ES Bringa - Geraint Thomas: Tour-címvédés, világbajnokság és Liège-Bastogne-Liège
Geraint Thomas: Tour-címvédés, világbajnokság és Liège-Bastogne-Liège
Fotó: Europress/AFP

Geraint Thomas: Tour-címvédés, világbajnokság és Liège-Bastogne-Liège

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/03 11:33

Geraint Thomas egy médiamegjelenésekkel terhelt, hosszú offszezonon van túl. Ahogy arról írtunk is korábban, alig várta már, hogy edzésbe állhasson.

"Az volt a legnehezebb, hogy közben megpróbáltam valahogy fenntartani a megfelelő erőnlétet" - mondta Thomas. "Ami elment belőle, az szerintem vissza fog jönni. Emellett pedig azt éreztem, hogy növök, mármint, hogy egyre szélesebb vagyok."

November végén aztán, a további súlygyarapodás elkerülése érdekében Dél-Franciaországban megkezdte a fölkészülést 2019-re. Majd elment a Sky decemberi edzőtáborába, közben arra is szakított időt, hogy átvegye az év sportemberének járó díjat, melyet a BBC ítélt oda neki. 

Ha Thomas meg akarja védeni a címét a Touron, márpedig nyilván meg akarja, akkor az ellenfeleken kívül egy régi átkokkal is szembe kell néznie. Első sárga trikóját ugyanis utoljára (Lance-et nem számítva) Miguel Induráin tudta megvédeni, 1992-ben. És ezt a walesi pontosan tudja.

"Szerintem ismét képes lehetek olyan formába kerülni, mint tavaly, de minden szezon más. Nem tudhatjuk, Roglic vagy Dumoulin mennyit fejlődik majd, és ott van Froomey, aki az idén nem egy Giróval a lábában érkezik majd a Tourra. Én képes lehetek a tavalyi szintre, de a dolog a többieken is múlik."

000_1BV33X.jpg Fotó: Europress/AFP

Thomas az idén lényegesen jobb pozícióból vághat majd neki a Tournak, mint tavaly. Múlt nyáron amolyan zárójeles második kapitány volt, aki az első hétre szabad utat kapott, a többi pedig függőben volt. Most egyértelműen két első számú embere lesz a Sky-nak. Az emberek szeretnek csámcsogni a Froome és a közte lévő viszonyon, G ezzel kapcsolatban elég konkrét.

"Szerintem mi mindketten jó fej emberek vagyunk. Kifejezetten jó barátok voltunk, és maradtunk is. A Touron mindkettőnknek megvoltak a lehetőségei, és alapvetően a verseny után sem változott semmi köztünk."

A könyvében őszintén ír arról, hogy mi történt a csapatidőfutam előtti megbeszélésen. A csapatutasítás az volt, hogy a többiek ne várják őt meg defekt vagy bukás esetén. Egyértelműen Froome volt tehát a kedvezményezett, noha Thomas ekkor már közel egy perccel vezetett az összetettben a csapattársa előtt.

"Csak őszinte voltam, és leírtam, ami történt. A csapat látta, amit írtam, és egyáltalán nem bánták, sőt örültek neki. Én a valóságot írtam le, és azt, ahogy éreztem magam, nem volt benne semmi túlzó. Úgy gondoltam, az emberek erre kíváncsiak."

"Volt egy csapatdöntés, ami nekem baromi rosszul esett. De nem tehettem mást, el kellett fogadnom. Az sem lett volna megoldás, ha kiborulok és nekiállok hisztizni. Dühös voltam, kiadtam a dühöm, és ennyi. Végül is kicsi volt az esélye, hogy tényleg defektem lesz."

thomas.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ami az idei évet illeti, célom a címvédés. Ha tavaly nem nyertem volna, valószínűleg Giro-Vueltában gondolkodnék, de így mindenképpen vissza akarok menni, 1-es rajtszámmal a hátamon, és ki akarom hozni a legjobbat magamból."

"Ezen kívül azonban lesz még egy fontos verseny az idei programomban, mégpedig a Yorkshire-i világbajnokság, annak is elsősorban az időfutama. Tuti, hogy nagyszerű vb lesz, én pedig alig várom, hogy a részese legyek." 

"Jelenleg Los Angelesben készülök. Tavaly is bejött, hogy itt edzettem az év elején. Valószínűleg Valenciában kezdek majd, aztán jöhet a Tirreno, ahol remélem, végre szerencsés leszek. Utána talán a svájci kör még a Tour előtt. A vb-fölkészülést tekintve, még nem tudom pontosan, hogy érkezhetek a lehető legjobb állapotban Yorkshire-be, ez addig még kiderül."

Lebeg egy harmadik cél is Thomas előtt, mégpedig tavasszal a Liège–Bastogne–Liège.

"Tavaly nagyon élveztem, úgyhogy szívesen visszamennék. Elképzelhető, hogy mindhárom ardenneki egynaposon rajthoz állok majd."

 


(Forrás: cyclingweekly, teamsky.com
Hozzászólások