ES Bringa - Gilbert: "Őrültnek és arrogánsnak hittem Evenepoelt, de aztán minden megváltozott"
Gilbert: "Őrültnek és arrogánsnak hittem Evenepoelt, de aztán minden megváltozott"
Fotó: Europress/AFP

Gilbert: "Őrültnek és arrogánsnak hittem Evenepoelt, de aztán minden megváltozott"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/12/03 14:39
A Crystal Bicycle-t, az Év Legjobb Belga Kerékpárosának járó díjat gyakran kapják érett, tapasztalt versenyzők. Andrei Tchmil 37 éves volt 2000-ben, amikor megkapta. De ennyi volt Johan Museeuw is 2002-ben, ahogy Sven Nys is 2013-ban, akik szintén díjazottak lettek. Most Philippe Gilbert is épp 37 éves, és bár volt több nagy győzelme is az idén, nem magát tartja a legnagyobb esélyesnek.

Volt idő, amikor egy Roubaix-győzelem és két szakasz a Vueltán bőven elég volt ahhoz, hogy valaki a díjátadó est sztárja lehessen.
Ááá, a Roubaix az a múlt, arra már senki sem emlékszik. Minden, ami a Tour előtt történt, az ilyenkorra már feledésbe merül. A frissebb, őszi eredmények jobban számítanak, még akkor is, ha a Roubaix presztízse önmagában az egyik legnagyobb. Nem én vagyok a díj legnagyobb esélyese az idén. 

Pedig te vagy az idén az egyetlen belga, akinek monumentumot sikerült nyernie.
Ráadásul így a nagy ötösből már négy megvan. 

Ha visszamegyünk arra az emlékezetes vasárnapra, április 14-ére, amikor Nils Politt és te beértek a Vélodrome-ba, mi futott át az agyadon?
Hogy itt a nagy lehetőség, a talán soha vissza nem térő alkalom. Hogy nem számít, mennyire erős és magabiztos voltam addig, ezt most még be kell fejeznem. Ott volt még a sprint, ráadásul tudtam, hogy mögöttem Lampaert óriási időfutamot jön. Feszültség öntötte el a testünket, talán Polittét még inkább, mint az enyémet. Szerintem remek sprintet nyomtam a végén.

Hatalmas győzelem volt, ami a te korodban azért már nem mindennapos.
Nem, egyáltalán nem. Ráadásul a felvezető versenyeken beteg voltam. A Dwars door Vlaanderent fel is adtam, ahogy a Flandriát is. A sok toalettszünet miatt eléggé kiszáradtam. Ezután persze egyáltalán nem soroltak az esélyesek közé, és tulajdonképpen ez volt a mázlim. Peter Sagan sokszor mutatja, hogy nincs jól a vb előtt, aztán meg fogja magát, odamegy és könnyedén behúzza. Én nem játszottam, nálam tényleg nem voltak rendben a dolgok előtte.

gil1.jpgFotó: Europress/AFP

Megvan négy az öt nagy egynaposból. A küldetés majdnem teljesítve.
Minden lépéssel közelebb a vége. Keményen megdolgoztam az eredményeimért. Mindent egy jól kigondolt, hosszútávú karriertervre alapoztam. Egy magam által írt forgatókönyv végrehajtója vagyok. Minden éppen abban a sorrendben történik, ahogy történnie kell. Nincs jobb annál, amikor látod megvalósulni azt, amiben annyira hittél.

A tavalyi év után kevesen gondolták, hogy az idén az történik majd veled, ami.
Ez így van, tudom. Még, hogy Roubaix?! Kizárt. Én azonban mindvégig hittem magamban. Mindig is jól éreztem magam a kockaköveken. A BMC-Quick-Step váltás kellett ahhoz, hogy behúzzam ezeket a klasszikusokat. 

Nemcsak a klasszikus győzelmeidet érdemes számolni, hanem a profiként letekert szezonjaidat is. 
Hát, ja, hamarosan jön a tizennyolcadik. 

Ha pedig végigtekered a három évet a Lottónál...
Akkor húsznál fogok tartani. Ez számomra is hihetetlen. Láttam persze már hosszabb pályafutást is, de némelyiket a végén már elég szánalmas szinten. Én addig nem akarom húzni. 

Ez tehát azt jelenti, hogy 2022 lesz a vége?
Nem akarnám még hivatalosan kijelenteni, de jó eséllyel igen. Akkor már 40 leszek. Valahol abba kell hagynom. Marc Madiot szeretné, ha nála fejezném be, az FDJ-nél, ahol elkezdtem. De ez nincs benne a pakliban.

"Philippe Gilbert pótolhatatlan. Igazi vezér, ő volt az alfa hím a farkasfalkában. Hiányozni fog" - nyilatkozta Brian Holm, sportigazgató.
Igen olvastam.

gil2.jpgFotó: Europress/AFP

Ehhez képest nem hosszabbított veled a csapat. 
Nem, de ez egy összetett dolog. Nemrég találkoztam Patrickkal (Lefevere) Florian Sénéchal esküvőjén, és nagyjából ugyanezt mondta nekem. Nem hiszem, hogy ne lett volna őszinte. Tudom, hogy nem volt könnyű a döntés a számára.

Megérted, miért döntött úgy, ahogy?
Van egy elve, hogy ennyi idős versenyzővel már nem hosszabbít egynél több évre. És ehhez ragaszkodik. Szerintem ez egy hibás elgondolás, de ő így járt el Bettini és Boonen esetében is, szóval tiszta sor. A büdzsé, lehet, hogy másként látszik de eléggé visszafogott. 16 millió euró, ami kevesebb, mint a fele annak, amiből az Ineos gazdálkodik. Jönnek a fiatalok, nekik is meg kell adni, ami jár, és lehetetlen úgy csinálni, hogy mindenkinek jó legyen.

Állítólag Lefevere benned látta az utódját.
Voltak erről egyeztetések régebben, de csak eléggé felületesen. Nem is biztos, hogy elfogadtam volna. Baromi nagy felelősség, akkora, hogy az már egy kicsit ijesztő a számomra.

A távozásodban az is vastagon benne van, hogy nem mehettél a Tourra. A döntés eléggé megviselt téged.
Tom Steels szólt nekem. Nem is értettem, mi ez az egész. Azután a kőkemény meló után, amit májusban és júniusban elvégeztem? Az én tapasztalatommal? Úgy, hogy tudtam, a formám patent, és készen álltam arra, hogy Alaphilippe-ért menjek. A dolog eléggé bemart. Aztán rájöttem szép lassan, hogy egy olyan csapatban, ahol ennyi erős ember van, a srácoknak időnként el kell szenvedniük ilyeneket. Ezt be kell kalkulálni. Tom azzal próbált nyugtatni, hogy van még sok jó verseny ősszel is. Utólag belátom, igaza lett. Mert nyomtunk egy felejthetetlen Vueltát.

gil3.jpgFotó: Europress/AFP

Más. A kedvesed, Betti ott volt a Roubaix-n, és aztán egész szezonban melletted állt, és kifejezetten jó hatással volt rád.
Boldog vagyok vele. Egyensúlyt, nyugalmat és derűt hozott az életembe. Ha a magánéleted rendben van, az jó hatással van a munkádra is.

A verseny után elöntöttek az érzelmek. Lampaert és Lefevere karjaiban sírtál.
Örömkönnyek voltak. De meg is könnyebbültem egy hosszú nehéz időszak után. Volt az a bukás és térdkalácstörés tavaly ősszel. A bal lábamról rengeteg izmot vesztettem, a hajlítóm is megsínylette a dolgot, az egész testem elég ramaty állapotban volt. Úgyhogy nagyon keményen kellett dolgoznom, hogy visszakerüljek oda, ahol előtte voltam. 

Yorkshire-ben aztán másfajta könnyek voltak. Vigasztalhatatlan voltál. Úgy érezted, benned van valami nagy eredmény?
Egyértelműen. Ezért voltam annyira csalódott. A bukás elsősorban mentálisan viselt meg. Nehezek voltak a körülmények, de én olyankor vagyok a legjobb. Nem mondom, hogy elúszott a vb-cím, de ha én is ott vagyok, a Van der Poel-féle csoport sosem tudott volna meglépni. Ebben biztos vagyok.

Az a versenyző, aki megvárt és vigasztalt téged, nem volt más, mint Remco Evenepoel.
Nagyon megérintett, ahogy reagált. Ez is bizonyítja, hogy mekkora tehetség. Rendkívül taktikusan gondolkodik és cselekszik, hihetetlenül profi volt, amit Yorkshire-ben csinált. Spontán, őszinte és egyenes. Az elején nem tartottam őt olyan sokra, őrültnek és arrogánsnak gondoltam. Ez volt az első benyomásom róla. De azóta minden megváltozott.

gil4.jpgFotó: Twitter

Mit gondolsz, mire viheti majd?
Már most az egyik legjobb időfutammenő a világon, és a hegyekben is egyre jobb. A 2 ezer méter fölötti emelkedőkre leszek kíváncsi, hogy hogy küzd majd meg a kolumbiai csodamászókkal. Remco keményen fog dolgozni ezen, efelől semmi kétségem. Jó lett volna együtt edzeni Monacóban, mégis örülök, hogy azt tanácsoltam neki, egyelőre maradjon otthon, szüksége van még egy kis élettapasztalatra, mielőtt útnak indul. Ismerem a szüleit, rengeteget tesznek érte folyamatosan. Fontos, hogy egy darabig még mellettük legyen.

Meglesz az ötödik? Meglesz a Sanremo 2020-ban?
Remélem. Nem lehetetlen. Aki már kétszer állt dobogón, az meg is nyerheti. Talán az idén is összejöhetett volna, de maximálisan Alaphilippe-et segítettem. Az biztos, hogy kell majd egy jó csapat, ami a Lottónál adott. 


Het Laatste Nieuws

Hozzászólások