ES Bringa - Geraint Thomas: "Nem csak az esküvőmön és a Touron sírtam, a Rettenthetetlen meg a Gladiátor végén is"
Geraint Thomas: "Nem csak az esküvőmön és a Touron sírtam, a Rettenthetetlen meg a Gladiátor végén is"
Fotó: Europress/AFP

Geraint Thomas: "Nem csak az esküvőmön és a Touron sírtam, a Rettenthetetlen meg a Gladiátor végén is"

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/12/27 16:57

Az élet 2018-ban alaposan megváltozott Geraint Thomas számára. Júliusban megnyerte a Tour de France-t, mely győzelem magával vont egy csomó médiaszereplést, köztük jó néhány meghívást a legkülönbözőbb showműsorokba. Ráadásul az idén ő lett a BBC-nél az év sportembere is.

Ezt a sikert kevesen látták előre. Elsőrangú segítő volt hosszú éveken át, és azt lehetett gondolni, hogy 32 évesen az egyéni ambíciókat tekintve bizony már elment a hajó a számára. Persze, akik közel álltak hozzá, érezhették a Tour előtt, hogy ez a Thomas most más, mint korábban. 

"Láttam, hogy megváltozott a Tour előtti héten" - meséli a felesége, Sara. "Csöndessé vált, és elkezdett aggódni mindenféle dolgok miatt."

"A verseny előtti kedd éjjel még otthon voltunk, Cardiffban. Iszonyú meleg volt, nem tudtam aludni, és fölébredtem hajnal 4 körül, de ő nem volt ott mellettem. Elmentem megkeresni őt. Lenn volt a földszinten, a hall padlóján aludt. Kérdeztem, hogy miért ott. Azt mondta, ott van a leghűvösebb, ott tud a legjobban pihenni."

"Ideges volt. Mondtam neki, hogy 'Szeretlek, és szeretem, amikor itt vagy mellettem, de most már menned kell. Készen állsz.' "

Az egyébként végtelenül nyugodt Thomas most feszült volt. Feszült volt, mert érezte a lehetőséget, érezte, hogy ez most az ő Tourja lehet. Hihetetlenül jól ment a magaslati edzőtáborokban, megnyerte a Dauphinét, ami a létező legjobb teszt a Tour előtt. Ráadásul most először saját magáért mehetett a versenyen. Legalábbis az első héten mindenképp.

"Mélyen belül tudtam, hogy jobb állapotban vagyok, mint Froomey" - mondja Thomas. "Elég sok időt töltöttünk már együtt, így ezt pontosan meg tudtam ítélni. Jobb passzban voltam fizikálisan és mentálisan egyaránt."

thomas1.jpg Fotó: Europress/AFP

Saranak kulcsszerepe van Thomas sikereiben. Amikor férje fontos versenyeken bukott, a 2016-os olimpia mezőnyversenyében, a tavalyi Girón és Touron, akkor ő volt az, aki átsegítette az azt követő nehéz időszakon. Ahogy természetesen a versenyek közben is ő jelenti a támaszt.

"Nem szoktam őt élőben nézni, az ugyanis rettentő nehéz mindkettőnknek" - folytatja Sara. "Inkább otthon vagyok, és lekötöm magam munkával. Amikor pedig pittyen a telefonom, összerezzenek, mert sosem tudhatom, hogy jó hír jön vagy rossz."

"Minden éjjel, amikor a Tour alatt beszéltünk, Ger azt mondta, hogy bárcsak akkora előnnyel vezetne a következő szakasz után is, mint amennyivel akkor. Aztán általában csak még tovább növelte az előnyét valamennyi hegyi szakasz után."

"Közben én egyre rosszabbul voltam. Felé persze igyekeztem nyugalmat sugározni, de belül tudtam, hogy minél tovább tart a jó sorozat, annál keményebb lesz, ha valami végül mégiscsak rosszra fordul. Sosem attól féltem, hogy nem lesz elég jó, igazából mindig csak a bukástól tartottam."

"Ez az igazán hátborzongató a kerékpárban. Hogy az egyik pillanatban ott tekersz sárgában, akár többperces előnnyel is, a másikban pedig simán kieshetsz a versenyből."

Az egyikük tehát otthon, Cardiffban szenvedett, hosszú sétákra vitte kutyájukat, Blanche-t, hogy valahogy átvészelje a verseny feszültségét. A másikuk pedig a hegyekben küzdött, ami igazából egy elég nehezen értelmezhető dolog, ha az ember Wales déli részén nő fel. 

thomas2.jpg Fotó: Europress/AFP

Elérkezett az Alpe d'Huez napja, mely a legkomolyabb teszt volt Thomas számára.

"Soha korábban nem szenvedtem még annyira a Touron. Éreztem a hőséget, éreztem, hogy kiszáradok. Aznap fejben elkezdtem egy kicsit kételkedni magamban. Elképesztő fájdalmat éreztem, a határán voltam annak, amit még el tudtam viselni. És mindezt ráadásul hosszú időn keresztül kellett megtennem."

"Csak tekersz fölfelé. Közben eszedbe jut, hogy van még 10 km a hegyből, miközben már 95 százalékon nyomod. Próbálsz lélegezni, próbálsz az előtted lévő kerékre összpontosítani. Ilyenkor mindenki másról megfeledkezel, a saját világodban, a saját poklodban vagy."

"Paul Manning, korábbi kerékpáros mondta nekem: 'Ne keresd a fájdalmat, jönni fog az magától. Csak tartsd a tempót, mindössze ennyit kell tenned. Higgy nekem, kemény lesz.' Ez volt a fejemben, miközben mentem fölfelé az Alpe d'Huezre. Majdnem, hogy nehezebb 95 százalékon tekerni, mint 100-on. Ilyenkor ugyanis még gondolkodsz. Azon, hogy mennyire iszonyatosan fáj."

"Mikor odaérsz a 3 km-es kapuhoz, akkor hirtelen leesik, hogy basszus, te a szakaszgyőzelemért mész. Ami utána jön, az szinte már könnyű, mert akkor már nem kell magad visszafogni. Már csak bele kell adni mindent."

Aztán volt még egy reggel, az egyik legkeményebb Pireneusok-béli szakasz reggele, amikor Froomey bejelentette, hogy támadni fog. Mindezt annak tudatában, hogy ezzel Thomast is veszélybe sodorhatja. Jött is a támadás, megindult az utolsó hegy alján. Hamar kiderült azonban, hogy nem bírja, mondta is a csapatrádión, hogy nem érzi magát valami jól.

"Froomey a legjobb összetett-menő. Ha ő szenved, gondoltam magamban, akkor a többieknek is szenvedniük kell. Miközben én jól éreztem magam. Ez önbizalmat adott nekem. Nem ellene mentem, de nagyszerű volt azt érezni, hogy még van bennem, amikor öt kilométerrel a cél előtt elgurultam tőle és Dumoulintől."

Amikor az utolsó előtti szakasz végén áthaladt a célvonalon, már biztos volt, hogy az idén ő nyeri a Tourt. Ott várt rá a célban a felesége, Sara. Egyikük sírni kezdett, mert kiszakadt belőle minden feszültség, megszűnt minden kontroll. Nem Sara volt az.

"Tudtam, hogy sírni fog" - mondja Sara. "Az esküvőnkön is sírt. Órákig. Ő ugyanis nem gondolt a verseny végére. Nem gondolt a győzelemre, ahogy Párizsra sem. Ezért ütött be neki ennyire."

"Annak az operatőrnek, aki vette, ahogy sírok, nem kellett volna olyan sokáig engem mutatnia" - folytatja Thomas. "De az a srác is, aki az interjút csinálta velem, két extra kérdést is föltett, melyekre tudhatta, hogy nem tudok válaszolni a sírás miatt. Az érzelmek teljesen elárasztottak, nem tudtam mit tenni."

"De nem csak az esküvő meg a Tour. A Rettenthetetlen meg a Gladiátor végén is sírtam."


(Forrás: BBC Sport)
Hozzászólások