ES Bringa - Amikor a Giro az Etnára érkezett
Amikor a Giro az Etnára érkezett
Fotó: Europress/AFP

Amikor a Giro az Etnára érkezett

Bodnár GergőBodnár Gergő
2020/05/13 16:16
Ötvenhárom évvel ezelőtt mászták meg először, utoljára 2018-ban járt itt a Giro mezőnye. Az a kettős Mitchelton-Scott győzelem, nyilván sokak számára emlékezetes. Chaves nyerte a hegyet, Yates pedig felvette a rózsaszín trikót. De ott van Contador győzelme 2011-ből, amikor egyértelműen jelezte a mezőnynek, hogy itt ő a legerősebb. 

A Giro d'Italia története során öt alkalommal járt az Etnán, ma lett volna a hatodik alkalom...Élő verseny hiányában azonban maradnak az emlékek, nézzünk is vissza az elmúlt három olyan évre, amikor az Etna helyet kapott az olasz kör programjában.


2011

A kilencedik szakasz, és az első komoly hegyi befutó. Contador nagyon megverte a mezőnyt, Nibalinak és Garzellinek 50 másdopercet, Scarponinak több, mint egy percet adott. Az Etnán át is vette a rózsaszín trikót, amit aztán Milánóig már le sem adott. Más kérdés, hogy hivatalosan (a doppingügye miatt) már nem ő, hanem a szakaszon második Rujano a nap győztese, a 2011-es Girót pedig Scarponi kapta.2017

Nagyon korán, már a negyedik szakaszon jött az Etna, sokáig ment is a találgatás, vajon mihez kezdenek a nagy esélyesek. Gaviria - aki az előző napon egy nagyon komoly, oldalszeles szakaszt tudott megnyerni - elvesztette a rózsaszín trikót, ami a csapattársához, Bob Jungels-hez került. A hegyet viszont Jan Polanc nyerte, köszönhetően annak, hogy a nagy szélben az összetett esélyesek nem támadták egymást. Az UAE szlovén versenyzője szépen eltempózott, Nibali, Dumoulin és Quintana pedig együtt jött meg.


2018

Rohan Dennis viszonylag korán leszakad, és elveszíti a rózsaszín trikót. Az akkor még alig ismert Ciccone sokáig megy Chaves mellett, de nem bírja végig. A nagy nevek közül egyedül Simon Yates mert támadni, később a két oricás versenyző együtt, kézen fogva érkezik a célba. A szakasz a kolumbiai versenyzőé lett, a rózsaszín trikó Yates-hez került. Aki a folytatásban két és fél hétig uralta a Girót, majd jött az emlékezetes megzuhanás és Froome történelmi fordítása. Simon Yates pedig majdnem a Top 10-ből is kicsúszott, pedig sokan már rég odaadták neki a rózsaszín trikót.Hozzászólások