ES Bringa - Gaviria: Több versenyt akarok nyerni, mint az elmúlt két évben
Gaviria: Több versenyt akarok nyerni, mint az elmúlt két évben
Fotó: Europress/AFP

Gaviria: Több versenyt akarok nyerni, mint az elmúlt két évben

Bodnár GergőBodnár Gergő
2019/01/26 11:02

Amikor egy korábbi profi kerékpáros bátran nyilatkozva kijelenti, hogy ez a fiatal sprinter bizony az új Cipollini vagy Petacchi lehet, talán felkapjuk a fejünket. És megpróbáljuk megjegyezni a nevet, évekkel később hátha tényleg találkozunk vele a legmagasabb szinten. 

Amennyiben ez a korábbi profi Santiago Botero, és egy gyors kolumbiai versenyzőről beszél, már egy kicsit más a helyzet. Pontosabban más volt a helyzet, mert ezt a két szót már nyugodtan és fenntartások nélkül le tudjuk írni egy mondatban.

Köszönhetően - a legutóbbi átigazolási időszak legváratlanabb csapatváltását összehozó - Fernando Gaviriának.

Akiről még a 2015-ös szezon elején nyilatkozott így Botero. Amikor a 21 éves versenyzőt még nagyon kevesen ismerték Európában. Pedig a Tour de San Luison már két sprintet nyert, és egy bizonyos Mark Cavendisht is simán lenyomott. Aki aztán nem győzte dicsérni a nyilatkozataiban. 

Gaviria a kolumbiai válogatottban tekert, de Patrick Lefevere gondolkodás nélkül lecsapott rá. Hisz a fél WT-mezőny vitte volna. Az év végén már a Quick-Step mezében tekert, télen pedig aláírta az első profi szerződését.

"Ritkán látni annyira győzelemorientált versenyzőt ebben a korban, mint amilyen ő. Egy született gyilkos" - mondta róla Lefevere, még két évvel korábban.

Akkor sokan a csapaton belül Tom Boonen utódjaként tekintettek rá, pedig kezdetben szóba sem került, hogy ő egy-két egynaposon akár tényező is lehet. Egy fiatal, és nagyon gyors sprinter, nagyjából így lehetett besorolni az első profi éve után. Amikor Paris-Tourt nyert, és elvitt egy-egy napot a Tirrenóról meg a lengyel körről.

431-Copiar.jpg Fotó: twitter

"Kolumbiában szinte az összes út emelkedik, nem könnyű sprinternek lenni. Én is hegyimenőnek készültem, aztán kezdtem észrevenni, hogy még a közepesen nehéz emelkedőket sem bírom túl jól. Hogy próbáltak-e fogyásra bírni? Nem, nem hiszem. Vagy lehet, hogy úgy voltam az efféle tanácsokkal, hogy egyik fülemen be, a másikon ki."

Első ránézésre, vagy első hallásra különc srácnak is tűnhet, de mások véleménye egyébként sem igazán zavarja.

"Teljesen mindegy, hogy hegyekről, sprintekről, országútról vagy pályáról van szó, én győzni akarok, és jól akarom érezni magam. És legjobban úgy tudom magam érezni, ha versenyeket nyerek. Aztán meg, ha még több versenyt nyerek. Így aztán nem foglalkoztam soha azokkal, akik azt mondták, jobb lenne, ha megtanulnék jó lenni a hegyeken. Mert így legalább a kolumbiai drukkerek a sprintszakaszok előtt is tudnak kinek szurkolni a nagy körökön."

Szurkolni tavaly is lehetett neki, hisz a Tour első szakaszának megnyerésével Victor Hugo Pena (2003) után ő lett az első kolumbiai, aki sárga trikóban tekerhetett.

Gaviria az alapokat pályán szerezte. Alig valamivel a 18. szülinapja után junior világbajnok lett omniumban és madisonban.

De az igazi áttörést Cavendish 2015-ös legyőzése jelentette. 

000_DV1971052.jpg Fotó: Europress/AFP

"Kicsiként otthon ültem a tv előtt, és néztem ahogy Cav sprintel a Touron. Arról álmodoztam, hogy egyszer én is elindulhassak ezen a versenyen és legyőzzem őt. Mondjuk akkoriban még nem sok realitása volt annak, hogy valaki kolumbiai sprinterként jut el arra a szintre."

Mint ahogy az is extra, hogy Gaviriának a Kolumbiában igen népszerű (!) görkorcsolya volt az első sportága. Még szerencse, hogy José, a tesitanárként dolgozó apukája néhány edzés után kiszúrta, hogy ő bizony nem oda való. Kapott is gyorsan egy kerékpárt.

2016 tavaszán pedig egy igen híres mentort és főbérlőt, aki segített neki felkészülni a Sanremóra. Gaviria ugyanis 3 éve Alessandro Petacchitól bérel lakást Lido di Camaioréban. Sok időt töltenek együtt, nagyokat beszélgetnek, és ha kell, együtt edzenek.

Petacchi ül a robogón, Gaviria pedig mögötte teker. De már arra is volt példa, hogy Ale a sofőr szerepét töltötte be, és vállalt egy reptéri fuvart.

"Tudom, hogy milyen nehéz lehet neki egyedül, egy új országban, szóval miért ne segítenék? Ha kell, együtt edzünk, ha kell, beajánlom a korábbi masszőrömhöz. Fernando, bár sokaknak talán nem ez jön le, nagyon tisztelettudó, és csendes srác. Amúgy meg döbbenetesen erős. Engem picit Saganra emlékezetet."

066_DPPI_20315307_004.jpg Fotó: Europress/AFP
És Petacchinál nem utolsó szempont, hogy Gaviria is kifejezetten szereti az állatokat. Van is néhány lova Kolumbiában. A főbérlőt ismerve, akár át is hozhatná őket a bérelt lakásba.

"Amióta az eszemet tudom, mindig nyerni akartam" - mondja Gaviria. "Mindig elsőként akarok áthaladni a célvonalon. Szerintem ez egy velem született dolog, a szüleimtől örököltem, ugyanis nem emlékszem, hogy valaha is másként lett volna."

Sportos családból származik, édesanyja kosáredző, édesapja pedig testnevelő tanár, korábbi amatőr kerékpáros, aki most egy helyi klubnál edzősködik.

"Hagytuk, hogy azt a sportágat válassza, amelyiket akarja"  - meséli az apukája. "Csak annyit mondtunk neki, hogy 'bármit is választasz, próbálj a legjobb lenni benne a világon'."

A szülői részről tehát abszolút adott volt a győzelemre törő versenyzői mentalitás, amihez hozzájött a rivalizálás a három évvel idősebb nővérével, Julianával, aki kiváló pályás. 

"Mindenben jobb akartam lenni, mint ő. És ez fordítva is igaz. De mindezek mellett mindig is nagyon közel álltunk egymáshoz."

000_17B0A8.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez olyannyira igaz, hogy nem csak Juliana, hanem az anyukája és az apukája születési dátumát is magára tetováltatta. Egy, az oldalán lévő hatalmas tigrisfejhez hasonlóan, amely elmondása szerint az életünk változatosságát hivatott szimbolizálni. 

Keményen kiáll a véleménye mellett, így volt ezzel akkor is, mikor a kolumbiai sajtóban egyszer csak elkezdték Misilnek vagyis a gyorsaságára utalva pisztolygolyónak becézni.

"Ez egyáltalán nem tetszett. Én egy olyan országból jövök, ahol volt időszak, amikor mindennaposak voltak a harcok és a gyilkosságok."

A mostani barátnőjével, Valentina Gomezzel sem átlagos módon jött össze, a lány elmondása szerint egészen addig írogatott neki az Instagramon, ameddig nem válaszolt. Egy picit rámenős volt, de bejött neki.

De a csapatváltása során sem volt szívbajos, simán elhagyta az előző szezon legeredményesebb sorát, és aláírt az UAE Emirateshez. 

DxM-vD0U0AAz_pv.jpg Fotó: twitter

"Az a célom, hogy több versenyt nyerjek az új sorban, mint az elmúlt két évben."

Nem kis vállalás, hisz tavaly 9, egy évvel korábban pedig - az egész WT-mezőny legjobbjaként - 14 győzelemmel zárt. A Quick-Step mezében négy Giro és két Tour-szakaszgyőzelemig jutott úgy, hogy összesen ezen a két nagy körön vett részt. A Vueltán csak azért nem nyert még, mert ott soha nem indult.

A mostani idényt pedig nem máshol, mint a Vuelta a San Juanon kezdi. Azon a versenyen, ahol még 2015-ben nem csak Cavendish, ha nem mindenki megismerhette a nevét.


(Forrás: részben - elespectador.com)
 
Hozzászólások