ES Bringa - Gilbert: "Otthonról is fel lehet készülni az őszi versenyekre"
Gilbert: "Otthonról is fel lehet készülni az őszi versenyekre"
Fotó: Europress/AFP

Gilbert: "Otthonról is fel lehet készülni az őszi versenyekre"

Szabó BenceSzabó Bence
2020/03/26 08:07
Kevés versenyzőnek jött rosszabbul a félbeszakadt szezon, mint Philippe Gilbert-nek, hiszen a hétvégén nem rendezték meg a Sanremót, ami a belga sztár nagy célja lett volna. Az egykori világbajnok mégsem adja fel az évet, véleménye szerint pedig a karantén sem lesz akadálya az igazságos versenyeknek, ha újraindul a szezon.  

Mi volt a hétvégi programod a Sanremo helyett?

Eléggé napról napra élek mostanában. Az időm nagy részét lekötik a gyerekeim, akiknek valahogy pótolni kell a sulit. Szóval a napok rövidek és nincs igazi pihenés. 

Mennyire félsz a jelenlegi helyzetben?

Nem igazán, leginkább csalódottságot érzek. Egyrészt nyilván azért, mert egymás után mondják le a következő versenyeket, de azért is, mert Európa kudarcot vallott ebben a helyzetben. Az országok saját maguk hozzák a döntéseket, egyenként, különböző időben. Belgiumban még ki lehet menni, Franciaországban és Olaszországban már nem. Pedig ha egységes döntések lennének, mostanra talán már meg is szabadultunk volna a vírustól.

Ezek a különbségek mennyire okozhatnak egyenlőtlen versenyeket, ha újraindul a szezon? Lesz előnye egy belgának aki most kimehet, mondjuk egy karanténból érkező spanyollal szemben? 

Nem hiszem, otthonról is fel lehet készülni a versenyekre. Két éve a térdsérülésem után szinte csak bent edzettem és rögtön megnyertem az első versenyem ősszel. Evenepoel is gyakran használ görgőt, szerintem ezzel mindent elmondtam. 

Ami probléma lehet, hogy hosszútávon elveszted a stabilitásodat a mezőnyben. A késői fékezések, a tökéletes kanyarvételek: mind gyakorlás kérdése. Ha ezt nem csinálod, félni kezdesz amikor újra a mezőnyben találod magad. Olyan, mintha mindig a kis utakon vezetnél, majd egyszer csak fel kell hajtanod az autópályára. 

000_1HJ5A3.jpg Fotó: Europress/AFP

Mit gondolsz, mikor versenyezhettek újra?

Szerintem ideális lenne, ha a Tourral tudnánk kezdeni. Most az a fontos, hogy ne terheljük túl magunkat, hiszen ha egyszer újraindul a szezon, szünet nélkül versenyzünk majd 4-5 hónapot. 

Mennyire nehéz így fenntartani a motivációdat?

Az biztos, hogy nem egyszerű. Amikor sérült vagy, felállítasz magadnak egy tervet, hogy mikor edzhetsz újra és térhetsz vissza. A világ közben halad tovább nélküled. Most viszont a világ megállt és nem tudod hol tartasz, nincs igazi célod. Görgőzöm 10-15 órát egy héten, mert kikapcsol. Amúgy most mindenki görgőt szeretne venni, a kerékpáros üzletemben állandóan emiatt csörög a telefon. 

Sok versenyzőtársad kritizálta az UCI-t, hogy nem hozott határozottabb döntéseket a mostani helyzetben. Például tisztázhatnák a versenynaptárat.

Ez nem olyan egyszerű, ez egy egészségügyi probléma, amire a nemzeti kormányok reagálnak. Az UCI mindenhol csak alkalmazkodni tud, nemzetközi szervezetként tehetetlen.

Ami a naptárat illeti, próbálkoznak, de ez sem olyan könnyű. Először is, maximum 31 nap van a hónapban. Másrészt ha 3-4 verseny lesz egy napon, az a csapatoknak jelent majd problémát, nincs elég versenyző és stábtag, hogy ezt kezelni tudják. Ráadásul ősszel alapból sok verseny van, köztük olyan rangosak is, mint a Paris-Tour, az meg nem lehet cél, hogy a nagy klasszikusokat hétköznap pótoljuk. Az nem szolgálná sem a szponzorok, sem a szurkolók érdekeit. 

Meddig lennél hajlandó ősszel versenyezni? 

Az elmúlt években voltak versenyeink október második felében, szóval az rendben van. A november már problémásabb, hiszen akkor nagyon rövid lenne a holtszezon.

ES17xc-WoAYWDKk.jpg Fotó: Europress/AFP

Tegyük fel, hogy ősszel megrendezik a klasszikusokat: a versenyzők képesek lesznek elérni ugyanazt a formát, mint most, vagy ez egy hátrány lesz?

Nem, abszolút megoldható a dolog, mivel most le tudjuk rontani kicsit a formánkat. Ez nem olyan lesz, mint amikor ősszel már a harmadik csúcsformádat szeretnéd elérni egy szezonban.

Egyike voltál annak a 61 versenyzőnek, akik végigmentek a Párizs-Nizzán. Így utólag visszatekintve, megtennéd újra?

Ez nehéz kérdés, mert nem igazán mi, versenyzőnk döntöttünk. A jóra emlékszem: lehetővé tettük, hogy sokan folytassák a munkájukat, a nézők pedig élvezzék a versenyt. Talán kockázatot vállaltunk, de az is lehet, hogy itt Monacóban, ahol mindenki össze van zárva, nagyobb lett volna a veszély, mint a zárt mezőnyben, ahol mindenki követi a szabályokat. 


Het Nieuwsblad

Hozzászólások