ES Bringa - Gilbert szökésből nyert, Roglic-ot nem támadták
Gilbert szökésből nyert, Roglic-ot nem támadták
Fotó: Europress/AFP

Gilbert szökésből nyert, Roglic-ot nem támadták

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/09/05 17:51
Újabb szökevények számára ideális nap, az összetett esélyesek most sem bántották egymást. Pedig a terep adott le volna, három tipikus baszk fal is nehezítette ma a mezőny dolgát. Roglic simán megtartotta a piros trikót, Gilbert pedig szökésből nyert.

Ez történt
Elképesztően gyors kezdés, az első 100 kilométer alatt nem is alakult ki szökés. Aztán hatvannal a vége előtt a Jumbo egyértelműen a sor élére állt és elengedtek egy 19 versenyzőből álló csoportot. Senki nem volt veszélyes a piros trikóra, hisz legjobban Rojas állt a szökevények közül, és neki is bő ötven perc volt a hátránya.

Főleg a szakasz utolsó emelkedője, az Alto de Arraiz (2.6 km/10.6%) volt különösen érdekes, hisz itt támadható lett volna Roglic, és persze a szökevények is itt szedhették szét teljesen egymást. Jól tudta ezt Philippe Gilbert, aki a régi önmagát idézve indult el ezen a brutális falon, picit lerázta magáról Barcelót és Arranburut, majd jött egy üldözőverseny, amit a Quick-Step versenyzője nyert. Gilbert négy év után nyert újra háromhetesen (Arranburu ismét második lett...), Roglic pedig megtartotta a trikót, hisz az Arraizon nem nagyon támadták az ellenfelei. Mindössze Lopez indult el egyszer, de ő sem tudott senkit leszakítani.

Az összetett nem változott, Roglic a célvonal átgurulva lepacsizott Pogacarral, a Quick-Step meg Jakobsen sprintje után másodszor tudott szakaszt nyerni ezen a Vueltán.

A 12. szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása: ITT


A szakaszgyőztes - Philippe Gilbert (Quick-Step)
Mindenki tudja róla, hogy Levefere-csapatától szeretett volna visszavonulni, ennek ellenére az idény végén távozik. A Roubaix-n nyert utoljára ebben a szezonban, szóval ráfért már egy győzelem.

A nap száma - 4
Négy év után győzött újra háromhetesen Philippe Gilbert, aki utoljára a 2015-ös Girón tudott (kétszer is) nyerni. Mindkétszer szökésből.

A nap mondása  
"Szomorú voltam, hogy nem mehettem a Touron, de ez a mai nap során eszembe sem jutott. Inkább előre szeretek nézni, mint hátra." (Philippe Gilbert)

Ez jön
A Los Machucos, vagyis egy komoly heggyel záruló szakasz. Az utolsó emelkedő majdnem 7 kilométer hosszú, és átlagosan 9%-os. Viszont nem "igazi" hegyi befutós nap lesz a pénteki, hisz a cél előtti pár száz méter sík, sőt van benne egy kis lejtmenet is.

A 13. szakasz szintrajza: ITT
A Los Machucos adatai:
ITT
TV: 15.00 - Eurosport 

Hozzászólások