ES Bringa - Golden Greg és a Super Bowl
Golden Greg és a Super Bowl
Fotó: Europress/AFP

Golden Greg és a Super Bowl

Bodnár GergőBodnár Gergő
2017/03/31 10:36

Amennyiben Taylor Phinney már többször idézett, de igen találó hasonlatából indulunk ki ("ez a nap tényleg olyan a belgáknak, mint az USA-ban a Super Bowl Sunday"), akkor Greg Van Avermaet eddigi pályafutása legfontosabb versenyére készül.

Mert az elmúlt években is nagy esélyes volt, de akkor mit monjduk rá most, egy ilyen tavasz után.

Persze-persze, bánjunk óvatosan a jelzőkkel, de talán soha nem volt még ilyen erős és magabiztos.

Sagant az Omloopon és a GW-n is megverte, a kettő között övé lett a Harelbeke (Gilbert előtt...), ez pedig három igen rangos belga egynapos.

Az utolsó győzelme után már ő sem terelt, hanem egyértelműen kimondta: "Igen, ott vagyok a Flandria legnagyobb esélyesei között."

Flamandként számára egy álommal érne fel a vasárnapi győzelem. Fontosabb lenne, még az olimpiai aranynál is.

Greg Van Avermaet ebben a szezonban

24 versenyap: 5 győzelem, összesen 7 dobogós hely

Az elmúlt három egynaposán: GW (1.hely), Harelbeke (1.hely), Sanremo (21. hely)

2007. február 1-én a katari kör utolsó előtti napján (mikor mindenki sprintre, és egy Boonen-Petacchi párharcra készült), az alig ismert Greg Van Avermaet, szökésből szakaszt nyert. Akkor még senki nem ismerte a mindössze 22 éves, Lottóban tekerő belga versenyzőt. Állítólag Eddy Merckx már akkor jelezte az újságíróknak, emlékezzenek erre a napra. Mert egy új sztár születésének lehettek szemtanúi. A tipp (már ha ezt vehetjük annak), úgy néz ki, bejött.

Most, tíz évvel az első profi győzelem után ott tartunk, hogy Golden Greg (így becézik otthon Rio óta), a 101. Flandria legnagyobb esélyese.

Tizenhét évesen még arról álmodott, hogy ő lesz a Beveren kezdőkapusa, és hétről-hétre belga élvonalbeli meccseken védhet. Neki nem Museeuw vagy van Petegem volt a példaképe, hanem Iker Casillas.

Jelenleg ő az egyik (ha nem a legjobb) egynapos menő. Neki - és persze Sagannak - köszönhetően, vasárnap talán Cancellara sem hiányzik majd annyira.

A jelenlegi mezőnyben senki nem rendelkezik olyan klasszikus eredménysorral, mint Van Avermaet. Volt már ötödik a Sanremón, második a Flandrián, harmadik a Roubaix-n, és hetedik a Liége-en.

Vasárnap a mezőny áthalad a szülővárosán, Hamme-Zoggén. Ami mindössze három kilóméterre található a söréről is híres Grembergen-től, ahol most lakik. Ellennel és a Fleurrel, a lassan három éves kislányával. És ahhonnan semmi pénzért nem lenne hajlandó elköltözni.

"Szeretem a hazámat. Harmincegy éves vagyok, családom és házam van Belgiumban. A pénz persze fontos, de én ameddig csak lehet, szeretnék maradni. Belgiumban akarok adót fizetni, próbálok segíteni az embereknek. Boldog vagyok itt."

És milyen boldog lenne egy Flandria-győzelemmel...

Hozzászólások