ES Bringa - Geraint Thomas: "Egy ideális világban Froomey tekerne értem, persze tudom, ez nem lehetséges"
Geraint Thomas: "Egy ideális világban Froomey tekerne értem, persze tudom, ez nem lehetséges"
Fotó: Europress/AFP

Geraint Thomas: "Egy ideális világban Froomey tekerne értem, persze tudom, ez nem lehetséges"

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/11/01 09:44

"Szeretném újra megnyerni a Tourt. Minden év más, de én folyamatosan fejlődöm, hiába vagyok már 32. Maximálisan motivált és elszánt vagyok, ellentétben Brad Wigginsszel, aki, miután megnyerte a versenyt, egy kicsit már leeresztett. Én azonban továbbra is éhes vagyok a győzelemre. Élveztem az egész versenyt, nem csak a végét."

Ezt mondja Geraint Thomas a napokban megjelenő új könyve kapcsán, melyben leírja, hogy a Sky azért számos alkalommal bosszantotta őt a verseny során. Zavarta például, hogy úgy érezte, a csapat még akkor is Chris Froome-ot favorizálta, amikor ő már komoly előnyt épített föl az összetettben. Persze Thomas azt is kiemeli, hogy Froome azért mégiscsak nyert hat nagy kört, és, hogy egyébként ők ketten nagyon jó barátok. 

A könyv utolsó oldalain Froome átveszi a szót. Leírja, hogy csapattársakként milyen hosszú és jó kapcsolat fűzi őket egymáshoz, majd hozzáteszi: "noha nyilván egy kicsit bántam a dolgot... mégis öröm volt látni, ahogy G megnyerte a versenyt".

Persze menet közben nem volt mindig ekkora béke és harmónia. Thomas élénken emlékszik, amikor a csapatidőfutam előtt azt mondták neki, hogy ha defektje lesz, vagy bukik, a többiek otthagyják. Csak Froome-ot védik majd, aki akkor 52 másodperces hátrányban volt hozzá képest. 
"Ez valami vicc, srácok? Basszus, tényleg nem várnátok meg?" - kérdezett vissza.

"Dühös voltam, hisz elvileg én is védett versenyző voltam. Tudom, ez nem volt egy könnyű döntés nekik sem, de azért nyilván én is megmondtam a magamét. A válasz egy határozott, egyértelmű 'nem' volt a részükről. El kellett fogadnom tehát, hogy nem fognak megvárni. Tudtam, hogy kicsi az esélye egy defektnek, de ettől még nagyon szar volt az egész helyzet. Egy kicsit lehúzott a dolog, de aztán tovább kellett lépnem."

Később, a kilencedik szakaszt követően, amikor Froome hátránya már több, mint egy perc volt hozzá képest, egy heves vita keretében ismét emlékeztették őt arra, hol is a helye a csapatban.

"Csak egy valaki nyerheti meg ezt a versenyt: Froomey" - így szólt a csapat üzenete Thomas számára. 

thomas2.jpg Fotó: The Guardian

Később Chris két alkalommal is szólt a csapatnak, hogy támadni fog, annak ellenére, hogy benne volt a pakliban, hogy ha nem jön össze, ő és G akár időt is veszíthetnek. 

"Azt hiszem, ez jól mutatja, hogy nem egymás ellen mentünk. Ugyanis nyíltan megmondta, mire készül. Ha viszont beállt volna segíteni nekem, az emberek mondhatnák, hogy Froomey támadhatott volna azon a napon, és akár nyerhetett is volna. Így azonban látszott, hogy én voltam az erősebb. Jól jöttünk ki végül a dologból."

"Az a legnagyobb dolog Chrisszel kapcsolatban, hogy soha nem viselkedett furán velem. Lehetett volna zsémbes, dühös és végtelenül csalódott, hogy nem sikerült az ötödik Tour-győzelem, és nem tudott zsinórban négy nagy kört nyerni. De, amikor gratulált, láttam rajta, hogy őszintén teszi."

Jövőre, ha úgy alakul mindketten esélyesként vághatnak neki a Tournak. De vajon hogyan egyeztetik majd össze az ambícióikat?
"A csapat most már tudja, hogy akár én is nyerhetek. Én boldogan segítem majd őt, ha az első hegyi szakaszok után az látszik, hogy ő az erősebb. Ha így lesz, biztos nem fogok ellene menni."

Froome-nak 2020-ig van szerződése, Thomasnak plusz egy évig. Érdekes lesz látni, hogy megy majd a küzdelem az alfahím szerepéért. 

"Azért maradtam, mert úgy érzem, itt lehetek a legjobb. Egy új csapathoz szerződni mindig rizikós. Van még három jó évem, és én nem akartam kockáztatni. Nyilván, egy ideális világban Froomey tekerne értem, de tisztában vagyok azzal, hogy ez nem lehetséges."

thomas.jpg Fotó: The Guardian

"Még nem tudom, mi lesz a Tourral. Címvédőként nyilván fontos nekem, ugyanakkor nagyon izgat a Giro is, van ott egy befejezetlen ügyem. A duplával kapcsolatban úgy voltam sokáig, hogy arra max csak Froome lehet képes. De aztán láttam Tom Dumoulint az idén, úgyhogy most már hiszek benne, hogy lehetséges."

Csapattársa szalbutamol-ügyével kapcsolatban azt mondta, ő is csak decemberben tudta meg, hogy a tavalyi Vueltán az egyik szakasz után a megengedett asztmaellenes szer kétszeresét mutatták ki Froome szervezetében.
"Csak akkor hallottam róla, amikor decemberben megjelent az újságokban. Maximálisan kiálltam Chris mellett, mert tudtam, hogy minden nap ellenőrzik, szóval ostoba dolog lett volna többet bevennie. Ő nem is tett volna ilyet. Sajnáltam őt, de örülök, hogy tisztázódott."

Az, ahogy legyőzte Froome-ot a Touron, és amilyen érzelmeket mutatott, megérintette a versenytársait is. 
"Nagyon jó téged győzni látni, teljesen libabőrös lettem" - mondta például Daniele Bennati

"Imádom ezt a versenyt, és a sárga trikóban semmiképp sem akartam könnyelmű lenni. Az időfutam után sírtam, nem akartam elhinni, hogy sikerült. Nagyon jólesett, amit Bennati mondott, és azt hiszem, a mezőnyben mindenki tisztel minket. De a média és a rajongók nem szeretik ezt a fajta dominanciát."

"A vége felé Dave (Brailsford) azon volt, hogy megtartsam a koncentrációm, és azt mondta, hogy majd akkor élvezzem ezt az egészet, amikor 40 leszek. De én meg úgy voltam vele, hogy ezt most kell kiélvezni, mert 40 évesen már nem ugyanaz."

thomas3.jpg Fotó: The Guardian

Thomas arról is mesélt, hogy Arsène Wenger fölhívta őt a Tour-győzelem után. Őt, egy Arsenal-drukkert. Thierry Henry pedig videóüzenetben gratulált neki. Sőt Lionel Messivel is találkozott egy Barcelona-PSV BL-meccsen.

"Az egyik mérnök, aki régebben a Sky-nál dolgozott most Barcelonában él. Szerzett egy jegyet a meccsre, tudod, elnöki lakosztály, pezsgő, sonka minden, aztán a parkolóban összefutottam Messivel. Az egész teljesen hihetetlen volt, kaptam egy pólót is tőle, amit aláírt. Jó fej volt, és érződött, hogy nem teher neki az egész, megvolt a kölcsönös tisztelet. Ott volt Luis Suárez is, meghívtak az El Clásicóra, de sajnos nem tudtam elmenni."

Monacóban él, de persze szeret otthon lenni Cardiffban is. Bár ég és föld a kettő.
"Ha otthon leugrom a kisboltba tejért, az emberek zöme odajön és gratulál, ami nagyon jólesik, de ha csak egy kis tejre van szükséged, akkor a dolog túl intenzív. Monacóban csak az edzés van, semmi más. Ha nem költözöm oda, nem tudtam volna Tourt nyerni."

"Tényleg, lassan ideje is megkezdeni a fölkészülést a következő szezonra."


(Forrás: The Guardian)
Hozzászólások