ES Bringa - Gilbert és Alaphilippe: egy jó kis páros
Gilbert és Alaphilippe: egy jó kis páros
Fotó: Europress/AFP

Gilbert és Alaphilippe: egy jó kis páros

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/04/27 16:20

Philippe Gilbert és Julien Alaphilippe.
Előbbi kiválóan ismeri a Liége-t, hisz Verviers-ben született, 20 kilométerre a verseny emblematikus emelkedőjétől, a Redoute-tól. Vasárnap már 15. alkalommal lesz ott a rajtnál, természetesen korábbi győztesként. Hisz 2011-ben emlékezetes módon, a két Schleck-tesó előtt nyerte meg pályafutása első és eddig egyetlen Liége-ét.

Julien Alaphilippe meg mostanság élete formájában teker, már (!) kilenc versenyt nyert a tavasz során, köztük a Strade Bianche-Sanremo-Fléche Wallonne hármast. 

Nem kérdés, ők ketten ott vannak a holnapi LBL nagy esélyesei között. Julien, utoljára Eddy Merckx volt képes arra, hogy egy évben Sanremót és Liége-t nyerjen. Ez tényleg ennyire nehéz?
Ebbe még bele sem gondoltam. Egyébként sokat nem rágódom a múlton, mindig az aktuális feladat érdekel. Szép volt a Sanremo, de annak a versenynek rég vége. Most itt az új kihívás. Amúgy azt aláírom, hogy 2 hónapon keresztül fenntartani a jó formát, valóban nagyon nehéz.

Te vagy a legnagyobb esélyes vasárnap?
Ott vagyok a favoritok között, főleg az új útvonal miatt.

Nevezhetünk titeket egy ideális párosnak?
Alaphilippe: Én mindenkivel jóban vagyok a csapatból, de Philippel tényleg kiváló a kapcsolatunk. Sajnos nem edzünk sokat együtt, mivel ő monacói, én meg Andorrában lakom. És a legtöbbször a versenyprogramunk sem egyezik. De a jó kapcsolat mellett van köztünk egy kölcsönös tisztelet is.
Gilbert: Emlékszem az első évére és az első találkozásunkra. Rögtön a szurkolója lettem, mivel bejött a stílusa.  Más volt, mint én, nekem évek kelletettek, hogy elérjek egy magas szintet. Ő viszont egyből berobbant. És még valami: Julien velünk is olyan, mint a kamerák előtt. Nem játssza meg magát.

Nem semmi szavak ezek...
Alaphilippe: Zavarban is vagyok:) A viccet félretéve, én Philippe-t emberileg is nagyon bírom. Emlékszem fiatalabb koromban nem voltak példaképeim, és nem sok kerékpárt néztem a tv-ben. Aztán idővel visszanéztem pár régebbi versenyt, például a 2011-es Fléche Wallonne-t, amit ő nyert. Mondtam is magamban: na ez durva, egyszer szeretnék én is ott nyerni.

763.jpg Fotó: twitter

A másik képességei közül irigyelsz valamit?
Alaphilippe:  A komoly tapasztalatát, de az a korral jár. Tíz éve ő is máshogy ment. Meg a nyugodtságát. Remélem a 36 évesen én is ilyen higgadt leszek.
Gilbert: Lefelé nagyon tud, ez pedig komoly előny.

Volt már korábban Virenquemania és Voecklermania Franciaországban. Philippe mit gondolsz, ilyen tavasz után...
...bizony, szerintem is jöhet a Julianmania. A francia közönségnek mindig szüksége volt egy kirakatemberre. Julien esetében nem tudod eldönteni, hogy hol a határ. Folyamatosan fejlődik. És igazán szerethető, mivel nem matekozik, hanem mindig támad. Ráadásul egy helyes srácról beszélgetünk:)

Visszatérve a Liége-re, mennyire tetszik nektek az új befutó?
Alaphilippe: Nekem bejön, szerintem így nyitottabb is lesz a verseny. Sokan érdekeltek abban, hogy ne érjen haza egy nagyobb csoport.
Gilbert: Én bízom benne, hogy sok akció lesz. Mondjuk a hírek szerint a szél nem ennek fog kedvezni.

Kitől félsz a leginkább?
Alaphilippe: Fuglsang biztos megint ott lesz a hajrában:) Amúgy az Astana tényleg nagyon erős. De egy kicsit tartok az időjárástól is. Tíz fokot mondanak, és én annyira nem kedvelem a hideget.

Milyen most a formád?
Alaphilippe: Jó, a baszk körös bukás ellenére. Kihagytam pár napot, de pont ettől érzem magam még mindig frissnek. Tényleg rendben vagyok, különben nem nyertem volna szerdán.

763.jpg Fotó: twitter

Philippe, nézted az Fléche Wallonne-t?
Persze, a tv-ben. Eszembe is jutott, milyen rég indultam ott. Akkor és most is nehéz verseny volt. De megnyertük.

Vagy olyan formában, mint a Roubaix-n?
Ezt lehetetlen megmondani. Hazamentem Monacóba, de nem álltam le. Keményen edzettem.

Julien, az év végén lejár a szerződésed, gondolkoztál már azon, hogy mi lesz veled?
Nem, ahhoz még korán van. A Liége után jön egy nagy pihenés, azt szeretném teljesen kiélvezni, utána pedig beszélhetünk a jövőmről.

Egy verseny összeköt titeket. Ez pedig a Sanremo. Julien idén megnyerte, Philippnek pedig már csak ez hiányzik az öt nagy klasszikus közül
Alaphilippe: Hinni kell benne, de megvan rá minden esélye. Azt mondta nekem, hogy már nem álmodozik, és csak reális célokat tűz ki maga elé. Mondjuk ehhez képest nemrég elárulta, hogy szeretne világbajnok lenni...szóval itt van valami trükk:)

(Forrás: hln.be és nieuwsblad.be)

Hozzászólások