ES Bringa - Geraint Thomas véletlenszerű találkozása a kerékpársporttal
Geraint Thomas véletlenszerű találkozása a kerékpársporttal
Fotó: Europress/AFP

Geraint Thomas véletlenszerű találkozása a kerékpársporttal

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/02/05 11:14

Ha nincs Debbie Wharton, Geraint Thomas aligha nyert volna Tour de France-t, sőt, talán még rajtszámot sem tűzött volna soha a mezére. Valószínűleg csak a véletlennek köszönhető, hogy egy pályakerékpáros verseny fölkeltette a fiatal Geraint érdeklődését, a többi pedig már sporttörténelem.

"Épp úszásórán vett részt a sportközpontban, miközben mi egy gyerekeknek szóló versenyt rendeztünk a pályán" - emlékszik vissza Debbie. "Miután az apukájával együtt kiszálltak a medencéből, átnéztek hozzánk is egy rövid időre. Aztán néhány nappal később a kis Geraint megjelent azzal, hogy ő is szeretné ezt kipróbálni. Onnan pedig minden ment tovább a maga útján."

Vajon milyennek látta az akkor tízéves Thomast a nevelőedzője?

"Már akkor is egy jellegzetes karakter volt" - meséli Debbie nevetve. "Tudják milyen most? Olyan jó kis fanyar humora van. Na, ennek megfelelő kis srác volt ő tízévesen. Népszerű volt, igazi főkolompos, de csak úgy a maga csendes módján. A többiek mind felnéztek rá."

"Viszont egyáltalán nem volt extra tehetség a kerékpáron, egy volt a sok közül. Az mondjuk igaz, hogy nagyon szépen ült a nyeregben, nem olyan esetlenül, mint a legtöbb fiú."

g1.jpg Fotó: Europress/AFP

Imádott kerékpározni, és mihelyt lehetősége adódott, ment versenyezni is. Ám ekkoriban ez nem ment még neki valami jól, nem volt egy született versenyző. 

"Jó ideig nem tudott megfelelően tekerni a mezőnyben. Mindig hátramaradt a mezőny végére, és onnan próbálta megindítani a sprinteket."

A fordulópont akkor jött el, amikor Geraint 13 éves volt, és csapata, a Maindy Flyers elutazott a manchesteri velodrome-ba, hogy részt vegyen junior országos bajnokságon. Az 500 méteres időfutamban indult az U16-os kategóriában, csak tapasztalatszerzés céljából. 

"Jócskán lötyögött rajta a Flyers-mez, melyet beletűrt a biciklis nadrágjába. Kölcsön kellett kérjünk egy időfutam-bukót, nekünk ugyanis nem volt olyanunk."

g2.jpg Fotó: Europress/AFP

Thomas minden várakozást fölülmúlt, és bronzérmet szerzett.

"Geraint a dobogón egy vézna kis srácnak tűnt másik két fiú mellett. Ő 13 éves volt, az első két helyezett meg 15-16. Természetesen sokkal termetesebbek, izmosabbak voltak nála."

Ez az elképesztő teljesítmény nem csak Thomasra, hanem az ő kis klubjára is fölhívta a figyelmet. Igaz, a csapat nem lovagolta meg ezt a felhajtást, és maradtak inkább egy kis barátságos hely a sportolni vágyó gyerekek számára.

"Legmerészebb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy 20 év múlva elmondhatjuk magunkról, hogy nálunk kezdett tekerni egy Tour-győztes. Ilyesmi nem is volt benne a pakliban. Nálunk a dolog mindig is arról szólt, hogy a kicsik jöttek, keróztak és jól érezték magukat."

A Maindy Flyers annak ellenére nem lett kiemelt tehetségkutató központ, hogy innen indult Luke Rowe és Owain Doull is. Az azért igaz, hogy míg 20 évvel ezelőtt lasszóval kellett fogdosni a kis srácokat, ma már elég hosszú várólista van azok számára, akik itt szeretnének edzeni. A Tour-siker aztán további publicitást hozott a csapatnak, ugyanis a Sky ellátogatott ide a brit kör előtt. 

g.jpg Fotó: Europress/AFP

"A Sky-os versenyzők mind lejöttek a pályához, találkoztak a srácokkal, autogramokat osztogattak, és együtt tekertek egy kicsit velük. Fantasztikus volt. Nagyon nagy előnye a kerékpárnak, hogy ilyen megtörténhet. A Premier League focistáival ilyen aligha volna elképzelhető. Annak idején Craig McLeanék (világbajnok pályakerékpáros) jöttek el Gerainthoz és a többiekhez, ami sokat jelentett nekik."

"Teljesen szürreális ez az egész. Thomas véletlenül odakeveredett, látta, hogy van valami verseny, és eszébe jutott, hogy mi lenne, ha ő is kipróbálná. Ha ez nincs, nem valószínű, hogy a kerékpár felé sodródott volna."

"De vagyunk olyan szerencsések, hogy így történt" - zárja gondolatait Debbie, akinek a segítsége és kemény munkája nélkül aligha lett volna Thomasból az, aki.

📆 Geraint Thomas a február 6-án rajtoló valenciai körön kezdi a szezont. A következő versenye a Volta ao Algarve (02.20) lesz.


(Forrás: cyclingweekly)
Hozzászólások