ES Bringa - Geraint Thomas: "Legalább ott a Tour-győzelmem, amit senki nem vehet el tőlem"
Geraint Thomas: "Legalább ott a Tour-győzelmem, amit senki nem vehet el tőlem"
Fotó: Europress/AFP

Geraint Thomas: "Legalább ott a Tour-győzelmem, amit senki nem vehet el tőlem"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/12/21 10:20
Mivel az Ineos meglehetősen jól el van eresztve háromhetes-menőkkel, biztos, hogy valakinek fel kell majd adnia a jövő évi Tour-ambícióit. Geraint Thomas sejti, lehet, hogy ő lesz ez a valaki.

Tizenkét hónappal ezelőtt Thomas nagyjából ez idő tájt azt ünnepelte, hogy ő lett a BBC-nél az év sportolója. Ezt a címet azzal érdemelte ki, hogy első walesiként 2018-ban megnyerte a Tour de France-t. A vert mezőnyben többek között ott volt Chris Froome és Tom Dumoulin is.

Thomas meglehetősen csalódottan nyilatkozott a napokban azzal kapcsolatban, hogy éveken át másodhegedűs volt Froome mögött. Ráadásul most még feltűnt Egan Bernal is, aki azzal, hogy megnyerte az idei Tourt, szintén elég komoly konkurenciát jelent a számára. 

"Amikor vannak jobb versenyzők a csapatban, a helyzet nyilvánvaló. Összehangolt csapatmunkára van szükség. Ez egy csapatsport, és most itt van két ember, akik rendkívül különlegesek."

"Froome generációja legnagyobb háromhetes-menője. Plusz ott van Bernal, aki azzal, hogy 22 évesen Tourt nyert, egyértelművé tette, hogy a következő bő tíz évben számolni kell majd vele. Nekem pedig legalább ott a Tour-győzelmem, amit senki nem vehet már el tőlem."

Ahogy elkezdődik a szezon, Dave Brailsford leül majd a csapatvezetéssel, hogy átbeszéljék, melyik versenyző melyik nagy körön indul majd. Címvédőként Bernalnak elsőbbsége van, hogy visszatérjen a Tourra. És ott van Froome, aki négyszeres győztesként harcba akar szállni a rekordbeállítást jelentő ötödikért is. Ez minden bizonnyal két olyan ambíció, melyeket az összes további célnak alá kell majd rendelni a csapaton belül.

thomas0.jpgFotó: Europress/AFP

Azt se felejtsük el, hogy Froome rehabilitációja elég hosszú időt vesz igénybe, és június előtt biztos hogy nem lesz még kirobbanó formában. Ez pedig azt jelenti, hogy a Giro nála ki van zárva.

Thomas a 2018-as győzelme után az idén második lett a Touron csapattársa, Bernal mögött. Bár az elmúlt két szezon összesítésében ő a legjobb a fönt leírtak miatt, valószínűleg nem szállhat majd harcba a második sárga trikójáért. 

Amire esélye lehet, az a megosztott kapitányi poszt a Giróra, de ez sem olyan egyértelmű. Ne feledjük ugyanis, hogy Richard Carapaz, az olasz kör címvédője, most már szintén az Ineos színeiben versenyez. Ráadásul Thomas nem is akarja a Girót igazán.

"Át kell ezt még beszélni, de számomra minden a Tourról szól. Meg kell nézni, mi motiválja az embert igazán. Nincs értelme úgy elmenni a Giróra, hogy azt csak 95%-ban akarod. Egy nap majd meg akarom nyerni azt a versenyt, de ami igazán izgat, az a Tour."

Abba, hogy az Ineos három kapitánnyal vágjon neki a Tournak, Brailsford nemigen fog belemenni. Bár Thomas azzal érvvel, hogy az elmúlt két évben is jól lehozták a Tourt két kapitánnyal.

"Nyíltan és tisztességesen versenyeztünk egymás ellen. Egy irányba tartottunk, és nem támadtuk egymást."

thomas.jpgFotó: Europress/AFP

Ettől függetlenül azonban a három kapitányos felállás már túlkomplikálná a dolgokat, és veszélybe sodorhatná a végső győzelmet, aminél ugye nincs fontosabb az Ineos számára. Ráadásul a Movistar már tesztelte ezt a stratégiát, kevés sikerrel.

Ha pedig valakit ki kell hagyni a nagy hármasból, az minden bizonnyal Thomas lesz, és ezt valószínűleg ő is tudja. Nem véletlenül mondta, hogy "legalább ott a Tour-győzelmem, amit senki nem vehet már el tőlem."


The Cyclist

Hozzászólások