ES Bringa - Geraint Thomas: "Kilencvenöt százalék, hogy kihagyom a Girót"
Geraint Thomas: "Kilencvenöt százalék, hogy kihagyom a Girót"
Fotó: Europress/AFP

Geraint Thomas: "Kilencvenöt százalék, hogy kihagyom a Girót"

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/02/08 19:36

Még felsorolni is nehéz, hogy mennyi minden történt Geraint Thomas-al a tél során. De aki Tour de France-t nyer, az a sok felkérésen, interjún és a hirtelen jött népszerűségen ne lepődjön meg.

"Hát igen, már több ideig tart megvenni egy liter tejet" - mondta nemrég G a BBC reggeli műsorában, amikor arról kérdezték, mennyien ismerik fel a hétköznapok során. 

Persze otthon Cardiffban - ahol augusztusban egy velodrome-ot is elneveztek róla - már régóta népszerű. De a sárga trikó egyszerűen más dimenzióba helyezte. Thomas például a BBC decemberi szavazásán, elnyerte az 'Év sportolója' címet, Lewis Hamilton és Harry Kane előtt.

Egymást követték a felkérések, a tv-s interjúk, a Barcelona-PSV BL-meccs után összefutott Messivel, novemberben megjelent egy róla szóló könyv, a téli pihenő során meg szépen felszedett öt-hat kilót. 

"Végre hambit és a pizzát is ehetettem. Ilyenkor teljesen normális, hogy feljön pár kiló, de ennek idővel nyoma sem lesz. A feleségemmel elmentünk az USA-ba két hétre, akkor tudtam pihenni. Amúgy folyamatosan kerestek valahonnan. December elejétől már újra edzek, de nem is tudom mikor fordult elő utoljára, hogy ilyen sokáig nem ültem kerékpáron. Talán legutóbb még gyerekként. Ez volt messze a leghosszabb holtszezonom eddig, de nagyon élveztem. Azonban a vége felé már vágytam arra, hogy öt-hat órát a kerékpáron legyek, aztán hazamenjek, és csak üljek a fotelban. Hiányoztak már a rutinszerű, megszokott dolgok."

51392158_10157158377949873_7954051515457470464_o.jpg Fotó: twitter

G a valenciai körön hivatalosan is elkezdte a 2019-es szezont, és bár úgy tűnt, van egy elintézetlen ügye a Girón, idén címvédőként visszatér a Tourra. Hiába hangoztatja Froome, hogy nagyon szeretné megszerezni az ötödik sárga trikóját.

"Nem hiszem, hogy a Giro után a lehető legfrissebben érkezzek a Tour rajtjára. Ahonnan címvédőként egyszerűen nem hiányozhatok. És ha már elindulok, akkor szeretnék a legjobb formában lenni. Szóval ha nem is száz, de 95%, hogy kihagyom a Girót."

Fusson akármilyen évet, Thomastól az előző szezont már senki nem veszi el. Élete legkomolyabb győzelmét érte el azzal, hogy behúzta a Tour de France-t.

"Tudtam, hogy sírni fog"  - árulta el a felesége Sara, aki az utolsó előtti szakaszon ott várta G-t a célvonalnál. "Az esküvőnkön is órákig sírt. Ő ugyanis nem gondolt a verseny végére. Nem gondolt a győzelemre, ahogy Párizsra sem. Ezért ütött be neki ennyire."

"Az operatőr látta, hogy sírok, nem kellett volna olyan sokáig mutatnia" - mondta Thomas. "De az a srác is, aki az interjút csinálta velem, két extra kérdést is föltett, melyekre tudhatta, hogy nem tudok válaszolni a sírás miatt. Az érzelmek teljesen elárasztottak, nem tudtam mit tenni. De én nem csak az esküvőm meg a Touron fordult elő velem, a Rettenthetetlen meg a Gladiátor végén is sírtam."

51338531_10157155943259873_1818114936920866816_o.jpg Fotó: twitter

Thomas egyébként kifejezetten népszerű a mezőnyben.
  
Lehet, hogy még korábban nem volt dobogós háromhetesen, de abban mindenki egyetért, hogy évek óta keményen dolgozott ezért az eredményért. De miért szeretik a többiek? Erről Mark Cavendish mesélt.

"Geraint egy hihetetlenül segítőkész, egy tényleg önzetlen figura. Legjobb példa erre a legutóbbi Tour első napja, ami ugye sík szakasz volt. Erre persze én is rá akartam menni, de nagy szél fújt, elszakadtam a csapattársaimtól, és egyedül nem tudtam volna felérni. G azonban odakiabált, hogy majd felvisz. És így is tett. Másnap írtam neki, hogy ne rám pazarolja az energiáját, mert még szüksége lesz rá. Csak annyit válaszolt, hogy mindig segíteni fog, ha tud. Hát ő egy ilyen önzetlen srác."

Hozzászólások