. Szerintem nagyobb biztonságot ad. Én régebben mindig aggódtam, hogy mi van a fékekkel akkor, ha 40 fokban tolunk egy durva lejtmenetet és felmelegszik, de erre már gondolni sem kell. Amúgy nálam az UCI-féle 6.8 kilós súlylimit is idejét múlt dolog, ezt a számot tárcsával is bőven hozni lehet.

Vannak olyan pletykák, hogy spint közben egyszer eltörtél egy karbonvázat. Ez igaz?
Persze, többet is.

EP3e9R8XkAY1tyk.jpg

Pályafutásod során pár hajrában már részt vettél. De van olyan sprinted, ami tényleg felejthetetlenre sikerült?
Jó a memóriám, szinte az összes hajrámra emlékszem, de ha egyet kell mondani, akkor szerintem Párizs lesz. Amikor először győztem a Champs-Élysées-en. Olyan pozícióból nyertem - talán a 9. helyről indítottam - ahonnan szinte nem volt semmi esélyem. Ott már nem lehet sokat gondolkozni, kiadsz magadból mindent. De sok erőd azért nincs, mert három hét a lábadban van.

Volt sprinter, akit fiatalként kifejezetten szerettél?
Mikor bekerültem a mezőnybe, csomó gyors versenyző volt körülöttem, de Petacchi stílusa valahogy megfogott. Aztán már nem másra, hanem a saját fejlődésemre koncentráltam.

Egyre több a vega a mezőnyben. Ehhez mit szólsz?
Csodálom őket, mivel én képtelen lennék így nyomni. Ahhoz túlságosan szeretek enni:)


Cyclist UK 

Hozzászólások