ES Bringa - Ilyen Girót még nem láttál! Hindley és Geoghegan Hart döntetlenről kezdi az utolsó időfutamot
Ilyen Girót még nem láttál! Hindley és Geoghegan Hart döntetlenről kezdi az utolsó időfutamot
Fotó: Europress/AFP

Ilyen Girót még nem láttál! Hindley és Geoghegan Hart döntetlenről kezdi az utolsó időfutamot

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/10/25 10:30
"A Giro két legjobb hegyimenője harcolhat ma a rózsaszín trikóért." Wilco Keldermannak igaza van, mi csak annyit teszünk hozzá, hogy Jay Hindley és Tao Geoghegan Hart másodpercre pontosan ugyanúgy áll 85 órányi versenyzés után, szóval döntetlenről kezdik a milánói időfutamot.

Az 1989-es Laurent Fignon-Greg LeMond csata klasszikus példa, de voltak azért még háromhetesek, ahol a zárónapon dőlt el az összetett. Heras 2002-ben így bukta el a Vueltát (Aitor Gonzalez nyert), 2012-ben a Girón Hesjedal fordított pont egy időfutamon Puritóval szemben, 2011-ben Evans verte Andy Schlecket a Touron, és három éve Tom Dumoulin is "levette" a rózsaszín trikót Quintanáról egy egyenkéntin. Nem máshol, mint Milánóban.

De ilyen még nem volt. A háromhetesek történetében korábban soha nem fordult elő, hogy két versenyző döntetlenről kezdje az utolsó szakaszt. Ráadásul Tao Geoghegan Hart ma úgy nyerheti meg az összetettet, hogy korábban a verseny során egyetlen napig sem viselte a rózsaszín trikót. Ez is történelmi lenne.

000_8TR6EG.jpgFotó: Europress/AFP

A taktika egyikőjük számára sem lesz bonyolult, életük időfutamára, életük 15 kilométerére lesz szükség a győzelemhez. Mindketten nyertek már hegyi szakaszt ezen a Girón, mindketten "tapasztalatlanok" egy ilyen helyzetben, hisz korábban soha még csak top10 közelében sem jártak. Papíron viszont Tao Geoghegan Hart jobb ebben a számban, mint Jai Hindley, bár ezen a Girón nem 2-0-ra vezet. 

Hisz Palermóban kapott 49 másodpercet a Sunweb versenyzőjétől, bár azt jegyezzük meg, hogy nagyon nem egy időben indultak, és Geoghegan Hart azért saját elmondása szerint is szenvedett a verseny elején (az Etnán például majdnem egy percet kapott Hindley-től).

De a második hét végére belejött, és a Piancavallón már látszott, hogy az Ineosnak G Thomas elvesztése után igenis van embere az összetettre. Emlékezzünk csak, Giusppe Martinelli az Astana sportigazgatója megmondta a második pihenőnapon, hogy nála egyértelműen Geoghegan Hart a verseny esélyese. Vincenzo Nibali pedig azt jegyezte meg, hogy Keldermannak leginkább házon belül kell riválistól tartania, és hát ez is bejött.

Geoghegan Hart vs Hindley az eddigi két időfutamon:
- 1. szakasz (15,1km)
Hindley: 16'39
TGH: 17'28 + 49 "
- 14. szakasz (34,1 km)
TGH: 45'04
Hindley: 46'19 + 1'15 "

De mi a helyzet az eddigi időfutamokon? Hisz Palermóban kezdésként volt 49 másodperc kettőjük között. A második (31.7 kilométer hosszú) egyenkéntin viszont nem volt kérdés, ott az Ineos versenyzője sokkal jobban ment és 1.15-el verte Hindley-t. Aki elmondta, ez a szám nem erőssége, és nem is edzett rá különösebben idén.

Most, 20 szakasz, 3346 kilométer, és 85 óra 22 percnyi versenyzés után döntetlenre állnak. A Giro szabálykönyve viszont kimondja, hogy ilyen esetekben 2 versenyző között nem a helyezési szám, hanem az idő dönt, pontosabban jelen esetben az időfutamok eredménye. 

Ott pedig Hindley (!) 86 századdal jobb, így ma ő kezdi rózsaszínben az utolsó szakaszt.


Hozzászólások