ES Bringa - Geraint Thomas: "Amikor a kisfiam rám mosolyog, elfelejtek minden fájdalmat"
Geraint Thomas: "Amikor a kisfiam rám mosolyog, azonnal elfelejtek minden fájdalmat"
Fotó: Europress/AFP

Geraint Thomas: "Amikor a kisfiam rám mosolyog, elfelejtek minden fájdalmat"

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/05/05 11:32
A koronavírus-járvány előretörésével a 2020-as versenynaptár teljesen átíródott, és egyelőre csak bízni lehet abban, hogy augusztustól már valóban lesznek versenyek. Geraint Thomas próbálja a tőle telhető legjobban kezelni a helyzetet, már csak azért is, mert ez az év kritikus lehet a pályafutásában. 

Címvédőként komoly pofon volt a számára, hogy tavaly másodikként zárt a Touron egy másik Ineosos, Egan Bernal mögött. Nem mintha szégyellnivaló volna egy második hely, kiváltképp úgy nem, hogy egy csapattársa előzte, meg. Ettől függetlenül azért fejbe kólintotta a tény, hogy bizony ő sem lesz már fiatalabb.

"Hirtelen egy kicsit a tegnap embere lettem" - meséli Thomas. "Azelőtt mindig csak jöttem, jöttem fölfelé, most pedig azon kaptam magam, hogy hátracsúsztam egyet. Az ilyesmi arra ösztönzi az embert, hogy vissza akarjon vágni, hogy újra meg akarja mutatni. Ha csak arra mentem volna, hogy egyszer valahogy odaérjek, 2018-ban abbahagytam volna. Nem tettem, viszont tavaly megvertek, úgyhogy rá kellett jönnöm, hogy bizony én is öregszem."

Valóban, hisz hamarosan 34 éves lesz. Azt, hogy a fönti fogadkozás nem csak duma, az is bizonyítja, hogy bennfentes információk szerint januárban kiváló állapotban vágott neki a szezonnak. Aztán jött a koronavírus, ami keresztülhúzta a számításait. Most ugyanazzal a kihívással néz szembe, amivel a többiek: megpróbál állandósítani egy jó formát úgy, hogy közben fogalma sincs, mikor versenyezhet újra.

"Az Algarve után tovább edzettem, lenyomtam egy bő háromhetes, kőkemény felkészülést Monacóban. Közben próbáltam bízni abban, hogy minden rendben lesz, bár láttam, egyre kisebb az esély arra, hogy megtartják a Tirrenót."

Geraint ThomasGeraint Thomas (Fotó: Twitter)

Miután a versenyt törölték, még mindig nem adta fel és remélte, hogy lesz katalán kör. Aztán amikor kiderült, hogy hosszú leállás következik, úgy döntött, a család az első, ezért a feleségével, Sarával és gyermekükkel, Max-szel Cardiffba utaztak. 

"Én otthon is tudtam folytatni az edzéseimet, a családnak pedig mindenképpen kényelmesebb egy kertes családi ház, mint egy kis lakás. Ráadásul mentálisan is jobb, hogy ismerős a kultúra, közel vannak a rokonok, és körülöttünk a mi nyelvünket beszélik."

Thomas amellett, hogy Tim Kerrison irányítása mellett folytatja az edzéseket, nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy mentálisan a lehető legjobb állapotban kerüljön ki a karantén-időszakból. Ennek érdekében például minden nap sétál egy fél órát a feleségével és a kisfiával a parkban. Elsőre azt is gondolhatnánk, ebben nincs semmi extra, ne feledjük azonban, hogy egy profi kerékpáros számára ez a fél óra kifejezetten hosszú sétának számít.

"Természetesen nagyon szeretnék már versenyezni, hisz az a munkám. De addig is, amíg tart a leállás igyekszem megtartani a rendszert az életemben, és ennek része ez a séta is. Ahelyett, hogy mondjuk délelőtt 11-kor kinyitnék egy sört, és pizsamában henyélnék a lakásban. A dolog mentális része, az most a legfontosabb."

Volt már sérült, kellett már kihagynia hosszabb időszakokat, de, mint mondja, ez most teljesen más.

"Olyankor legalább látod a végét, tudod, meddig fog tartani a dolog. De most? Lehet, hogy lesz svájci kör, Tour meg néhány klasszikus októberben, de az is lehet, hogy egyáltalán nem lesz semmi."

Geraint ThomasGeraint Thomas (Fotó: Twitter)

Ami különösen bosszantja őt, hogy idén januárban olyan szinten volt, mint 2019 áprilisában.

"Súly tekintetében is jobban álltam, mint tavaly év elején, és kiegyensúlyozottabb is voltam. Persze a tavalyi szezonkezdet egy kicsit fura volt. Általában jó vagyok az év elején, de 2018 végén olyasmi történt velem, ami korábban még soha, úgyhogy a tavalyi szezon arról szólt, hogy folyton csak próbáltam utolérni magam."

Úgy érzi, a svájci körre ez sikerült is, ott azonban bukott. Nyilván sosem fogjuk megtudni, milyen Tourt nyomott volna, ha ezt a versenyt gond nélkül lehozza. Végül másodikként ért Párizsba, amiben saját elmondása szerint az volt a jó, hogy kevesebb kötelezettsége volt, mint egy évvel korábban, így többet tudott pihenni. 

"Hazamentem, tettem a dolgom és senki rám sem hederített. Ez a legnagyobb különbség az első és a második hely között. Ha második vagy, az kb. senkit sem érdekel, így gyorsan visszatérhetsz a normál kerékvágásba."

Igaz, ebben az esetben a 'normál' azért egy kicsit mást jelentett. 2019 októberében ugyanis megszületett Thomas kisfia, Max. 

"Tény és való, más volt így az ősz, mint általában. De az igazat megvallva, Sara vitte a terhek nagy részét, nem tett rám nagy nyomást. Amikor kellett, félrevonultam a vendégszobába, de azért ki is akartam venni a részem a dolgokból."

"Egyébként az, hogy apa lettem nem változtatta meg a versenyzéshez fűződő viszonyom. Sara a Tour alatt már terhes volt, ami ott volt ugyan a fejemben, de ilyenkor azért az ember egyértelműen a versenyre koncentrál. Az edzéseken pedig még plusz célt és ösztönzést is ad, hogy apa vagyok. És segít kikapcsolni is. Amikor a kisfiam rám mosolyog, vagy éppen rám üvölt, azonnal elfelejtem, hogy hulla fáradt vagyok. Egy gyerek új látásmódot ad az embernek."

Geraint Thomas, IneosGeraint Thomas, Ineos (Fotó: Twitter)

Fontos a család, de még a versenyzésben is vannak céljai. Persze tudja jól,  ő sem lesz már fiatalabb. Egyszer majd abbahagyja, de azért még szeretné kiélvezni az utolsó négy-öt évet. 

"Nagy kár ezért a szezonért. Borzasztóan csalódott voltam, amikor le kellett állnunk, hisz még mindig tele vagyok energiával és célokkal. Menni akarok tovább. Addig nyomom, amíg érzem magamban ezt az erőt."


Procycling

Hozzászólások