ES Bringa - Gaviria szoros sprintekre számít a Tour-on
Gaviria szoros sprintekre számít a Tour-on
Fotó: Europress/AFP

Gaviria szoros sprintekre számít a Tour-on

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/06/06 10:01

Fernando Gaviria a Kaliforniai körön megmutatta, hogy még egy erős sprinterekkel tűzdelt mezőnyben is a leggyorsabb tud lenni. Ez komoly fegyvertény szűk egy hónappal a Tour kezdete előtt. 

Az elmúlt években mindig volt egy sprinter, aki uralni tudta a Tour de France mezőnyhajrás napjait. Ha hinni lehet az előjeleknek, akkor idén nagyon könnyen Gaviria lehet ez a versenyző, annak ellenére, hogy most lesz először ott a mezőnyben. Ő persze óvatosabb annál, semmint, hogy efféle kijelentéseket tegyen. 

"Nehéz megmondani, mi lesz, mert sokan leszünk ott a Tour-on. Szerintem a győzelmek majd megoszlanak köztünk. Nem hiszem, hogy egy srác nyer majd mindent."

Egyfajta generációváltás jöhet a Tour de France-on, hisz Gaviria mellett a Mitchelton Scott-os Caleb Ewan is most debütál a versenyen. Már mindkettejüknek vannak győzelmei háromhetesekről, főleg a kolumbiainak, aki a tavalyi Girón négyszer nyert, és a ponttrikót is elvitte. 

Itt a lehetőség a fiatalok előtt, hogy átvegyék a stafétát a harmincon túli nagy sprinterektől. Mark Cavendish, André Greipel és Marcel Kittel ugyanis már mind beléptek a negyedik ikszbe. Gaviria azonban nem akar a dolgok elébe vágni.

"Ne feledjük, tavaly Kittel öt szakaszt is nyert, úgyhogy azt gondolom, ezek a srácok nagyon is erősek lesznek. Komoly riválisai leszünk egymásnak, de nem lesz semmiféle drasztikus őrségváltás."

Bármennyire is visszafogottan nyilatkozik, Gaviria tényleg készen áll arra, hogy ő legyen a Tour legerősebb sprintere. Besöpörte a három mezőnyhajrát Kaliforniában, ráadásul úgy, hogy a tavaszi kockaköves egynaposokra készülvén bukott a Tirrenón, és eltörte a kezét. Műtétre volt szükség, melynek következtében borult minden, ugrottak a klasszikusok. Most először kellett ilyen komoly sérüléssel megbirkóznia.

"Nagyon akartam a tavaszi egynaposokat. Január óta azokra készültem, de ilyen a kerékpár. Nem voltam túl szerencsés a szezon első felében, de most már minden rendben van. A Tour-ra készülök, az a fő cél."

gav4.jpg A tavalyi GirónFotó: Europress/AFP

Gaviria szombat óta a Svájci körön teker. Olyan ellenfelek mellett, mint Peter Sagan és Alexander Kristoff.

"Még nem vagyok tökéletes állapotban" - folytatta a kolumbiai. "Sokat edzek majd Richezével és Keissével azért, hogy összerakjuk rendesen a Tour-formát."

Komoly önbizalmat adnak neki a Quick-Step tavaszi sikerei. Ha ugyanis ez a csapat gondolja úgy, hogy eljött az ő ideje a Tour-on, az kell, hogy jelentsen valamit.

"Tudom, hogy a csapat maximálisan bízik bennem, hisz úgy döntöttek, elvisznek a világ legnagyobb kerékpárversenyére. Ez azt bizonyítja számomra, hogy elég érett vagyok ahhoz, hogy nagy eredményeket hozzak a csapatnak és magamnak is."


(Forrás: velonews)
Hozzászólások