ES Bringa - "Választhatnátok egy kissé férfiasabb színt is" - ilyen volt az első Giro, ahol kiosztották a rózsaszín trikót
"Választhatnátok egy kissé férfiasabb színt is" - ilyen volt az első Giro, ahol kiosztották a rózsaszín trikót
Fotó: twitter

"Választhatnátok egy kissé férfiasabb színt is" - ilyen volt az első Giro, ahol kiosztották a rózsaszín trikót

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/31 15:36
Ha manapság azt mondjuk rózsaszín trikó, mindenkinek a Giro d'Italia ugrik be elsőként. De nem volt ez mindig így. A szervezők ugyanis csak 1931-ben döntöttek az összetettben első helyen álló versenyzőnek járó mez bevezetése mellett, 22 évvel azután, hogy először megrendezték az olasz körversenyt.

Bár a harmincas években járunk, amikor Olaszország fasiszta uralom alatt áll, a Girót szervező Gazzetta szerkesztőségében egy pillanatig sem volt kérdés, hogy a Tour példáját követve, milyen trikót adnak a versenyben vezető kerékpárosnak. A franciáknál a L'Autó című újság színe a sárga volt, a Gazzettát pedig rózsaszín papírra nyomtatták...

Bár a felső vezetéstől érkezett pár finom utalás arra vonatkozóan, hogy nem lenne rossz valami férfiasabb, a kemény olasz nemzet mentalitásához jobban passzoló színt választani, (mint amilyen a fekete), a szervezők eltökéltek voltak, így maradt a maglia rosa.

Az 1931-es Girón vezették be, és Learco Guerra volt az első versenyző, aki viselhette. Nem sokon múlt, hogy ne a korszak legdominánsabb kerékpárosa, Alfredo Binda lépjen a helyére, de neki a szervezők külön (!) fizettek azért, hogy abban az évben ne álljon rajthoz. Hogy miért? Egyszerű, Binda akkoriban verhetetlen volt. Az előző három évben úgy nyerte a Girót, hogy a 41 szakaszból, csak 6 alkalommal nem ő vezette az összetettet. 

A Gazzetta szerkesztősége által felajánlott 22.500 líra azonban elég nyomós ok volt arra, hogy 1931-ben új kihívásokat keressen, és lemondja a részvételt. Binda tényleg komoly összeget kapott, annyit, mintha elvitte volna az első helyet és közben nyer 6-7 szakaszt. Elnézve a korábbi éveket, mindenki hitt benne, hogy jó üzletet csinált, ő pedig megcélozhatta a Tourt és a világbajnokságot. 

Guerra az 1931-es Girón (Fotó: twitter)

Nem is volt rossz ötlet a "váltás", hisz a Touron két hegyi szakaszt nyert a Pireneusokban, (aztán bukás miatt kiszállt), majd világbajnok lett. 

A nyitószakasz győztese, Learco Guerra egyébként nem ment végig az 1931-es Girón, de a verseny történetének első rózsaszín trikóját hazai pályán, Mantovában szerezte meg. Abban a városban, ahol ma egy főút viseli a nevét, és ahol akkoriban kőművesként dolgozott az édesapjával. 

Bár elég későn, 27 évesen érkezett meg a mezőnybe, komoly eredményeket ért el. Milano-Sanremo, Giro-összetett, és 1931-ben világbajnoki aranyérem a 170 km (!) hosszú egyéni időfutamban. Pályafutása során összesen 31 szakaszt nyert az olasz körön, amivel mai napig harmadik az örökranglistán Cipollini és Binda mögött.

Pedig nem is kerékpárral, hanem focival kezdett, de annak köszönhetően, hogy az akkori csapatának stadionját átépítették, és egy velodrome-ot csináltak belőle, sportágat váltott. Ha már ott volt a pálya, felment tekerni. Ekkor derült ki, hogy bár nem kifejezetten gyors, elképesztően kitartó, nem véletlenül kapta később a "gép" becenevet. A harmincas évek egyik sztárja volt, országszerte imádták, még délen is. Ami figyelembe véve, hogy Mantovában született,  nem volt kis "eredmény".


Visszavonulása és a világháború után, az olasz válogatott szövetségi kapitánya lett, majd a Faema és az Emi csapatánál olyan klasszisok edzője volt, mint Rik Van Looy, Federico Bahamontes, Hugo Koblet, Vittorio Adorni,  vagy Charly Gaul, akivel két olasz kört és egy Tourt nyert. De ő fedezte fel a Giro és Lombardia-győztes Gianni Mottát is.

Az 1931-es Girón - Binda hiányában - Francesco Camusso győzött, akinek később ugyan sokkal több nagy sikere nem volt, de egy dolgot már senki nem vehet el tőle: ő nyerte az első olyan olasz kört, ahol rózsaszín mez járt az összetett győztesnek.

És hogy mi lett a legendás trikó sorsa? 

Camusso a halála előtt nem sokkal elárulta, hogy sokáig őrizte a szervezőktől kapott két eredeti mezt, de aztán odaadta őket az unokáinak. Mondván, hadd játszanak abban az udvaron...

Gazzetta, Ilsole24oreHozzászólások