ES Bringa - Gent, sör, a belga példaképek és a Liverpool - interjú Bradley Wiggins-szel
Gent, sör, a belga példaképek és a Liverpool - interjú Bradley Wiggins-szel
Fotó: twitter

Gent, sör, a belga példaképek és a Liverpool - interjú Bradley Wiggins-szel

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/03/01 16:43
Megy fejből az utolsó belga Tour de France-győztes? Nem, nem Merckx volt az. Lucien Van Impe, még 1972-ben. És ha azt mondjuk, hogy valójában az utolsó sárga trikót szerző belga kerékpáros, nem más, mint Bradley Wiggins?

Akkor nem feltétlenül állítanánk valótlant, hisz Wiggo Gentben született. Imádja a várost, a jó belga sört (állítólag ebből is komoly, 800 darabos gyűjteménye van) és persze az egynaposokat. Pályafutása végén emlékezetes módon rápörgött a Roubaix-ra, hét kiló izmot szedett magára azért, hogy versenyképes legyen. És persze jó eséllyel ő az egyetlen versenyző a sportág történetében, aki nem a sárga trikóját tartja a legnagyobb eredményének. Sőt 2012 után egyenesen megutálta a Tourt.

A szombati belga szezonnyitó, a 74. Omloop kapcsán, a Het Nieuwsblad internetes oldala közölt hosszú interjút Sir Bradley Wiggins-szel.Tizenhat éve, 2003-ban indultál először az Omloopon, Emlékszel rá?
Persze. Mivel mindhárom példaképem, Musseuw, Van Petegem és Tchmil is ott volt a mezőnyben.

Az 'Icons' című könyvedben, nagyon sokat írsz róluk, főleg Mussuew-ról.
Én őt csodáltam fiatalon. Londonban, egy elég kemény környéken nőttem fel. A drog és a késelés nagyjából mindennapos volt arrafelé. Hidd el, nem volt nagy büszkeség, ha egy belga kerékpáros számított a példaképednek. 'Oltogattak' is rendesen miatta.

Hallani rólad, hogy mindent gyűjtesz, ami retro, és a kerékpárhoz kapcsolódik.
Megvan, sőt a mai napig tökéletesen működik az a Colnago 40-es, amivel Johan régen ment. De megszereztem azt a kerékpárt is, amivel Petacchi Sanremót nyert. Megvan Coppi 1949-es sárga trikója, és szereztem mezt Jacques Anquetiltől és Gastone Nencinitől is. Utóbbi a legenda szerint megnyerte a Tourt, és Párizsban egyből rágyújtott egy cigire. Manapság ezt valahogy nem tudom elképzelni :) 

Mennyit érhet a gyűjteményed?
Amennyit adnak érte. Nem tudom pontosan, de Hugo Koblet 1950-es rózsaszín trikójáért 45.000 eurót fizettem.

Hiányzik valami egyáltalán?
Johan Museeuw 1994-es sárga trikója. Amit akkor viselt, amikor Angliában is átjött a mezőny.

Nemrég azt mondtad, szívesen írnál még egy könyvet, amiben további ikonok szerepelnének.
Ez így van. Stan Ockers, Rik Van Looy, Freddy Maertens. Mind megérdemelnék a figyelmet. Utóbbinak ráadásul olyan élete volt, mint Mike Tysonnak vagy Paul Gascoigne-nak. Csak ezt kevesen tudják. De Boonen is benne lenne. Hatalmas sztár, aztán ott a kokain ügye, mégis mindenki imádja.

4e6ea9b4-3ba5-11e9-9e4d-3515fc6764c4_web_scale_0.0446429_0.0446429__.jpg Fotó: nieuwsblad.be

Gentben születtél. Milyen érzés visszatérni?
Nagyon jó. A központhoz közel, a Wondelgemstraat-on nőttem fel. Most, hogy itt a Brexit, el is gondolkoztam azon, hogy újra igényelni fogom a belga útlevelet. Mivel 9 éves koromig kettős állampolgár voltam. De apámmal is itt találkoztam először, 18 évvel azután, hogy elhagyott minket. Egyetlen emléket őrzök róla: mindig azt mondogatta nekem, hogy Eddy Merckx a valaha volt legjobb kerékpáros, és Patrick Sercu a valaha volt legjobb pályás.

Mennyire követed most a sportágat?
Az utóbbi időszakban egy kicsit elengedtem, de van egy podcastem az Eurosporton, amit nagyon élvezek. Jó lenne egy olyan műsorban szerepelni, mint amilyen otthon a The Football Show, Jamie Carragher és Gary Neville főszereplésével. Szabadon beszélnek mindenről, és ez nekem nagyon bejön.

Apropó foci. Nagy Liverpool-szurkoló vagy. Szerinted meglesz végre a bajnoki cím?
A fiammal kint voltam az MU elleni hétvégi meccsen. Nem mondok semmit, de a Citytől félek. De Bruyne személyében van náluk egy igen jó belga játékos, bár nálam Hazard a top. Jó lenne, ha a Poolhoz igazolna, minek menne a Real Madridhoz? :)
 
Egészen friss hír, hogy Victor Campenaerts hamarosan megpróbálja megdönteni az egy órás rekordodat.
Jó srác, remélem sikerül neki. Szerintem eljuthat 55 kilométerig.

Ami a szombati Omloopot illeti...
Jó, hogy említed, kérdezhetnék valamit? Miért változtatják mindig a befutó helyszínét? Ezt nem értem. És a nevét? Basszus, történjen bármi, nekem mindig csak Omloop Het Volk marad!


Hozzászólások