ES Bringa - Geraint Thomas: "Basszus, Tourt nyertem, naná, hogy alaposan megünnepeltem"
Geraint Thomas: "Basszus, Tourt nyertem, naná, hogy alaposan megünnepeltem"
Fotó: Europress/AFP

Geraint Thomas: "Basszus, Tourt nyertem, naná, hogy alaposan megünnepeltem"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/06/23 09:41

Geraint Thomas tavaly alaposan kiélvezte a Tour-győzelmét követő időszakot, azonban azt mondja, tudja, milyen formába kell kerülnie ahhoz, hogy meg tudja védeni a címét. Az, hogy egyik legnagyobb ellenfele, a négyszeres győztes Chris Froome az idén nem tud ott lenni a rajtnál érdekes helyzet teremtett. Egyrészt csökkent a konkurencia a csapaton belül, ugyanakkor megnőtt a felelősség, a nyomás, komolyabbak lettek az elvárások vele szemben. A svájci körön bukott, de szerencsére nincs komolyabb baj. A versenyt ugyan fel kellett adnia, de azóta már újra kerékpárra ülhetett.

Megváltoztál a Tour-győzelem óta? Magabiztosabb lettél?
Igazából nem. Persze nyilván a tavalyi siker adott egy lökést, de összességében ugyanazt csinálom, mint előtte. Jó, hogy elértem egy fontos célomat, de nem érzem, hogy ettől nagyobb lenne a nyomás rajtam, ahogy azt sem, hogy kevésbé volnék motivált. De tény, innentől minden, ami jön, bónusz. Élvezem az edzéseket és tudom, mit kell tennem ahhoz, hogy olyan formába kerüljek, hogy címet tudjak védeni. Az persze, hogy a többiek hogy mennek az idén már egy másik kérdés. Minden verseny más. 

Milyen a forma tavalyhoz képest?
A két szezont nem lehet összehasonlítani. Sokkal zsúfoltabb volt a telem, három héttel később kezdtem az edzéseket, és több volt rajtam a felesleg is. Megadtam a módját az ünneplésnek. Úgy voltam vele, hogy 'Basszus, ez a Tour! Ennél nagyobbat nem tudok nyerni!" Történt pár dolog az elmúlt hónapokban, ami nem volt épp ideális, de rendben leszek a Tourra.

thomas.jpg Fotó: Europress/AFP

Kik azok, akiktől a leginkább félsz?
Félni nem félek senkitől, max tartok. Úgy tűnik például, hogy Nairo Quintana új erőre kapott, és szerintem ő jól fog menni. Adam Yates is ott lesz az esélyesek között, folyamatosan fejlődik, úgyhogy számolni kell vele is. Aztán ott van az Astana..., róluk sem szabad megfeledkezni. És persze van egy csomó jó versenyző, akik éhesek a sikerre, az első Tour-győzelmükre.

Dolgozik a többiekben kisebbségi komplexus, amikor az Ineos ellen kell versenyezniük?
Simán lehet. Elég sikeresek voltunk az elmúlt években, így aztán van egyfajta aura körülöttünk. A formát mindig jól időzítjük, az embereink ott vannak elöl. Ráadásul általában nálunk teker a legerősebb srác, ami tekintélyt parancsol. 

Nem csak az van, hogy tiétek a legerősebb versenyző, hanem tiétek a legerősebb csapat is, nem?
De igen, viszont, ha nem nálunk volna a mezőny legerősebb embere, nem tudnánk így lehozni a versenyt. Tény, hogy nagyon komoly mélység van nálunk, rengeteg jó emberünk van. De minden év más, meglátjuk, mi lesz az idén. 

Számít, hogy a csapat neve most már Ineos, és nem Sky?
Nem igazán. Az a fontos, hogy a filozófiánk nem változott. A csapat brit maradt, ez a lényeg.

Februárban kirobbant egy doppingügy, mely aztán két kerékpárost is érintett. Tom Dumoulin szerint a doppingellenes küzdelem megint egy kicsit lemaradt. Mit gondolsz erről?
Nem hiszem. Engem például továbbra is elég sokat tesztelnek. Ez a konkrét dolog nem rám tartozik, más volna a helyzet persze, ha tőlünk keveredett volna bele valaki, de nem ez van. Nem az én dolgom, hogy kiderítsem, mi történt. Nem is olvasok kerékpár témában, ezt is mástól hallottam. Focival meg rögbivel kapcsolatos híreket olvasok csak, de amúgy elvagyok a saját világomban, ami persze nem mindig jó. 

De Tour-győztesként csak faggatnak erről, nem?
Szerencsére nem nagyon, de egyébként is elmondtam már a véleményem doppinggal kapcsolatban. Azt viszont érzem, hogy a csapatunk komoly figyelmet kap. Sokakat zavarnak a győzelmeink, és ők mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák a sikereinket. Tovább akarják csökkenteni a csapatok létszámát, belekötnek abba, hogy az Ineos mennyi pénzzel száll be hozzánk. Inkább örülni kellene, mert ez jót tesz a sportágnak, segíti a fejlődést. Ösztönözni kellene több nagy szponzort is, hogy beszálljanak az országúti kerékpárba.

És hogy vagy most a bukás után?
Szerencsésen megúsztam. Csak egy kis vágás a szemem fölött. Jövő héten fontos hét lesz, szükségem van ugyanis néhány komolyabb edzésre.


(Forrás: Procycling, cyclingnews)

Hozzászólások