ES Bringa - George Bennett: "Elpusztítjuk a Földet, mintha csak valami elcseszett vírusok volnánk itt"
George Bennett: "Elpusztítjuk a Földet, mintha csak valami elcseszett vírusok volnánk itt"
Fotó: Twitter

George Bennett: "Elpusztítjuk a Földet, mintha csak valami elcseszett vírusok volnánk itt"

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/12/30 16:26

George Bennett egyre eredményesebb összetett menő, ám nem csak ezzel, hanem szókimondó, őszinte nyilatkozataival is elismerést vívott ki magának a szurkolók és a vetélytársak körében. 

Volt egy kis mázlija a Giro előtti edzőtáborban, ahol elég nagyot bukott, ám szerencsére a dologból szinte sértetlenül került ki. Aztán az olasz körön olyan teljesítményt nyújtott, melyben a mázlinak már a legkevésbé sem volt szerepe. A nyolcadik helyen zárt az összetettben úgy, hogy először volt kapitány egy háromhetesen.

A top 10-es helyezésen túl, legalább ennyire emlékezetes az a nyilatkozata, melyet Chris Froome brutális szóló szökése után tett. Az új-zélandi a mindent eldöntő szakasz utáni interjúban hitetlenkedett a brit teljesítménye kapcsán, és Floyd Landishez hasonlította őt. 

Mint látható, Bennett nem a közhelyet tolja és előszeretettel érint kényes témákat az interjúkban, vagy akár a Twitteren. Legyen szó politikáról, vallásról, vagy épp környezetvédelemről. És ebben nincs semmi mesterkélt magamutogatás, csupán egyenesség és őszinteség. Az átlagnál egy kicsit később került a sportágba, talán ezért is ilyen nyílt és szókimondó.

"Én rögbivel kezdtem. De nem voltam benne valami jó, és a testalkatom sem volt éppen ideális. Suli után mindig montiztunk három haverommal, eleinte csak hobbiból, de szépen lassan kezdtem komolyan venni, és versenyszerűen űzni. Ekkor kb. 15 voltam. Kiderült, hogy egész ügyes vagyok, és folyamatosan fejlődtem egészen 18 éves koromig. Ekkor átültem az országútira és Franciaország felé vettem az irányt."

Egy kisvárosi, új-zélandi srácnak komoly váltást jelentett, hogy átkerült Európába. De túlélte a kezdeti nehéz időket, és azt javasolja valamennyi fiatal kerékpáros honfitársának, hogy kövessék a példáját, és bátran ugorjanak fejest a mély vízbe. 

"Az Európában szerzett tapasztalatok fölkészítenek az egész karrieredre. Egy francia csapatnál nem csak a kerékpáros létre, hanem az egész életre szóló tudást megszerezheted. Új-Zélandról nézve persze mindez nagyon távolinak tűnik, pedig nagyon is lehetséges."

"Most már van egy maroknyi kis új-zélandi különítmény a mezőnyben. Mindannyian barátok vagyunk, ami szerintem nagyon különleges. Gironában élünk, együtt lógunk, támogatjuk, biztatjuk egymást, ami, úgy gondolom, tök jó dolog."

Azok után, hogy a Girón olyan jól helytállt, Bennett következő célja a Vuelta volt. 2017-ben úgy vágott neki a spanyol körre való fölkészülésnek, hogy még nem lábalt ki abból a betegségből, ami véget vetett a Tourjának.

"Elmentem a Vueltára, de olyan rossz voltam, hogy hazaküldtek. Ez egy jókor jött figyelmeztetés volt arra, hogy nem vagyunk sérthetetlenek, és, hogy nem zsigerelhetjük ki büntetlenül a szervezetünket."

"Volt lemaradásom bőven. Amikor profi lettem a RadioShack-nél, még egyáltalán nem álltam készen. Három évvel azután, hogy egyáltalán országúti kerós lettem, máris egy WT-csapatban tekertem. Azt sem nagyon tudtam, mit csinálok, jó lett volna egy kis iránymutatás vagy ilyesmi. A Lottónál minden más, itt hosszútávú célok vannak, és kap az ember segítséget. Óriási minőségi különbség, össze sem lehet a kettőt hasonlítani."

2015-ben került a Lottóhoz; ez volt Bennett pályafutásának egyik legfontosabb döntése. Persze annak is megvannak a maga kihívásai, hogy egy szem új-zélandiként teker a sok holland között.

"Remek a hangulat, nagyon jól lehet fejlődni, és kivételes az is, ahogy a tehetségekkel bánnak. Persze volt, hogy kilógtam a sorból, szinte egyetlen nem hollandként. És ugye tanulnom is kellett a nyelvet, de szerencsére jól kijövünk a srácokkal, úgyhogy nincs ebből semmi gáz."

Bennett arról is beszélt, hogy a 2016-os Giro vízválasztó volt a csapat életében. Noha Steven Kruijswijk egy emlékezetes bukás következtében elvesztette a rózsaszín trikót, és végül negyedikként zárt, a Lotto mégis kezdhetett hinni abban, hogy dobogóesélyesek lehetnek a háromheteseken. 

"Ez a Giro rengeteget jelentett a csapat számára. Rájöttünk, hogy megvan a képességünk, megvannak az embereink arra, hogy jól menjünk a nagy körökön."

Időközben Kruijswijk és Bennett mellett Primoz Roglic is óriási fejlődött, mint összetett menő, úgyhogy a Lottónak három komoly ütőkártyája is lesz a következő szezonban.

bennett.jpg Fotó: Twitter

Visszatérve a korábban már tárgyalt szókimondásra és nyíltságra, Bennett fontosnak tartja, hogy az élsportolók igenis beszéljenek olyan ügyekről, melyek ugyan jelentősek, mégis sokan igyekeznek elmsimásolni őket. 

"Naná, persze. Mégis mi más lenne a feladatunk? Ha csak tekerünk és versenyzünk, és annyi, akkor igazából nem csinálunk semmit. Csak úgy lehetünk hasznos, közreműködő tagjai a társadalomnak, ha az ismertségünket fölhasználjuk arra, hogy valamit megváltoztassunk, valami jót tegyünk. A legjobb példa, hogy úgy élünk a Földön, hogy közben elpusztítjuk a bolygónkat, mintha csak valami elcseszett vírusok volnánk itt."

Bennett népszerűsége nem véletlen. Mindent belead a versenyeken, folyamatosan fejlődik, nem veszi magát túl komolyan, és bármilyen témáról, amivel csak megtalálják, őszintén beszél. 

Ha esetleg még magasabbra jutna a kerékpárban, jó eséllyel a sportág egyik legnagyobb sztárja lehetne.


(Forrás: Procycling)
Hozzászólások